Marjan’s top 3: vegan kookboeken

Als je ook zo gek op kookboeken bent als ik, heb ik hier drie tips voor je.

Als je net vegan bent gaan eten, dan is het heel fijn om regelmatig uit een kookboek te koken. Kies een recept uit dat je aanspreekt. Daarmee krijg je allerlei vaardigheden en inzichten, waardoor je zelf weer kunt variëren en experimenteren. Als je de basis goed hebt zitten, gaat dat heel makkelijk.

Dit zijn in ieder geval hele toegankelijke en informatieve boeken:

  1. DE VEGAN REVOLUTIE (Maik Süter)

Het handboek voor een gezonder leven, minder dierenleed en een schoner milieu. Dat willen we toch eigenlijk diep van binnen allemaal? Maar ergens zitten mindsets heel erg diep en is bijvoorbeeld de VeganChallenge nodig om daar verandering in te brengen – om te laten zien dat het anders ook heel fijn en zelfs beter is.

Van vleeseter tot vegan

Maik is zelf de grootste vleeseter aller tijden geweest, zo staat er op de voorkant. Je kunt van hem dus veel leren over een ommezwaai, een mindset verandering. En nog meer dan dat, je gaat je gewoon beter voelen, dus de mindset zal zich daarop aan gaan passen. Jaap Korteweg, de oprichter van de Vegetarische Slager, was overigens ook een grote vleeseter, totdat zijn ogen open gingen. 

Laat je dus niet weerhouden door mensen die nog erg aan vlees hangen. Neem ze mee met één van de recepten uit dit boek, die heel toegankelijk zijn. Laat ze het zelf ervaren en hun eigen conclusies trekken. Als ze je vragen gaan stellen, raad ze dan dit boek aan. 

Lekker & informatief

In dit boek legt hij heel uitgebreid alles uit wat je wilt weten over de vegan lifestyle. Voor een gezond en slank lichaam, wat er mis is met de vlees- en zuivelindustrie, hoe het met eieren zit, over suiker en bewerkt voedsel, et cetera. En in het volgende deel: voeding die je juist wèl zou moeten eten als je een gezond en lang leven vol energie wilt. Dan heb je het waarom, het hoe, en ten slotte 60 recepten. Completer kan niet!

Pluim voor de schrijver!

Pluim voor Maik hoe hij zijn passie uitdraagt en je ook zeker terzijde wil staan met vragen of lastige situaties die je tegenkomt. Als je hem mailt, krijg je altijd een reactie terug. En zielig zijn we niet als vegan, met recepten als: chocolade chip brownies, romige cheesecake zonder kaas, power ontbijt met heerlijk vers fruit, gebakken venkel en groenteschotel met quinoa.

Moet ik nog meer zeggen?

Ga naar zijn site voor meer info en bestel eventueel daar het boek (ook als e-book te verkrijgen). Ik ben super blij met het echte boek, dat je lekker in je handen kunt houden. www.veganrevolutie.nl  

  1. VEGGIE | Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn oudste zoon het boek Veggie​. Ik had hem al eens uit de bieb meegenomen en vond het een superfijn boek, dus heel welkom om hem nu in mijn kast te hebben staan.

Recepten met een V

Het is niet een louter veganistisch boek, maar de vegetarische recepten zijn heel makkelijk aan te passen en de vegan recepten hebben V achter de receptnaam staan. De schrijver Hugh Fearnley noemt het zelf een groentekookboek. De achterliggende gedachte is je aan te zetten meer groente te gaan eten – veel meer groente – zo betoogd hij in de inleiding. Als gevolg daarvan zal vlees en vis minder je aandacht krijgen. Dit is een voordeel als je er nog erg naar hunkert.

Een prettige toon en een mooi uitgangspunt, voor iedereen toegankelijk. Dit boek biedt een oplossing, zegt hij, om meer groente te gaan eten. Als vegan zijn we daar al mee bezig, maar met deze heerlijke recepten wordt het een plezier en genot en dat is de bedoeling van samen eten. Denk aan soep van pastinaak en gember, super op een koude dag. Of een warme salade van paddenstoelen en in de oven gebakken pompoen. Deze deed het goed bij mijn kerstdinertje.

Pistachedukka

Pistachedukka was een hit bij mijn oudste zonen. Het deed hen denken aan het brood van het restaurant waar ze allebei gewerkt hadden. Klein tipje van de sluier van dit recept; het is een mengsel dat je roostert van zaden en noten, munt, chilivlokken en zeezoutvlokken. Met een stukje brood in de olijfolie gedoopt, doop je het in de Pistachedukka en dan heb je een heerlijk hapje. De Dukka kan je ook over een salade strooien.

Dukkah betekent ook wel lijden, nou dit mengsel haalt je er even uit hoor!

Zoek het boek in de winkel, bij bol.com of in de bieb en probeer wat heerlijkheden uit.

  1. VEGAN EASY | Toen ik dit boek in de winkel vond, was ik verkocht door de eenvoud en de kleurrijkheid. In de bieb of een boekwinkel speur ik altijd door de kookboekenafdeling. Sinds een paar jaar heb ik alleen nog maar Vegan en een enkel vegetarisch kookboek op mijn plank staan. Het geeft me een goed gevoel om rijkelijk te kunnen kiezen en laten inspireren voor een heerlijke vegan maaltijd. Ik ben dan ook goed op de hoogte van de nieuwste vegan kookboeken. Deze komt uit 2017.

Dit boek mocht mee naar huis

Op de eerste bladzijden staan in zwart wit afgebeeld een schuimspaan, een scherp mes, een braadslee, een pan met deksel en een snijplank, met de tekst: “Wat je nodig hebt voor de recepten in dit boek.” Eenvoudig dus en uitstekend voor beginners. Geen ingewikkelde machines. Dit boek ging dus met me mee naar huis.

Vanuit het Frans vertaald staat in de inleiding; “Mensen denken dat het eten sober en saai wordt zonder vlees, vis en zuivel, maar het wordt juist heel spannend Er valt een wereld van smaken te ontdekken. In dit boek staan veganistische bowls waarbij iedere kom een mix biedt van kleurige en verse groentes, eiwitrijke peulvruchten en stevige granen, vol opwindende smaken en texturen. Daarbij zijn ze makkelijk te bereiden en goed voor je gezondheid.”

Jouw servies versus het servies op de foto’s

Als tip geven ze mooie aardewerken schaaltjes te gebruiken, maar een diep bord werkt ook heel goed, zo is mijn ervaring. De aandacht voor de kleuren, geuren en texturen wordt getriggerd als je het mooi opmaakt. Veganistisch, eenvoudige en unieke maaltijden – een nieuwe wereld die voor je open kan gaan.

In zeven stappen wordt uitgelegd hoe je de perfecte bowl kan maken. Ook hier weer; heb je er een aantal uitgeprobeerd, dan kun je vanuit de principes van groenten, graan, zaden, noten, peulvruchten, zelf eindeloos variëren en combineren. Alles wordt zonder veel tekst en met tekeningen of foto’s helder uitgelegd. Dit is echt een super boek voor beginners, maar ook inspirerend voor de al wat meer ervaren vegan.

Tags:

Vegan met 3 Not-Vegan zonen, hoe houdt Marjan zich staande? Als vegan kok bij retraites leeft zij zich helemaal uit. Met een berg creativiteit redt zij zich thuis prima. Meer blogs lezen…

Marjan

Blogger