Documentaires & boeken die je niet mag missen

Nieuwe vegan? Duik in deze boeken en docu’s
Als je je net begint te verdiepen in veganisme, dan zit je waarschijnlijk vol vragen. Wat is er eigenlijk zo goed aan veganistisch eten en waar moet je op letten? Uiteraard is er veel informatie te vinden over deze en andere onderwerpen op de website van de VeganChallenge, maar er zijn ook verschillende documentaires en boeken die handig kunnen zijn als je meer wilt weten. Hierbij mijn persoonlijke favorieten:

Documentaires

 • Earthlings
  Earthlings is een documentaire over hoe wij als mensen omgaan met dieren. Het laat niet alleen beelden zien uit de bio-industrie, maar ook van dieren die gehouden worden voor leer/bont of voor entertainment of dierproeven. Hoewel de documentaire vooral gefilmd is in Amerika is het ook voor Nederlanders relevant. Sommige dingen die in de documentaire gebeuren, komen in Nederland ook voor. Daarnaast betalen wij mee aan dierenleed over de grens (denk aan vlees/leer/bont wat uit andere landen komt). Het is een goede documentaire als je wilt weten wat voor gruwelijke dingen mensen met dieren doen en waarom het juist zo belangrijk is om veganist te worden, maar wees gewaarschuwd dat deze documentaire wel veel nare beelden bevat.
 • Cowspiracy
  Heb je wel eens gehoord dat veganisme beter is voor het milieu, maar geen idee waarom? Dan is Cowspiracy een aanrader. In deze documentaire gaat maker Kip Andersen op zoek naar wetenschappelijke informatie over de invloed van veeteelt op het milieu. De documentaire legt dit allemaal duidelijk uit en vertelt ook waarom we zo weinig horen over de milieu-impact van vlees.
 • Forks over knives
  Deze documentaire gaat over de gezondheidsvoordelen van een veganistisch dieet. Het gaat wel vooral over een onbewerkt veganistisch dieet (dus een veganistisch dieet zonder kant-en-klare producten). Hoewel je misschien zelf niet van plan bent om helemaal onbewerkt veganistisch te eten, kan het toch handig zijn om deze docu eens te kijken. Het geeft namelijk veel informatie over waarom vlees, ei en zuivel slecht zijn voor je gezondheid en waarom het dus beter is om die dingen weg te laten uit je dieet.

Boeken boeken

 • Eating animals (Dieren eten) – Jonathan Safran Foer
  Dit boek moet wel in mijn lijst staan, want dit is het boek waardoor ik veganist ben geworden. Zelfs als je al wat weet over voedselschandalen en mishandelingen in de bio-industrie, dan kun je van dit boek nog veel leren. Voordat ik dit boek las dacht ik te weten waar mijn eten (in dit geval vlees/zuivel/ei) vandaan kwam, hoe het geproduceerd was en wat erin zat. Ik wist wel dat de vee-industrie niet perfect was, maar toch was dit boek een openbaring voor mij. Ik zou iedereen dit boek aanraden, of je nou gewoon geïnteresseerd bent in veganisme of al een tijdje veganist bent. Het is altijd goed om te weten wat je eet, of wat je vroeg at en nu bewust niet meer eet.
 • De Vegarevolutie – Lisa Steltenpool
  De Vegarevolutie is hét boek voor de beginnende veganist. De helft van het boek behandelt waarom veganist worden goed is en waar je op moet letten om gezond te blijven op een plantaardig dieet. Alle belangrijke dingen worden genoemd, dus heel handig als je nog niet zo goed weet waar je allemaal op moet letten. Daarnaast staat de tweede helft van het boek vol recepten zodat je meteen aan de slag kan, superhandig!
 • Vegan for her – Virginia Messina
  Dit boek vertelt uitgebreid over alles wat je als vrouw wilt weten over de invloed van voedsel op je lichaam (sorry mannen, voor zover ik weet bestaat er geen versie voor mannen). Boeken zoals de Vegarevolutie behandelen uiteraard alle belangrijke dingen die je moet weten om gezond te blijven als veganist, maar als je geïnteresseerd bent in meer details over wat veganistisch en niet-veganistisch eten met je lichaam doet dan is dit een goed boek. Daarnaast bespreekt het ook uitgebreid wat handig is om meer of juist minder te eten tijdens verschillende levensfases (bijvoorbeeld zwangerschap/overgang). Helaas is Vegan for her tot nu toe alleen in het Engels te koop.
 • Animal Liberation (Dierenbevrijding) – Peter Singer
  Dit boek is één van de belangrijkste boeken over dierenrechten en de gedachte achter veganisme. De schrijver legt uit waarom we dieren goed en met respect moeten behandelen en waarom we ze niet moeten gebruiken voor onszelf. Hij komt tot de conclusie dat er geen enkele goede reden is om dieren zo te behandelen als we nu doen. Ook gaat hij in op argumenten die vleeseters vaak geven en waarom dat geen goede argumenten zijn. Dus mocht je zelf nog niet helemaal overtuigd zijn dat we dieren anders moeten behandelen of wil je gewoon meer weten over de ideeën achter veganisme, dan is dit boek zeker een aanrader!

Tags:

Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise... en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen…

Elise

Blogger