Docu’s, websites en boeken voor de beginnende vegan

Beginnende vegan? Duik in deze boeken en docu’s

Als je je net begint te verdiepen in veganisme, dan zit je waarschijnlijk vol vragen. Wat is er eigenlijk zo goed aan veganistisch eten en waar moet je op letten? Uiteraard is er veel informatie te vinden over deze en andere onderwerpen op de website van de VeganChallenge en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Maar er zijn ook verschillende documentaires, boeken en andere bronnen die handig kunnen zijn als je meer wilt weten.

Hierbij mijn persoonlijke favorieten:

Documentaires

Earthlings (YouTube)
Earthlings is een documentaire over hoe wij als mensen omgaan met dieren. Het laat niet alleen beelden zien uit de bio-industrie, maar ook dieren die gehouden worden voor leer/bont, entertainment of dierproeven. Hoewel de documentaire vooral gefilmd is in Amerika, is het ook voor Nederlanders relevant.

Sommige dingen die in de documentaire gebeuren, komen in Nederland ook voor. Daarnaast betalen wij vaak mee aan dierenleed over de grens (denk aan vlees/leer/bont wat uit andere landen komt). Het is een goede documentaire als je wilt weten wat voor gruwelijke dingen mensen met dieren doen en waarom het juist zo belangrijk is om veganist te worden. Wees gewaarschuwd dat deze documentaire wel veel nare beelden bevat. Een soortgelijke documentaire is Dominion, over de vee-industrie in Australië.

Cowspiracy (Netflix)
Heb je wel eens gehoord dat veganisme beter is voor het milieu, maar heb je geen idee waarom? Dan is Cowspiracy een aanrader. In deze documentaire gaat maker Kip Andersen op zoek naar wetenschappelijke informatie over de invloed van veeteelt op het milieu. De documentaire legt dit allemaal duidelijk uit en vertelt ook waarom we zo weinig horen over de milieu-impact van vlees.

  

Forks over knives (Netflix)
Deze documentaire gaat over de gezondheidsvoordelen van een veganistisch dieet. Het gaat vooral over een onbewerkt veganistisch dieet (dus een veganistisch dieet zonder kant-en-klare producten). Hoewel je misschien zelf niet van plan bent om helemaal onbewerkt veganistisch te eten, kan het toch handig zijn om deze docu eens te kijken. Het geeft namelijk veel informatie over waarom vlees, ei en zuivel slecht zijn voor je gezondheid en waarom het dus beter is om die dingen weg te laten uit je dieet.

Boeken

Eating animals (Dieren eten) – Jonathan Safran Foer
Dit boek moet wel in mijn lijst staan, want dit is het boek waardoor ik veganist ben geworden. Zelfs als je al iets weet over voedselschandalen en mishandelingen in de bio-industrie, kun je van dit boek nog veel leren – zeker als beginnende vegan. Voordat ik dit boek las, dacht ik te weten waar mijn eten (in dit geval vlees/zuivel/ei) vandaan kwam, hoe het geproduceerd was en wat erin zat. Ik wist wel dat de vee-industrie niet perfect was, maar toch was dit boek een openbaring voor mij. Ik zou iedereen dit boek aanraden, of je nou gewoon geïnteresseerd bent in veganisme of een beginnende vegan bent. Het is altijd goed om te weten wat je eet, of wat je vroeger at en nu bewust niet meer.

De Vegarevolutie – Lisa Steltenpool
De Vegarevolutie is hét boek voor de beginnende vegan. De helft van het boek behandelt waarom veganist worden goed is en waar je op moet letten om gezond te blijven op een veganistisch dieet. Alle belangrijke dingen worden genoemd, dus heel handig als je nog niet zo goed weet waar je allemaal op moet letten. Daarnaast staat de tweede helft van het boek vol recepten zodat je meteen aan de slag kan, superhandig!

Vegan for her – Virginia Messina
Dit boek vertelt uitgebreid over alles wat je als vrouw wilt weten over de invloed van voedsel op je lichaam (sorry mannen, voor zover ik weet bestaat er geen versie voor mannen). Boeken zoals de Vegarevolutie behandelen uiteraard alle belangrijke dingen die je moet weten om gezond te blijven als veganist, maar als je geïnteresseerd bent in meer details over wat veganistisch en niet-veganistisch eten met je lichaam doet, dan is dit een goed boek.

Daarnaast bespreekt het ook uitgebreid wat handig is om meer of juist minder te eten tijdens verschillende levensfases (bijvoorbeeld zwangerschap/overgang). Vegan for Her is tot nu toe alleen in het Engels te koop.

Animal Liberation (Dierenbevrijding) – Peter Singer
Dit boek is één van de belangrijkste boeken over dierenrechten en de gedachte achter veganisme. De schrijver legt uit waarom we dieren goed en met respect moeten behandelen en waarom we ze niet moeten gebruiken voor onszelf. Hij komt tot de conclusie dat er geen enkele goede reden is om dieren zo te behandelen als we nu doen.

Ook gaat hij in op argumenten die vleeseters vaak geven en waarom dat geen goede argumenten zijn. Dus mocht je zelf nog niet helemaal overtuigd zijn dat we dieren anders moeten behandelen of wil je gewoon meer weten over de ideeën achter veganisme, dan is dit boek zeker een aanrader!

Websites

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme kun je veel informatie vinden over wat veganisme inhoudt, maar ook recepten en andere informatie. Daarnaast kun je hier ook het Vegan Magazine lezen.

Op Vegan Wiki kun je een heleboel informatie vinden over veganisme-gerelateerde onderwerpen. Daarnaast zijn er verschillende pagina’s voor producten, waarin je een lijst kunt zien welke producten en merken veganistisch zijn en welke niet. Van borrelnootjes en roggebrood tot schoonmaakmiddelen en handzeep, over allerlei producten is hier informatie te vinden. Hoewel de lijsten niet volledig zijn (misschien staat je favoriete merk er helaas nog niet tussen), is dit toch vaak wel erg handig.

Op deze website van Gewoon Vegan kun je makkelijk producten vinden die ‘gewoon’ vegan zijn. Dus zoek jij lekkere vegan koekjes of andere snacks? Of misschien wil je weten welke vleesvervangers vegan zijn of welke lekkere sauzen je kunt kopen? Kijk dan vooral eens op deze site. Uiteraard kun je altijd zelf ingrediëntenlijsten bekijken, maar soms is het ook gewoon fijn om snel even op deze website te kijken. En misschien zie je er wel producten tussen staan die je al vaak at, dan weet je meteen dat die veganistisch zijn.

Tags:

Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise... en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen…

Elise

Blogger