Is dit product vegan?! 5 tips om dit zeker te weten

Word jij er ook helemaal krankjorum van? Melk in alles! Melk in currypakketten, kruidenmengsels, koekjes, brood, bolletjes, etc, etc.. Hoe word je nu wijs in deze jungle? Ik help jou met deze 5 tips uit de brand. Na het lezen van dit blog weet jij zeker dat het product dat jij in handen hebt hartstikke vegan is!

  1.      De eerste tip! Check logo’s

Er zijn ik weet niet hoeveel logo’s op de markt die op producten geplakt worden. Denk bijvoorbeeld aan biologisch, beter leven, vegetarisch, gezonde keuze, et cetera. MAAR er zijn ook logo’s die aanduiden of een product veganistisch is. Dat is super handig toch? Dan weet je in een oogopslag of het product dat je wilt kopen geschikt is voor jou. Dit zijn ze:

Dit is het Europese logo voor vegetarische en veganistische producten. Een beetje verwarrend dus, dat geef ik meteen eerlijk toe. In het logo staat vegetarisch, maar eigenlijk gaat het om de tekst die eronder staat. Dan zijn er twee opties. Vegetarisch, voor producten die geen vlees of vis, maar nog wel andere dierlijke producten kunnen bevatten zoals zuivel. OF vegan. Wanneer er vegan onder staat bevat het product helemaal geen dierlijke ingrediënten meer.

Dan kennen we ook nog dit logo. Dit is het internationale keurmerk voor veganistische producten dat wordt beheerd door de Vegan Society. Dit keurmerk wordt niet alleen voor voeding gebruikt, maar ook voor andere producten zoals schoonheidsproducten.

Dit logo is er speciaal voor producten die gemaakt worden door bedrijven die zijn gevestigd in de Verenigde Staten, Canada of Australië.

  1.      Check de ingrediënten

De meest handige en bruikbare tip die ik kreeg toen ik overstapte op een plantaardig voedingspatroon was hoe ik het makkelijkst de ingrediëntenlijst kon lezen. Alle allergenen moeten namelijk ofwel dikgedrukt of met hoofdletters in de ingrediëntenlijst aangegeven worden. Dat betekent dat alle melkproducten, ei en schaaldieren zeer duidelijk weergegeven worden. Vleesproducten hoeven niet dikgedrukt weergegeven te worden, dus als je op deze manier een label wilt checken is het wel handig als je er al een aardig goed beeld bij hebt dat het op zijn minst vegetarisch is.

Tip: gebruik de VeganWiki om je leven wat makkelijker te maken tijdens het boodschappen doen. Het is een handige website met een grote database aan vegan producten.

  1.      Check de E-nummers

Toegegeven.. dat kan een beetje lastig zijn. Het is namelijk niet zo heel erg gemakkelijk om al die E-nummers uit je hoofd te onthouden en daarbij te weten welke van oorsprong plantaardig zijn of welke van een dier afkomstig zouden kunnen zijn.

Maar…. Ook daarvoor heb ik iets voor je! De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft namelijk een super handig kaartje voor je gemaakt waarbij je zowel de E-nummers vindt en de bijbehorende benaming van de E-nummers. Op het kaartje staat meteen aangegeven of het E-nummer mogelijk een dierlijke oorsprong heeft. Super fijn toch? Print hem uit en stop het in je portemonnee zou ik zeggen! Je vindt het kaartje hier.

E-nummerkaartje NVV

 

  1.      Tricky namen!

Het wordt je natuurlijk allemaal niet te makkelijk gemaakt hè 😉 En om het je zo moeilijk mogelijk te maken in deze jungle van wel of geen veganistische producten krijg je ook nog te maken met ingrediënten als MELKZUUR! I kid you not! Serieus waar! En wat denk je? Gewoon vegan, die melkzuur! De structuur van melkzuur lijkt nogal op die van koemelk, vandaar de verwarrende naam, maar het is gewoon het product van een bacterie die op kristalsuiker gegroeid is. Nog zoiets heb je met cacaoboter. Ondanks dat er boter in de naam staat, heeft het niets dierlijks. Cacaoboter is niets anders dan de gemalen gebrande cacaobonen die door de vermaling een vettige brij worden. Vervolgens wordt die brij gescheiden door persing in enerzijds boter en anderzijds poeder.

  1.      Apps!

Ja hoor! Aangezien we niet meer in de 18e eeuw leven zijn er natuurlijk ook apps die je kunnen helpen uitzoeken of een product vegan is of niet.

Je hebt bijvoorbeeld de app Vegsafe. Deze app helpt je bij het ontcijferen van E-nummers en materialen. Weet je dus even niet meer of een bepaald E-nummer plantaardig is? Dan kan je dat met deze app checken. Datzelfde geldt voor materialen. Weet jij bijvoorbeeld even niet meer of vilt veganistisch is, of linnen, of whatever.. Dan kan je het met deze app opzoeken! Een side note, de Vegsafe app is wel alleen in het Engels of Portugees beschikbaar.

Hopelijk heb jij nu het gevoel dat je helemaal beslagen ten ijs kunt komen! Maar, wees niet te hard voor jezelf. Is het even mis gegaan? Volgende keer beter. We leren allemaal door vallen en opstaan.

Succes!

Tags:

Hoi! Ik ben Lisette, mama van 3 en super enthousiast om jou te empoweren in je vegan kennis! Ik wil jou informeren en zekerheid geven. Veganisme is de beste optie voor jou, de wereld en uiteraard de dieren. Meer blogs lezen…

Lisette Weustenek

Blogger