Handleiding etiketten lezen voor de beginnende veganist

Hoi, wat leuk dat je er voor hebt gekozen om als veganist door het leven te gaan. Alle (nieuwe) informatie kan misschien wat veel lijken, maar ik beloof je dat het allemaal echt enorm meevalt. Ik leg je in dit artikel uit hoe je aan een etiket kunt zien of deze al dan niet vegan is.

Het etiket scannen

Ik begin zelf altijd met het scannen van het etiket. Allergenen als melk, ei, roomboter, etc. zijn vetgedrukt, dit is namelijk wettelijk verplicht. Vaak kun je hierdoor in een oogopslag zien of een product geschikt is voor veganisten. Zie je op het etiket een van deze allergenen voorbij komen? Dan kun je het product direct wegleggen en hoef je niet verder te kijken.

What’s next? Gelatine en bijenwas

Het volgende waar ik naar kijk is of er gelatine of bijenwas in een product zit. Dit zijn dingen die vooral in snoepjes zitten (daar eet ik wel teveel van, oeps). Bijenwas is vaak een van de laatste ingrediënten in de lijst, dus die opzoeken is handig. Voor gelatine moet je vaak wat beter lezen. Wederom: als deze producten in het rijtje ingrediënten voorkomen kun je het product wegleggen en zoeken naar iets anders.

Ken je vitamines en e-nummers

Dan zijn er nog een aantal ingrediënten die wat lastiger zijn. Vitamine D is een ingrediënt dat vaak toegevoegd wordt aan bijvoorbeeld margarine. Echter is vitamine D vaak gemaakt van wolvet en hierdoor niet vegan. Er zijn (uiteraard) genoeg producten met vitamine d van een plantaardige bron (bijvoorbeeld het bladerdeeg van Koopmans of de plantaardige boters van becel).

E-nummers zijn helemaal lastig want wat zijn die cijfertjes nu allemaal? Ik weet dat zelf (na anderhalf jaar) ook niet allemaal uit mijn hoofd, maar daarvoor gebruik ik de E-numbers app. In deze app typ je het nummer in en dan laat de app zien wat het precies is en ook de oorsprong. Sommige e-nummers zijn onschuldig (paprika bijvoorbeeld) maar e120 (karmijnrood) is een dierlijk ingrediënt.

Weet jij wat melkzuur is?

Het klinkt misschien wat gek maar als je melkzuur tegenkomt op een etiket, kun je het gewoon nuttigen. Melkzuur is namelijk geen melkproduct maar een additief dat gebruikt wordt om een product langer houdbaar te maken. In het begin is het wat verwarrend, maar na verloop van tijd valt dit ingrediënt niet eens meer op. Oja – omdat het dus niet op basis van melk is, is dit geen allergeen en zal dit ook niet dikgedrukt op een etiket staan.

‘Kan sporen bevatten van’…

Dit kan soms een lastige zijn, want als er staat ‘kan sporen bevatten van melk’ – dan kan dit afschrikken. “Mag ik dit nu wel?” – het antwoord is ja! Wanneer het product gemaakt is in een fabriek waar ook producten met melk gemaakt worden, dan moet dit op de verpakking staan, dat is bij wet verplicht. Dit betekent echter niet dat het product niet geschikt is voor veganisten. Je kunt dit met een gerust hart je giechel in stoppen.

Valt toch best mee?

Zo lastig is dit uiteindelijk niet toch? Mocht je er toch moeite mee hebben dan kun je altijd even googlen of iets vegan is, vaak is er wel te vinden of een product vegan friendly is.

Tags:

Vegan catlady met een missie: Veganize the world! Joyce wil zoveel mogelijk mensen laten zien dat vegan eten hartstikke leuk én lekker is. Meer blogs lezen…

Joyce

Blogger