De beste apps voor jouw vegan lifestyle

Wanneer je net begint met (vaker) plantaardig te eten, kan alle nieuwe informatie overweldigend zijn. Een hoop dingen die je niet meer kunt eten, een hoop veranderingen. En niets is zo lastig voor mensen dan gewoonten veranderen.

Gelukkig zijn er een aantal apps die jouw leven gemakkelijker kunnen maken! In dit artikel deel ik mijn favoriete en meest gebruikte apps die met veganisme te maken hebben. Deze apps kunnen jou helpen bij jouw vegan lifestyle. Van checken of een product vegan is, tot info over voedingsstoffen en aanbevelingen voor restaurants met vegan opties.

Focus op wat je wél kunt eten met Daily Dozen

Wanneer je net begint met (vaker) vegan te eten, kan het lijken alsof er zoveel dingen zijn die je niet ‘mag’ (maar vooral wilt) eten. En vaak wanneer we bepaalde dingen niet kunnen eten, willen we deze juist graag eten. Daarom is het goed om juist te focussen op al de dingen die je wel kunt eten, in plaats van de dingen die je minder wilt eten.

Ik vind de app ‘Daily Dozen’ van dr. Michael Greger erg behulpzaam. Deze app laat alle verschillende voedselgroepen zien die je in een dag zou moeten eten om zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. De groepen zijn verdeeld in peulvruchten, fruit, bessen, granen, groenten, bladgroenten, ‘kruisbloemige’ groenten (zoals bijvoorbeeld rucola, broccoli, bloemkool spruitjes, boerenkool), noten en lijnzaad. De app biedt ook informatie en voorbeelden van producten binnen de genoemde voedselgroepen.

De app biedt een checklist zodat je af kunt strepen wat je gegeten hebt en kunt zien welke dingen je die dag nog zou moeten eten. Het is leuk om te proberen je dagelijkse goal te behalen en het leert je hoe een gezond voedingspatroon eruit zou moeten zien. En wanneer je je focust op het eten van al deze gezonde producten, ligt je focus minder bij de producten die je juist minder of niet wilt eten.

De app is gratis te downloaden in de App Store of Google Play Store.

Checken of je niets tekort komt met Cronometer

Als je benieuwd bent of je met je huidige dieet genoeg calorieën eet en of je alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnenkrijgt, is Cronometer een ontzettend handige site. Via deze site kan je alles wat je eet invoeren en het laat precies zien welke voedingswaarde, vitaminen en mineralen deze producten leveren.

Je kunt je lengte en gewicht invoeren en op basis daarvan berekent de site hoeveel calorieën je dagelijks zou moeten eten en hoeveel vitaminen en mineralen je nodig hebt. Het is heel interessant en leerzaam om dit een tijdje bij te houden, zodat je er zeker van bent dat je benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het is best wel wat werk om alles in te voeren, omdat je voor een maaltijd elk product apart moet invoeren. Maar de site onthoudt de producten die je invoert, dus na verloop van tijd gaat het steeds gemakkelijker en sneller.

Ik vond het erg behulpzaam om dit een tijdje bij te houden. Zo leerde ik dat het voor mij enorm makkelijk is om voldoende eiwitten op een dag te eten. Veel mensen maken zich altijd zorgen over eiwitten bij een vegan dieet. Maar deze site maakte inzichtelijk dat ik me daar absoluut geen zorgen over hoef te maken. Het is ook heel interessant om per product te zien welke voedingsstoffen zij bevatten.

(Houd er wel rekening mee dat de website automatisch de Amerikaanse ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) aanhoudt en dat de ADH in Nederland en andere landen voor sommige voedingsstoffen anders is. Eventueel kun je zelf je doelen handmatig aanpassen. Maak je dus ook niet meteen zorgen als je bepaalde doelen niet haalt. Het kan best zijn dat je de Nederlandse ADH wel haalt, alleen de Amerikaanse niet. Daarnaast kent de app van veel bewerkte producten niet de vitamines en mineralen, dus krijg je afhankelijk van wat je eet vaak meer voedingsstoffen binnen dan op Cronometer te zien is)

De gratis website is Cronometer.com. Er is ook een app, deze is gratis of kost €3,49 voor de uitgebreide versie.

Vegan uiteten? Geen probleem met Happy Cow

Eten buiten de deur? Check Happy Cow! Happy Cow is een app die alle vegan en vegetarische restaurants en restaurants met vegan/vegetarische opties laat zien. Zo kun je gemakkelijk kijken welke vegan opties er bij jou in de buurt zijn. Ook kun je reviews van anderen bekijken en zelf restaurants beoordelen.

De app is gratis te downloaden. (Voor €3,47 heb je een meer uitgebreide versie)

Bij deze mijn favoriete en meest gebruikte apps die vegan eten net iets gemakkelijker maken. Hopelijk heb je er wat aan!

Tags:

Vegan food, koken, reizen, rock climbing, yoga, fitness en zon! Missie: mensen inspireren vaker plantaardig te eten + hun dromen waar te maken. Zwerft momenteel door Azië en werkt in vegan restaurants. Meer blogs lezen…

Ilona

Blogger