Hoe dierlijke producten nuttigen leidt tot ontbossing

Voor veel mensen speelt het milieu ook een rol in hun beslissing om veganist te worden. Ook als dierenleed je voornaamste reden is om veganist te worden, is het fijn dat deze keuze ook beter is voor het milieu en daarmee indirect ook beter voor de dieren. Helaas leidt het consumeren van dierlijke producten namelijk tot meer ontbossing.

Toch zijn er nog vaak mensen die denken dat veganisme juist tot meer ontbossing leidt. Vaak krijgen veganisten van vleeseters te horen dat ze met hun sojaproducten slecht bezig zijn (hoewel je ook veganist kunt zijn zonder sojaproducten te eten). Gelukkig draagt een veganistisch dieet (met of zonder sojaproducten) juist minder bij aan ontbossing dan een carnistisch dieet.

Ontbossing voor sojaproducten. Hoe dan?

Tegenwoordig wordt de meeste soja verbouwd in Zuid-Amerika. Omdat plantagehouders hier veel geld mee kunnen verdienen, komen er steeds meer plantages bij die soja verbouwen. Om hier ruimte voor te maken, worden er vaak oerwouden gekapt, onder andere delen van het unieke Amazonegebied. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de mensen en dieren die daar leven. Elk jaar wordt 1 tot 2 miljoen hectare aan natuurgebied in Zuid-Amerika ontbost, wat onder andere leidt tot het uitsterven van veel zeldzame planten en dieren.

Veehouderij vs. sojaplantage

Dit gebeurt niet alleen voor sojaplantages. In de afgelopen 30 jaar waren veehouderijen de grootste veroorzaker van boskap. Meer dan 70% van de boskap was om ruimte te maken voor megastallen. Na veehouderijen is sojateelt de tweede grootste veroorzaker van boskap, wat helaas ook eigenlijk weer komt door de veeteelt.

Het overgrote deel van de soja uit Zuid-Amerika wordt namelijk verbouwd als ingrediënt voor veevoer. Alleen al om veevoer voor al het vee in Nederland te verbouwen, worden elk jaar 1 miljoen voetbalvelden vol soja gebruikt. Het grootste deel van de soja voor vee komt uit Zuid-Amerika omdat dit veel goedkoper is dan soja uit bijvoorbeeld Europa. Meer dan 90% van de soja die in Zuid-Amerika verbouwd wordt, wordt puur en alleen verbouwd als veevoer. Door vlees, zuivel of eieren te eten draag je dus bij aan de boskap in het Amazonegebied.

Biobrandstof van soja

De rest van de soja wordt voor het grootste deel gebruikt als biobrandstof (een geschatte 6-7%). Uiteindelijk wordt dus maar zo’n 3-4% van de sojateelt in Zuid-Amerika gebruikt voor zogenaamde ‘sojaproducten’. Voor een vleeshamburger is vijf keer zo veel soja nodig als voor een sojaburger, dus als je minder soja wilt gebruiken, kun je dus beter vleesvervangers en zuivelvervangers nemen.

Nederland en Europa doen niet mee

Daar komt nog bij dat in Nederland en in een groot deel van Europa vleesvervangers en melkvervangers niet gemaakt zijn van soja uit boskapgebied. Bijna alle soja in Zuid-Amerika is namelijk genetisch gemodificeerde soja en dat wordt in Europa eigenlijk alleen gebruikt als veevoer. Die overige 3-4% soja uit Zuid-Amerika gaat daarom voornamelijk naar de Verenigde Staten en een paar andere landen waar genetisch gemodificeerde soja wel gebruikt wordt in producten voor mensen.

In Nederland en de rest van Europa is het wel toegestaan om producten te maken van genetisch gemodificeerde soja (of andere GMO gewassen), maar dan is het wettelijk verplicht om op de verpakking te vermelden dat het product GMO soja bevat. Omdat producenten weten dat genetische modificatie niet bepaald populair is in Europa, zijn er nauwelijks producten met GMO soja te krijgen.

Pure en eerlijke soja

Er zijn op het moment in Nederland geen vleesvervangers of plantaardige melken van genetisch gemanipuleerde soja te koop, dus door die te kopen draag je niet bij aan boskap in Zuid-Amerika. Daarnaast werken veel merken van sojaproducten ook met duurzaamheidscertificaten en zijn ze transparant over waar hun soja vandaan komt (bij Alpro bijvoorbeeld voornamelijk uit Canada en de EU). Je kunt dus gelukkig met een gerust hart sojaproducten eten in Nederland zonder je druk te maken over de milieu-impact.

Hoe zit het dan met andere producten?

Uiteraard kosten ook andere producten dan soja land om te verbouwen en is er aardig wat land nodig om één persoon van voedsel te voorzien. Toch onderschatten mensen vaak hoeveel land er nodig is om dierlijke producten te maken. Er is bijvoorbeeld al veel land nodig voor stallen en slachthuizen.

Het meeste land wat nodig is om dierlijke producten te maken, is land om veevoer te verbouwen. Soms krijgt het vee gras van stukken land waar alleen gras kan groeien en een deel van het veevoer bestaat uit plantaardige resten die mensen niet kunnen of willen eten, maar helaas is dat niet genoeg om alle dieren in de vee-industrie te voeden.

Deze akkerbouwgrond zou veel beter gebruikt kunnen worden om voedsel voor mensen te verbouwen omdat er dan veel minder grond nodig zou zijn. Om 1 kilo rundvlees te maken is er bijvoorbeeld 4-7 kilo aan voer nodig, terwijl we dus ook 4-7 kilo aan groenten zouden kunnen hebben en op die manier veel meer mensen zouden kunnen voeden.

Wat zou het voor verschil maken?

Onderzoekers hebben berekend dat als iedereen veganist zou worden, we minder land nodig zouden hebben dan we op dit moment gebruiken voor landbouw. Dan zou het dus niet meer nodig zijn om regenwouden te kappen en kunnen we zelfs stukken land terug gaan geven aan de natuur. Minder ontbossing en dus veel beter voor de natuur en het milieu!

Tags:

Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise... en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen…

Elise

Blogger