Hoe zit het met vegan verzorgingsproducten?

Hoe zit het met vegan verzorgingsproducten? Veganisme gaat niet alleen over voeding – ook verzorgingsproducten bevatten vaak dierlijke stoffen. Misschien was je al bekend met karmijn, uit insecten, of bijenwas. Ook wil je natuurlijk geen producten waar proefdieren voor zijn gebruikt. Maar er zijn nog veel meer ingrediënten die je al niet wilt eten, laat staan op je lichaam smeren.

Collageen, keratine en lanoline

De centrale vraag is dus: “Hoe zit het dan met vegan verzorgingsproducten?” Zo wordt collageen (uit vis) gebruikt in anti-rimpelcrème. Wat overigens helemaal niet werkt; het houdt vocht vast waardoor de huid glad LIJKT.

Glycerine is dierlijk vet en zit o.a. in tandpasta en bodylotion. Keratine in shampoo wordt uit huid of botten van dieren gehaald. Lanoline komt van wolvet van schapen, stearic acid komt uit dierlijk vet en onder de naam parfum kunnen allerlei ingrediënten vallen. Ook zijn veel van deze stoffen erg slecht voor je; ze drogen de huid uit of verstoppen je poriën(glycerine). Parfum wordt vaak in verband gebracht met allergieën.

Meer dan 60% van de stoffen die op de huid worden gesmeerd, komt in de bloedsomloop terecht.

Maar betekent dit dat je extra dure dingen moet aanschaffen omdat je nu vegan bent? Niet per se. Er zijn genoeg vegan producten te verkrijgen (bijvoorbeeld het merk Lush), maar ik kies ervoor om mijn producten zelf te maken. Zo weet ik dat er alleen natuurlijke ingrediënten in zitten en is het ook nog eens een stuk goedkoper.

Tandpasta maak ik bijvoorbeeld van baking soda. Wat water erbij, eventueel kokosolie voor houdbaarheid en wat pepermuntolie (gebruik wel goede etherische oliën). Eventueel andere oliën voor een smaakje, zoals mandarijn of kaneel.

Verzorging

Maak gewoon je eigen verzorgingsmiddelen

Je kunt natuurlijk ook je eigen veganistische beauty products maken. Baking soda gebruik ik ook als shampoo. Mocht je liever echte schuimende shampoo gebruiken, kun je wat (marseille) zeep raspen en mengen met heet water tot de zeep opgelost is. Dan een theelepel olie zoals olijfolie toevoegen en dan wat druppels lavendel of kamille etherische olie erbij. Deze shampoo is ook als bodywash te gebruiken. Altijd schudden voor gebruik want de zeep kan gaan klonteren (wat niet betekent dat hij niet meer goed is).

Gebruik producten die bij je huid passen

Om me in te smeren, gebruik ik bijvoorbeeld amandelolie, kokosolie of jojoba olie. Hier kun je ook etherische oliën aan toevoegen. Let wel op welke oliën je voor wat gebruikt; citrusoliën (mandarijn, sinaasappel, citroen) kun je beter niet gebruiken om je mee in te smeren i.v.m. gevoeligheid voor de zon. Pepermunt koelt je huid af, dus gebruik hier niet te veel van. Lavendel en kamille zijn altijd veilig voor je lijf. Verder kun je Tea tree en Salie gebruiken voor je haar en Rozemarijn en Sandalwood voor je huid.


VerzorgingRecept: Scrubben met koffieprut

Scrub kun je maken van rietsuiker en bijvoorbeeld olijfolie. Ook een goede scrub is koffieprut. Recept: mix 200 gram rietsuiker, 100 gram koffieprut, 100 ml amandelolie en wat druppels kaneelolie. Goed schudden voor gebruik, want de olie zakt naar onder.

Laatste tip: hergebruik de verpakkingen

Verpakkingen kun je hergebruiken, zo is het ook nog eens milieuvriendelijk. Gebruik het liefste glas, bijvoorbeeld waar groenten in hebben gezeten. Goed uitwassen met kokend water. Als je een beetje creatief bent, kun je er leuke labeltjes op maken en zijn ze zelfs leuk als cadeautjes!

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger