Milieuvoordelen van plantaardig eten: Watergebruik

Plantaardig eten heeft ongelofelijk veel voordelen. Zowel voor je gezondheid, als voor de dieren, maar ook voor het milieu! Een reden waar wellicht wat minder mensen bij stilstaan, is watergebruik. Het is zeker niet onbelangrijk om hier aandacht aan te besteden!

In dit blog ga ik jullie meer informatie geven over de besparing rondom drinkwater die je als veganist, of met een plantaardig voedingspatroon, realiseert door geen dierlijke producten te gebruiken.

Verhoogde vraag naar dierlijke producten

Sinds 1960 is de wereldbevolking verdubbeld, maar de vraag naar vlees is verviervoudigd. Deze verhoogde vraag naar dierlijke producten draagt bij aan de opwarming van de aarde, vervuiling, ontbossing, het uitsterven van diersoorten en aantasting van de kwaliteit van de bodem, maar draagt ook bij aan schaarste van het drinkwater. Hoe meer dieren, hoer meer zij moeten eten, hoe meer gassen zij uitstoten en ook hoe meer diervoer er geproduceerd moet worden.

Waterverbruik per product

De onderstaande infographic laat zien hoeveel water er nodig is voor de productie van verschillende dierlijke en plantaardige producten. Je kunt zien dat je zelfs als vegetariër nog een stuk meer water verbruikt dan als veganist.

Statistieken variëren, maar een vleeseter verbruikt gemiddeld 3x zoveel water als een veganist.

Waar komt dat verschil vandaan?

Zeventig procent van alle waterconsumptie wordt gebruikt voor landbouw (t.o.v. globaal gezien 20% voor industrie en 10% voor huiselijk gebruik, in geïndustrialiseerde landen ligt de verhouding anders, maar dit is een globaal gemiddelde). Dat komt voornamelijk omdat land dat geschikt is voor landbouw eerst geïrrigeerd moet worden om het klaar te maken voor het verbouwen van voedsel. Een groot deel van het voedsel dat vervolgens verbouwd wordt op dit land, wordt daarna helaas gebruikt als voer voor de vee-industrie, in plaats van de mensheid direct van voeding te voorzien. Dit is overduidelijk een enorme verspilling.

Bijvoorbeeld: voor 1 kilo rundvlees is ongeveer 15.000 liter water nodig. De meeste koeien staan op stal en gebruiken zo’n 40 tot 100 kilogram voer (bijvoorbeeld soja) per dag. Een koe drinkt en stallen moeten schoon gemaakt worden. Vervolgens wordt er water gebruikt bij transport, slacht, produceren van verpakkingen en het koelen van het vlees. Zelfs voor de productie van koemelk is 3x meer water nodig dan voor sojamelk.

1 op de 6 mensen op deze aarde heeft geen toegang tot schoon drinkwater, terwijl 29% van de zoetwatervoorraad gebruikt wordt voor de bio-industrie.

Volgens het ‘The United Nations World Water Development Report 2015′ is onze aarde in 2030 maar in staat om 60% van de benodigde hoeveelheid zoetwater te leveren als er niet drastische maatregelen genomen worden.

Vervuiling van water

Naast dat de vee-industrie een grote verbruiker is van onze zoetwatervoorraden is het ook nog eens een enorme vervuiler van deze watervoorraden. Mest bevat ontzettend veel stikstof en fosfor. Deze stoffen kunnen in ons grondwater terecht komen en daardoor meren en rivieren vervuilen en het leven op deze plekken ernstig bedreigen. De vee industrie is de grootste bijdrager aan de vervuiling van zoetwater, waar bijvoorbeeld huiselijk gebruik van water, maar bijdraagt aan 4% van de vervuiling.

Wat kunnen we doen?

Het is natuurlijk hartstikke fijn als je let op de tijd dat je onder de douche staat, dat je de kraan dicht draait als je je tanden poetst en dat je je auto wat minder vaak wast, maar zoals je hierboven gelezen hebt, is het thuisgebruik van water in verhouding niet zo heel erg groot in het gehele plaatje. Het is uiteraard een goede stap om hierop te letten, maar het zet niet zo vreselijk veel zoden aan de dijk.

De belangrijkste bijdrager aan het verbruik en de vervuiling van het water is de bio-industrie. Niet bijdragen aan deze industrie levert de meeste winst op voor de watervoorraden.

Wanneer wij zelf de plantaardige producten opeten die anders eerst door de koeien en andere bio-industrie dieren opgegeten worden, is dat uiteraard veel efficiënter.

We kunnen tegenwoordig met gemak een voedingspatroon hanteren dat ons voorziet van overheerlijk eten, dat goed is voor onze gezondheid, onze planeet en ook nog eens respectvol omgaat met al het leven op deze aarde. Waarom zouden we dat dan niet doen?

 

Bronnen:

Benschop, S. Waarom je als veganist ook heel veel water bespaart. Geraadpleegd via

https://www.veganisme.org/waarom-je-als-veganist-ook-heel-veel-water-bespaart-met-infographic/, gelezen 9 december 2018

Dingemans, E. Redenen voor veganisme. Geraadpleegd via

https://veganwiki.nl/a/Veganisme#Redenen_voor_veganisme, gelezen 9 december 2018

Kropman, R. (2018). Easy-Peasy Vegan: de opmars van de veganist. Geraadpleegd via

https://www.volkskrant.nl/de-gids/easy-peasy-vegan-de-opmars-van-de-veganist~be04cb0a/ , gelezen 9 december 2018

Steltenpool, L. (2014). De vegarevolutie. Amsterdam, Nederland: Prometheus.

The vegan society. Water requirements. Geraadpleegd via

https://www.vegansociety.com/resources/environment/water-requirements, gelezen 9 december 2018

Unesco (2015). Water for a sustainable world. Geraadpleegd via

https://timedotcom.files.wordpress.com/2015/03/231823e.pdf, gelezen 9 december 2018

Unesco. Good water, water to ‘eat’. What is virtual water?. Geraadpleegd via http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/FIELD/Venice/pdf/special_events/bozza_scheda_DOW04_1.0.pdf, gelezen 9 december 2018

Water Footprint Network. (2010). Water footprint of crop and animal products: a comparison. Geraadpleegd via

https://waterfootprint.org/en/water-footprint/product-water-footprint/water-footprint-crop-and-animal-products/, gelezen 9 december 2018

Worldometers. Water consumed this year. Geraadpleegd via

http://www.worldometers.info/water/, gelezen 9 december 2018

Tags:

Hoi! Ik ben Lisette, mama van 3 en super enthousiast om jou te empoweren in je vegan kennis! Ik wil jou informeren en zekerheid geven. Veganisme is de beste optie voor jou, de wereld en uiteraard de dieren. Meer blogs lezen…

Lisette Weustenek

Blogger