Verborgen dierlijke ingrediënten: Gelatine

Beginnen met plantaardig eten betekent veel verpakkingen lezen. Je leert producten en hun ingrediënten steeds beter kennen en soms word je zelfs verrast door producten die vegan blijken te zijn (zoals die verleidelijk lekkere oreo’s!). Maar welke ingrediënten zijn dierlijk? Melk, ei en vlees ken je natuurlijk, maar sommige zijn minder opvallend. Vandaag: gelatine.

Gelatine wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt als bindmiddel. Zoals de naam al suggereert, heeft gelatine een gelerende werking. Het wordt veel toegepast in desserts en snoep, maar ook wel in hartige gerechten zoals terrines. Het zorgt voor een structuur die goed stevig en helder blijft, ook als je het eten een tijdje bewaart. Het zit dan ook vaak in kant- en klare producten zoals puddingen en taarten.

Gelatine is een product uit de vleesindustrie. Het wordt gemaakt van huiden en botten van slachtdieren, met name varkens, maar ook kalveren, gevogelte en vis. Dit wordt met toevoeging van chemische bestanddelen langdurig gekookt tot de oplosbare delen zijn opgelost. Vervolgens wordt het ingedikt en de niet-oplosbare delen worden verwijderd. Dan wordt het gedroogd en wordt het in de vorm van poeder of bladen verkocht.

Gelatine is een relatief goedkoop product en wordt daarom massaal toegepast in de voedingsindustrie. Het feit dat niet alleen veganisten, maar ook vegetariërs, Moslims en Hindoestanen geen gelatine willen eten, is helaas onvoldoende reden om het gebruik ervan af te schaffen. Het belang van een goedkoop product gaat voor de industrie helaas vóór de belangen van de klant.

Niet getreurd, want er bestaat een perfect plantaardig alternatief voor gelatine. Dit is agar-agar, een stof die wordt gewonnen uit roodwieren die in de zeeën bij Japan en omstreken groeien. In het Maleis betekent agar-agar gelei, en dat is ook precies wat je ermee kunt maken!  Om het te gebruiken, moet je het zo’n vijf minuten koken in een vloeistof, zodat het goede bindkracht krijgt.

Wist je dat agar-agar een iets grotere bindkracht heeft dan gelatine? Je hebt er dus minder van nodig. Je kunt het kopen in natuurvoedingswinkels en in Aziatische toko’s, in de vorm van poeder of vlokken. Poeder lost makkelijker op en bindt sterker dan vlokken.