Veganisten in de spotlight: Thaida uit Roermond

Vlees bij het ontbijt, vlees bij de lunch en vlees bij het avondeten. Als er iets was wat de nu 17-jarige Thaida Kebeck uit Roermond vroeger lekker vond om te eten, was dat vlees. Toch stopte ze daarmee nadat ze op foto’s had gezien hoe dieren die door mensen werden gegeten, leefden. “Ik wilde niet meer bijdragen aan hun leed. Dat ik vlees lekker vind, mag niet méér waard zijn dan hun kwaliteit van leven. Anders zou ik geen echte dierenvriend zijn.”

“Alle dieren hebben recht op een goede kwaliteit van leven”

Bij Thaida thuis was het haar broer die als eerste vegetarisch en al snel veganistisch ging eten. Hij liet Thaida ook de beelden zien die haar overtuigden om hem te volgen. Dit ging in stapjes: eerst geen vlees meer bij het avondeten, daarna volledig vegetarisch en twee maanden later veganistisch. Dat laatste was in de zomer van 2015, dus nu bijna zeven jaar geleden.
De definitieve keuze om nooit meer vlees te eten, maakte Thaida toen iemand haar een ‘kapsalon’ gaf, met de boodschap ‘eet maar om het vlees heen’. “Toen heb ik toch wat vlees gegeten, terwijl ik inmiddels snapte hoe het er in de vleesindustrie aan toeging. Daarna voelde ik me heel slecht. Want door varkens, koeien, kippen of andere dieren te eten draag je in feite bij aan de behandeling van dieren alsof ze een stuk vuil zijn, zo dicht moeten ze op elkaar leven, vaak zonder daglicht te zien.”

Omdat Thaida pas 10 jaar was toen ze volledig plantaardig wilde eten, hield haar moeder dat eerst tegen. Zij was bang dat haar dochter niet alle voedingsstoffen binnenkreeg. En dus moesten er twee verschillende maaltijden op tafel komen, waar haar moeder niet enthousiast over was. Opnieuw was het haar broer die voor een doorbraak zorgde. Thaida: “Hij zei tegen mijn moeder: ‘Stel je nou eens voor dat er aliens bij ons op aarde komen en dat die Thaida bij ons wegpakken, omdat ze haar lekker vinden.’ Toen was mijn moeder om en heeft ze zelf onderzocht wat de nadelen zijn van vlees eten. Ook was ze tegen het dierenleed. Inmiddels wordt mijn bloed regelmatig getest, ik weet dat ik niets tekort kom. Ik let op mijn eiwitten en eet veel vleesvervangers met de juiste voedingsstoffen. Vitaminen slikken is voor mij niet nodig.”

Winkelen is een gedoe
Boodschappen doen moeder en dochter vaak samen. Maar omdat niet in elke winkel duidelijk te zien is welke producten veganistisch zijn, is dat best een gedoe. Vooral E-nummers vindt Thaida lastig om op te letten. “Het zou zoveel makkelijker zijn als alle winkels het op het schap zouden aangeven als een product vegan is. Nu controleer ik die E-nummers via internet, maar op sommige sites staat dat bepaalde E-nummers vegan zijn, terwijl andere sites zeggen dat dit niet zo is.”

Thaida let ook op aanbiedingen en nieuwe producten. “Sommige producten zijn wel extra duur, bijvoorbeeld vegan boterhamworst, dat zal ik niet zo gauw vragen aan mijn moeder. Ook chocolade is vaak duur, evenals juspoeder. Maar vegan vleesvervangers kosten tegenwoordig ongeveer evenveel als vleesproducten, zeker als je een beetje op de aanbiedingen let. Toch denk ik wel vaker: dit of dat product zouden ze ook vegan moeten maken. Daarom volg ik op Instagram ‘veganwiki.nl’, ‘huh_is_this_vegan’ en ‘veganproefwerk’. Die posten vegan producten die nieuw zijn in de winkels. Dan ga ik die met mijn moeder wel eens halen om uit te proberen. Ook volg ik ‘peasmaker.nl’. Daar staan lekkere recepten op.”

Argumenten van ‘Gamechangers’
Hoewel Thaida vlees altijd lekker heeft gevonden, kost het haar weinig moeite het te laten staan, al vindt ze het nog steeds lekker ruiken. Ook bij anderen thuis zal ze niets eten wat niet-vegan is. “Toch is dat soms lastig, ik kan een ander moeilijk vragen elk E-nummer te checken. Daarom is het zo fijn dat bij mijn vriend speciaal voor mij wordt gekookt. Hij is flexitariër geworden, nadat ik hem gestimuleerd heb te kijken naar ‘Seaspiracy’ en ‘Gamechangers’. Deze laatste documentaire is mijn favoriet. Echt alles waar je altijd vragen over krijgt, komt aan bod, zodat je dat kunt gebruiken in een weerwoord. Bijvoorbeeld de vraag of je als veganist genoeg eiwitten of proteïne binnenkrijgt; met de argumenten van ‘Gamechangers’ kan ik daarop reageren.”

Ook als het gaat om hun leefstijl, moeten veganisten zich vaker verantwoorden voor hun keuzes. Hoe veganistisch is Thaida’s leefstijl op andere gebieden dan voeding?
“Ik zou nooit bewust leren schoenen kopen, maar het is niet altijd duidelijk of schoenen geen details van leer bevatten. Ook zou ik nooit een leren jas dragen, daar voel ik me niet fijn bij. Zelfs niet als ik deze tweedehands kan krijgen.”

Dilemma’s bij huisdieren houden
Dat is duidelijke taal, maar hoe gaat het houden van huisdieren – drie katten, twee hondjes en een slang – samen met een vegan leefstijl? Ze glimlacht, omdat ze deze vraag verwachtte. “Eerlijk gezegd, weet ik het niet. Dieren maken me echt heel blij, van jongstaf aan al. Ik heb ook een tijdje dierenarts willen worden. Natuurlijk zou het ’t beste zijn als alle dieren in vrijheid konden leven. Maar wij als mensen hebben de wereld zo gemaakt dat dit niet meer mogelijk is. Overal staan huizen, zijn wegen en is verkeer. Waar is dan nog plek voor dieren om vrij én veilig te zijn? Ik heb ook liever een kat in mijn huis die ik verzorg dan een zwerfkat die kleine vogeltjes vermoordt. Zo is onze eerste kat een boerderijkatje, de tweede kwam aanlopen en de derde was een ongelukje. Ook ons oudste hondje was een ongelukje bij een fokker. Ik was toen net gebeten door een hond, daarom hebben we zelf een hondje in huis gehaald om mij van de angst af te helpen. Het tweede hondje kwam uit een nestje, het houdt de eerste gezelschap en is voor ons een extra stimulans om naar buiten te gaan. De slang kwam ook toevallig op mijn pad, het is een prachtig dier om te zien. Ik hou van alle dieren en vindt dat ze allemaal recht hebben op een goede kwaliteit van leven.”

Ondanks haar liefde voor al haar dieren, levert het voeren ervan wel dilemma’s op. “Ik vind het niet fijn dat ze vlees eten, ik vind het zelfs vies. Maar ik ga mijn huisdieren niet vegan laten eten, want naar mijn idee hebben zij wel vlees nodig. Kijk bij honden en katten maar naar het gebit en de lengte van de darmen. Die zijn een stuk korter waardoor zij veel beter vlees dan plantaardig voedsel kunnen verteren. Dat geldt voor mensen niet. Ook mijn slang eet geen groenvoer, maar ook geen dieren die nog leven. Toch vind ik het niet fijn om hem dode dieren te voeren, in ons geval kleine ratten uit de diepvries. Natuurlijk kan ik hem wegdoen, maar dan verplaats ik het probleem. Want dan gaat iemand anders hem misschien wel weer levende dieren voeren.”

Anderen vrijwillig overtuigen
Op die manier neemt Thaida zelf verantwoordelijkheid voor een keuze die achteraf gezien confronterend heeft uitgepakt. In hoeverre gaat ze ook de confrontatie aan als het gaat om haar overtuigingen? Bijvoorbeeld op haar middelbare school Wings Agora in Roermond? “Dat doe ik niet ongevraagd, wel als een gesprek over veganisme gaat. Anders word ik ervaren als een veganist die zijn overtuigingen pusht. Ik hoor van iedereen om me heen dat dat niet werkt en denk dat mensen er opener voor staan als het toevallig ter sprake komt, zeker als het leeftijdsgenoten zijn. Misschien komt dat door de aandacht voor veganisme op sociale media. Is het dus zo dat ik mee kan werken aan een presentatie waar mensen vrijwillig naartoe kunnen gaan, dan doe ik daar voor honderd procent aan mee. Ook vind ik het heel leuk om samen met anderen die nog niet vegan eten, veganistisch te koken.”

Het idee van een challenge spreekt Thaida dan ook zeker aan, al heeft ze zelf niet aan de Vegan Challenge meegedaan. “Naar mijn mening is het altijd goed om mensen kennis met vegan voeding te laten maken en erover te laten denken. Al is het maar voor een maand, het is bovendien goed voor het welzijn van dieren. Maar om het vol te houden heb je natuurlijk wel altijd je eigen overtuiging nodig.”

Favoriete recept:
vegan lasagne met bechamelsaus

Kijken naar wat Thaida inspireert?
Instagram:
@huh_is_dit_vegan?
@veganwiki.nl
@peasmaker.nl
@veganproefwerk.nl

‘Gamechangers’: https://www.netflix.com/nl/title/81157840
‘Seaspiracy’: https://www.netflix.com/nl/title/81014008

De visie van Thaida’s moeder:
“Thaida moet echt op het etiket zien dat ergens geen dierlijke ingrediënten in zitten. Ze lijdt liever honger dan dat ze iets verkeerds eet. Voor mij als moeder is dat wel eens lastig. Tegelijkertijd vind ik het lovenswaardig dat zij deze keuze maakt vanuit een principe. Ze heeft een sterk karakter en een grote betrokkenheid bij hoe de wereld zich moet ontwikkelen. Daar heb ik respect voor. Zelf heb ik heel lang vlees gegeten, ook al snapte ik best waar het vlees vandaan kwam.”

Regina Buijze
Regina Buijze (1960) heeft na werkzaam te zijn geweest in de journalistiek en communicatie gekozen voor het onderwijs. Dit is haar vijfde jaar als docent Nederlands bij Wings Agora in Roermond. Regina eet vegetarisch sinds ruim 25 jaar, waarvan nu ruim 4 jaar veganistisch.

Meer blogs lezen…

Regina Buijze

Blogger