Sociale situaties: traktaties

Ieder jaar moet je er weer aan geloven: je wordt een jaar ouder! Dat Aardbei-rabarbertaartbetekent dat het weer tijd is om te trakteren op school of op je werk. Alleen, hoe doe je dat als vegan? Wat kun je makkelijk meenemen of zelf maken? En hoe ga je om met traktaties van anderen? Is het onbeleefd om ‘nee’ te zeggen tegen niet-vegan traktaties van anderen? Vrijwilliger Desiree geef je vandaag tips hoe je met deze situaties om kan gaan.

Je eigen traktatie

Het voordeel van zelf trakteren, is dat je ook zelf kunt kiezen wat je uit wilt delen. De afgelopen weken hebben we op elke zaterdag tips gegeven over hoe je kan bakken zonder dierlijke ingrediënten. Heb je een opfrisser nodig? De basics van vegan bakken lees je hier terug. Wil je liever meer weten over eieren vervangen of bakken met Amerikaanse maten, dan kan dat natuurlijk ook. In het stukje over romig zonder room vind je goede tips voor vegan slagroom. In onze receptendatabase hebben we een heleboel lekkernijen staan, waarvan het water je spontaan in de mond loopt. Wat dacht je bijvoorbeeld van bananenbrownies, perencake of cranberrykoekjes?

Als je geen keukenprins(es) bent, kun je ook in de supermarkt terecht voor allerlei lekkernijen. Eerder kon je al lezen over vegan koek en snoep, perfect voor een kleine traktatie. Als je echt wilt uitpakken, kun je helaas niet in de meeste supermarkten of bakkerijen terecht. Daar is het aanbod van vegan taart namelijk bijna nul. Gelukkig komen er steeds meer vegan taartenbakkers waar je je bestelling kunt plaatsen. Zo kun je o.a. bij Heavenly’s cupcakes goddelijke cupcakes bestellen. Op Vegan Wiki kun je een lijst vinden van vegan taartenbakkers en cateraars. Ook bij de sommige bakkerijen kun je – na goed overleg – een vegan taart laten bestellen. Tegenwoordig kun je ook bij de Hema vegan appelkruimeltaart halen en zelfs een taart bij de Bijenkorf.

Traktaties van anderen

Als iemand anders op je werk of op school traktaties uitdeelt die niet-veganistisch zijn, wat doe je dan? Je hoeft je absoluut niet bezwaard te voelen om daar ‘nee’ tegen te zeggen. Je kunt gewoon rustig uitleggen dat je meedoet aan de VeganChallenge en daarom geen dierlijk product wilt eten. Hopelijk horen ook je andere college’s of klasgenoten dat je meedoet, zodat er bij de volgende traktatie ook iets voor jou is. Als je duidelijk bent over wat je wel en niet eet, zullen mensen hier op den duur vanzelf rekening mee gaan houden. Soms krijg je misschien een mandarijn terwijl iedereen aan de taart zit, maar als je geluk hebt, is er ook speciaal voor jou vegan gebak gehaald.
Je zou kunnen overwegen om zelf een traktatiepot te maken met vegan proof lekkernijen. Elke keer dat je een traktatie van iemand anders af moet slaan, kun je dan uit die pot een traktatie halen.

Als je naar een verjaardag gaat, is het handig om van tevoren met de gastvrouw/man uit te leggen wat je wel en niet eet. Voel je ook hier absoluut niet bezwaard om dit aan te geven. Het is voor een gastvrouw/man veel vervelender als ze op de dag zelf ontdekken dat je niets mag eten (of dat je tegen je zin toch dierlijke producten gaat eten), dan dat ze extra moeite moeten doen om rekening met je te houden. Zeker de eerste keer vinden mensen het fijn als je ze wat tips kunt geven over wat voor veganistische dingen ze voor jou kunnen halen, omdat niet iedereen bekend is met veganisme. Als het te moeilijk is voor de gastvrouw/man om voor vegan opties te zorgen, kun je ook je eigen eten meenemen. Ik bak altijd graag een bananenbrood en neem dat dan mee. Meestal maak ik wat extra, zodat ook de andere gasten kunnen proeven hoe lekker veganistisch eten kan zijn.

Dit waren mijn tips voor vegan trakteren! Heb jij nog goede tips? Deel ze dan op de facebookgroep voor VeganChallenge deelnemers.