Omgaan met cravings naar dierlijke producten

Waarschijnlijk ben je niet gestopt met het eten van dierlijke producten omdat je het allemaal vies vond. Het kan dus goed voorkomen dat je af en toe zin hebt in de smaak van iets dat niet vegan is. In deze blog geef ik je tips om het vegan eten vol te houden en hoe je kunt omgaan met cravings naar dierlijke producten.

Je bent niet alleen

Er is vast ergens op de wereld een andere vegan die ook heel veel zin in een Lion had of de smaak van chicken wings mistte. Met een beetje geluk is het product dat jij mist ook met plantaardige ingrediënten te maken. Tik in Google het woord veganize en vervolgens het product dat je mist. De kans is heel groot dat er een recept voor te vinden is! Er zijn ook blogs/YouTube-kanalen met heel veel keuze aan ‘veganized’ recepten. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website van Wateetjedanwel of het YouTube-kanaal van Talitha Grace. Itdoesnttastelikechicken en Nora Cooks (beiden Engelstalig) zijn ook goede bronnen voor lekkere en makkelijke veganistische recepten. Bij sommige bloggers/vloggers/YouTubers kun je zelfs een verzoek indienen en wordt er gekeken of dit een leuke/haalbare uitdaging is om te maken.

Meer (onbewerkte producten) eten

Eet je voldoende op een dag? Het kan zijn dat je zin hebt in dierlijke producten omdat je niet voldoende eet. Wanneer je plantaardig eet, betekent dit vaak dat je meer volume aan voedingsmiddelen kunt eten. Plantaardig voedsel valt lichter op je maag en je zult vaker en meer moeten eten om een verzadigd gevoel te hebben. Dit is in het begin misschien even wennen, waardoor je de kans loopt dat je vaak te weinig eet en daardoor meer zin hebt in ongezonde tussendoortjes. Grote kans dat je op die momenten ook zin krijgt in niet-vegan producten. Je kunt je voedingsbehoeften goed in de gaten houden door je eten bij te houden in een voedingsapp. Cronometer en Myfitnesspal (app) zijn voorbeelden van software die inzicht in je benodigde voeding geven. Je zult merken dat wanneer je minimaal drie keer per dag een goede maaltijd eet, je minder cravings zult hebben. Onbewerkte producten zoals granen, bonen, groenten en fruit geven je een vol gevoel waardoor je minder snel weer trek hebt.

Zoek naar goede vervangers

Er zijn tegenwoordig zoveel vervangers voor vlees, vis en zuivelproducten beschikbaar. Soms is het bijna eng hoe dicht bij de smaak komt bij wat je gewend was of altijd erg lekker vond. AH verkoopt bijvoorbeeld Violife kaas, het smelt goed en is heerlijk op een tosti! Er is ook een eigen merk vegan kaaslijn van AH, heel budget vriendelijk! De Vegetarische Slager heeft andere andere producten die bijvoorbeeld erg naar kip of worst smaken. Veel vervangers kun je in de supermarkt of bio-winkel vinden. Ben je op zoek naar een heel specifieke vervanger? Wordt dan zeker lid van een vegan Facebook groep en stel daar je vraag.

Probeer nieuwe dingen

Probeer zoveel mogelijk nieuwe smaken! Ga aan de slag met nieuwe vegan recepten, proef dingen die je nog nooit gegeten hebt of ga aan tafel bij een Vegan Friendly restaurant en laat je verrassen. Het zijn goede manieren om te ontdekken dat er veel meer lekker eten is dan de producten waar je misschien aan gewend was. Dol op gerechten met een romige smaak? Gebruik dan kokosmelk of haverroom en maak een heerlijke curry! Zin in het eten van ei? Maak dan deze heerlijke scrambled tofu met tomaat en basilicum. Kijk voor meer recept inspiratie zeker in de receptendatabase van de VeganChallenge.

Spice it up!

Marinades, sausjes en kruiden worden vaak gebruikt om eten meer smaak te geven. Een niet gekruide kipfilet, een biefstuk zonder sausje of een niet gekruid sateetje is toch niet de eerste keus van velen. Kruiden geven smaak, niet alleen aan vlees. Deze en andere kruiden kun je gewoon blijven gebruiken bij plantaardig eten!

Met kruiden kun je groenten, vleesvervangers en gerechten nog lekkerder maken. Je kunt eindeloos variëren. De combinatie van de structuur van groenten/vleesvervangers en kruiden kan weer zorgen voor een totaal andere smaak. Welke kruiden gebruikte je vroeger veel? Probeer deze eens in een veganistisch recept. Er zijn ook nog zoveel nieuwe kruiden te ontdekken. Breng eens een bezoekje aan een toko of Arabische supermarkt, hier kun je vaak lekkere kruidenmixen kopen. Strooi er vooral lekker op los, een goed gevulde kruiden-la is het halve werk!

Hoe omgaan met cravings naar dierlijke producten?

Het kan vervelend zijn om cravings te hebben naar niet-vegan producten. Vooral als er geen fijn alternatief is. Realiseer je op die momenten waarom je de keuze hebt gemaakt om dierlijke producten te laten staan. Jouw keuze heeft een positief effect op de dieren, het milieu en je gezondheid. Het kan helpen om af en toe een goede documentaire te kijken om weer even stil te staan bij je keuze. Vaak is het een kwestie van wennen en gaat je craving na een tijdje vanzelf over.

Tags:

Hoi! Ik ben Anne-Fleur en sinds een aantal jaren bezig met veganisme. Vegan eten en leven was zeker geen keuze van maandag op dinsdag, dus ik weet goed waar je in het begin tegenaan kunt lopen. Ik vertel je hier graag meer over. In eerste instantie ben ik veganistisch gaan leven voor dierenwelzijn. Langzamerhand heb ik ook veel ontdekt over de voordelen voor het milieu en de wereld! Mijn zoektocht naar een meer sustainable lifestyle kun je ook volgen op instagram: @plantaardigsfeertje. Hier inspireer ik je graag om meer na te denken over duurzaamheid en veganisme. Meer blogs lezen…

Anne-Fleur

Blogger