Lactosevrij, melkvrij en zuivelvrij

Lactosevrij, melkvrij en zuivelvrij. Deze woorden staan vaak op veganistische producten. Maar zijn producten met deze woorden erop altijd veganistisch? Hiermee gaan beginnende veganisten (waaronder ikzelf toen ik net veganist was) wel eens de fout in. Daarom blijft het ook altijd belangrijk om zelf de ingrediënten op de verpakking te checken. Tenzij er een vegan logo op staat, is dat eigenlijk de enige manier om zeker te weten dat een product veganistisch is.

Zuivelvrij en melkvrij

Zuivelvrije en melkvrije producten zijn, zoals de naam al zegt, vrij van melkproducten. Dat wil alleen nog niet zeggen dat ze geen andere dierlijke producten bevatten. Check daarom toch altijd even goed de ingrediënten.

Lactosevrij

Je zou misschien denken dat lactosevrije producten ook vaak veganistisch zijn, omdat lactose alleen in melk zit. Helaas is dit niet het geval en bevatten lactosevrije producten bijna altijd melk (en soms ook nog andere dierlijke ingrediënten). De naam ‘lactosevrij’ is nogal misleidend, omdat lactosevrije producten gewoon melk en lactose bevatten. Hoe komt dat nou precies?

Geen lactose… wel zuivel

Lactose wordt normaal in het menselijk lichaam afgebroken door het enzym lactase. Bij de meeste mensen gaat het lichaam minder lactase aanmaken na de eerste levensjaren, waardoor ze lactose-intolerant worden. Deze mensen kunnen dus geen zuivelproducten eten. Daarom worden er ‘lactosevrije’ alternatieven op de markt gebracht waardoor lactose-intolerante mensen ook bijvoorbeeld koemelk kunnen drinken.

Bij deze lactosevrij producten wordt de lactose niet verwijderd uit het product. Bijna altijd wordt er gewoon het enzym lactase toegevoegd, zodat het lichaam daarmee het zuivelproduct kan afbreken. Eigenlijk zijn ‘lactosevrije’ producten dus helemaal niet vrij van lactose. Het zijn gewoon zuivelproducten waaraan het enzym lactase is toegevoegd. Daarom bevatten de meeste lactosevrije producten ook gewoon zuivel en zijn ze dus niet veganistisch.

Blijf ingrediënten checken!

Let als je een product koopt dus niet te veel op woorden als ‘lactosevrij’ en blijf vooral de ingrediënten checken!

Tags:

Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise... en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen…

Elise

Blogger