Edelgist: het gezonde alternatief voor kaas!

Kaas. Een veelgenoemd product dat veel mensen zeggen niet te kunnen missen. Gelukkig is er een alternatief! Een product dat dezelfde lekkere smaak heeft, maar gezonder én cruelty-free is!

Wat is edelgist (nutritional yeast)?

Edelgist, wat in het Engels nutritional yeast genoemd wordt, is een inactieve, gedroogde gist die groeit op suiker (melasse).

Edelgist wordt gemaakt van een eencellige gist, genaamd Sacchoromyces Cerevisar. De gisten worden op grote schaal gekweekt op suikerwater. Nadat de gist volgroeid is, wordt deze verhit en gedroogd, waarna er vlokken ontstaan. Deze edelgistvlokken worden verpakt en verkocht. In het eerste opzicht ziet het er niet aantrekkelijk uit, het wordt vaak vergeleken met zaagsel en visvoer. Maar wanneer je eenmaal weet hoe je dit kunt gebruiken kun je niet meer zonder!

Edelgist wordt voornamelijk gebruikt om mee te koken en heeft een kaasachtige, hartige smaak.

Edelgist: het gezonde alternatief voor kaas

Edelgist is erg gezond, het is rijk aan eiwit en bevat alle essentiële aminozuren. Een eetlepel edelgist bevat al 2 gram eiwit, waardoor het een goed product is wanneer je extra eiwit aan je maaltijd toe wilt voegen.

Daarnaast bevat edelgist veel B-vitaminen en is het rijk aan mineralen. Het bevat vitamine B1, B2, B3 (soms ook B12, dit wordt er dan kunstmatig aan toegevoegd) en foliumzuur. Doordat het zoveel vitamine B bevat, is het heel goed voor je huid, haar en sterke nagels!

Soms zijn edelgistvlokken verrijkt met extra vitaminen en mineralen. Als je deze extra voedingsstoffen graag binnenkrijgt, lees dan bij het kopen de verpakking. Wanneer de edelgist verrijkt is, staat dit op de verpakking vermeld en zal het hogere voedingswaarden hebben dan een variant die niet verrijkt is.

Waar kan ik edelgist kopen?

Edelgist is verkrijgbaar in natuurwinkels, maar je ziet het tegenwoordig ook steeds vaker in reguliere supermarkten. In reguliere supermarkten, zoals bij AH en Jumbo, kun je het meestal vinden in het natuurvoedingsschap.  Het lijkt vrij prijzig, maar omdat je per keer maar een beetje nodig hebt, doe je lang met een pot.

Ik haal mijn edelgist meestal bij Holland & Barret, waar een zak van 200g 3,49 kost. Holland & Barrett heeft vaak aanbiedingen waarbij het tweede product voor de halve prijs is. Dus wanneer de edelgist in de aanbieding is, sla ik altijd een extra voorraadje in .

Hoe gebruik ik edelgist?

Edelgist wordt in verschillende recepten gebruikt. Je ziet het vaak voorbij komen in ‘vegan kaas’ recepten. Maar eigenlijk kan je edelgist overal bij gebruiken, ik vind het een heerlijke smaakmaker. Ik strooi het vaak over mijn lunch of avondeten. Het geeft een lekkere smaak en is een beetje te vergelijken met Parmezaanse kaas. Je kunt edelgist ook mengen met wat gemalen noten en zout, wat een lekkere topping is voor gerechten. Daarnaast kan je er lekkere dressings en sauzen mee maken. Check bijvoorbeeld deze cream cheese, of maak vegan Mac & Cheese, groene tosti of voeg edelgist toe aan je tofu omelet!

Edelgist is een super product om in je keukenkastje te hebben. Het is een heerlijke smaakmaker, het is gezond en je kunt er eindeloos mee variëren!

Edelgist: het gezonde alternatief voor kaas interessant? Bekijk hier meer kaasvervangers. Lees hier een poll over het wel of niet missen van kaas.

Tags:

Vegan food, koken, reizen, rock climbing, yoga, fitness en zon! Missie: mensen inspireren vaker plantaardig te eten + hun dromen waar te maken. Zwerft momenteel door Azië en werkt in vegan restaurants. Meer blogs lezen…

Ilona

Blogger