Ik ben inmiddels sinds 1 maart 2017 vegan. En dit ging van de ene op de andere dag. Ik besloot alle dierlijke producten te schrappen, geen wol/leer/etc. meer aan te schaffen en ging dit nieuwe avontuur aan. Het beviel mij enorm goed, maar ik snap dat niet iedereen het op die manier aan kan pakken, dus ik heb hier wat tips voor je.
Waar te beginnen?
Misschien was je al vegetariër en besluit je dat dit niet langer genoeg voor je is. Maar het kan ook zomaar zijn dat je een vleeseter bent (was?) die wakker is geschud en nu een vegan lifestyle wil introduceren. Om te beginnen zit je hier, bij de VeganChallenge, al goed. Op deze website kun je tal van tips en recepten vinden.
Je kunt wat browsen op internet, zoeken naar recepten bijvoorbeeld, vegan producten die je in de supermarkt kunt krijgen, video’s kijken over veganisme of een van de vele documentaires die de ronde doen. Dit is (naar mijn mening) een prima begin!
Overhaast het niet
Ik switchte van de een op de andere dag naar deze lifestyle, maar dat hoeft niet als je je daar niet goed bij voelt. Houd je uiteindelijke doel goed voor ogen en werk daar naartoe.
Een van de makkelijkste dingen is om je maaltijden wat aan te passen. At je vaak aardappels, groenten en vlees? Vervang dan je vlees door een vervanger en haal een plantaardige jus. At je graag pasta? Gebruik dan eens vegan kipstukjes of vegan gehakt in plaats van vlees.
Op die manier pas je kleine dingen al aan. Mijn tip? Laat je vlees niet weg zonder het te vervangen voor iets. Dit kan dus een vleesvervanger zijn, maar ook bonen of linzen. Eet je graag zuivelproducten? Probeer dan de verschillende plantaardige varianten uit de supermarkt eens. Je kunt tegenwoordig alle kanten uit; van sojayoghurt met fruit, tot yoghurt op basis van kokos. Focus op de kleine stapjes, uiteindelijk wordt het steeds makkelijker.
Whole food plant-based
Klinkt het wat lastig allemaal? Ingrediënten lezen, online research doen en dergelijke? Ga dan terug naar de basis. Dit is mijn favoriete tip. Waarom? Omdat het mensen aanmoedigt de keuken in te gaan en te experimenteren.
In plaats van een kant-en-klare pastasaus neem je bijvoorbeeld een blik tomatenblokjes en verse groenten. Gehakt/vlees kun je prima vervangen door linzen bijvoorbeeld. Focus op alles wat je wel kunt eten, dat maakt dit tot een super leuk avontuur!
Wat te doen met de producten die in de kast staan?
Als je nog veel niet-vegan producten in de (koel)kast hebt staan zijn er meerdere dingen die je kunt doen.
- Zet het op een hiervoor bestemde Facebookgroep, er zijn zat mensen die het niet zo breed hebben en die heel blij zijn met jou niet-vegan items.
- Mocht je langzaam de overstap willen maken, dan kun je uiteraard zelf alles nog opeten of je kunt kijken of er mensen in je kring zijn die wat van je producten willen hebben.
- Doneer producten die lang houdbaar zijn aan de Voedselbank.
Je ziet, ook hier kun je meerdere dingen doen, doe gewoon wat goed voelt voor jou. Doe het vooral allemaal op je eigen tempo.
Als je het doet, doe het goed. En dat lukt jou zeker
Zorg ervoor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Doe research naar de supplementen die je tot je kunt nemen (bijvoorbeeld B12). Maar vergeet ook niet dat je wat meer van alles moet eten (zeker als je whole food plant-based gaat de eerste periode). In dierlijk eten zitten nu eenmaal meer calorieën en hoewel het aantrekkelijk kan zijn om dan minder te eten, is het niet slim, want je hebt nu eenmaal wel voedingsstoffen nodig. Benieuwd wat je zoal binnenkrijgt? Houd dan zo nu en dan in een app zoals Cronometer bij wat je zoal eet, dat heeft mij veel inzicht gegeven.
Vraag om hulp
Er zijn zat plaatsen op Facebook waar je terecht kunt voor wat support. Bijvoorbeeld in de VeganChallenge Deelnemers groep op Facebook. Maar afgezien van deze groep, zijn er nog minstens vijf grote (Nederlandse) vegan groepen.
In deze groepen kun je terecht met vragen over vegan producten, over de stappen die je kunt nemen, vegan activisme, maar het is ook leuk om via deze weg meer vegans te leren kennen. Een is ook maar zo alleen natuurlijk.
“Maar ik heb een leren bank thuis, wat nu?”
Daar komt het weer; doe wat goed voelt. Wil je op zoek naar een andere bank? Doen! Maar aan de andere kant; verspilling is ook zonde, dus je kunt er net zo goed nog even op blijven zitten/liggen. Hetzelfde geldt voor schoenen of kleding van dierlijke producten.
Kun je het je veroorloven om direct alles te vervangen? Breng dan je spullen naar de kringloopwinkel (of zet het op een weggeefhoek) en vervang alles voor vegan varianten. Heb je niet het budget om dit te doen? Dan doe je het niet, het moet tenslotte wél leuk blijven. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Houd dan gewoon je niet-vegan spullen en richt je op de vegan optie voor dingen die je vanaf nu koopt.
Wat tips van mij, voor jou
– Vegan Wifey – mijn persoonlijke blog vol toegankelijke vegan recepten
– Wat Eet Je Dan Wel – voor super veel informatie en recepten
– Facebookgroep voor VeganChallenge deelnemers
– Facebookgroep Vegan Nederland – mijn favoriete groep op Facebook
– Vegan Wiki & Gewoon Vegan – databases met vegan producten
– Plantaardig – recepten, activisme en veel informatie m.b.t. veganisme
– Nederlandse Vereniging voor Veganisme – dit spreekt denk ik wel voor zich
Vegan catlady met een missie: Veganize the world! Joyce wil zoveel mogelijk mensen laten zien dat vegan eten hartstikke leuk én lekker is. Meer blogs lezen…