Vegan in de supermarkt: Vleesvervangers

‘Vleesvervangers’. Je zou je natuurlijk kunnen afvragen waarom je als vegan iets zou willen eten dat de smaak van vlees imiteert. Maar er zijn genoeg mensen die vegetariër of veganist zijn om milieuredenen. En ook overwegingen vanuit dierenwelzijnsoogpunt betekenen niet dat je niet iets mist als je vlees schrapt uit al je maaltijden. Juist het brede aanbod aan vleesvervangers maakt overstappen op een plantaardige leefstijl tegenwoordig zo veel makkelijker. In deze blog vertel ik je meer over de vegan mogelijkheden en deel ik mijn favorieten!

Vleesvervangers: wat zijn het eigenlijk?

In all fairness, soms is het wel even makkelijk, zo’n pakje. Ik hou ontzettend van koken, maar een AGV’tje (Aardappel, Groente, Vleesvervanger) op zijn tijd is ook wel prettig. Maar wat zit er nu eigenlijk in? De meeste vleesvervangers bestaan voor een groot deel uit soja, op smaak gebracht met (natuurlijke) aroma’s en kruiden. Daarnaast zijn er varianten die gemaakt zijn van bonen en andere groenten, zoals falafel en bonenburgers. Tofu en tempeh zijn technisch gezien geen vleesvervangers, maar worden wel vaak gebruikt in plaats van vlees of ei.

Hebben we vleesvervangers nodig?

Hierover kun je discussiëren. Ik denk persoonlijk dat we vleesvervangers niet per se nodig hebben. Ik eet vleesvervangers vooral omdat ik het lekker vind. Ze bevatten overigens wel vaak veel eiwitten en die hebben we natuurlijk nodig. In sommige gevallen worden ook vitaminen en mineralen toegevoegd, zoals calcium en vitamine B12. Vleesvervangers passen dus prima in een gezond vegetarisch of veganistisch voedingspatroon en kunnen zeker nuttig zijn om aan de benodigde voedingsstoffen te komen!

Wat is er allemaal?

Niet alle vleesvervangers zijn vegan, het is dus handig om de ingrediënten even te checken op melk en ei. Maar wat is er VEEL tegenwoordig! Vegan is hip, booming, enzovoort, en dat heeft voordelen. De markt reageert en wij profiteren hiervan. Keuze te over dus!

Om het makkelijk te maken heb ik alle mij bekende opties op een rijtje gezet. Dan weet je meteen waar je naar moet zoeken als je de volgende keer in de supermarkt bent! Naast deze merken en producten hebben sommige supermarkten soms nog meer merken en soorten vleesvervangers dus kijk vooral ook zelf even verder rond in het vleesvervangerschap. En mocht iemand in je omgeving zeggen dat je niets kan eten als vegan, duw ze dan deze lijst onder de neus.

 

Albert Heijn AH ‘Stukjes als van kip’
  AH ‘Stukjes als van rund’
AH Vega shoarma
AH Verse plantaardige burger
AH ‘Rulstukjes’
AH Biologische tofu roerbakreepjes
AH Biologische falafel
AH Biologisch tofu roerbak gehakt
AH Biologisch pompoen-tijm burger
Garden Gourmet Fijngehakt
  Falafel (alle varianten)
Linzenburger
Vegetarische Slager Vegetarische kip-shoarma
  Kipstuckjes
Rul gehackt
Naked chickburger
Rookworst
Bitterballen
Vegetarische bacon
Vegetarische kip-teriyaki
Kroketten
Loempia
Boon! Boon Chiliburger
  Boon Falafelburger
  Boon chili ballen
  Boon falafel ballen
  Boon nuggets
Vivera (100% plantaardig serie) Kipstukjes
  Satéburger
Oosterse schijf
Kruimgehakt
Falafel
Champignon paprika burger
Pulled veggie
Pompoen zoete aardappel burger
Vissticks
Spekjes
Shoarma
Kipstukjes chili lemon
Schnitzel
Groenteschijf
Visburger
Krokante kipschnitzel
Biefstuk
Zigeuner schnitzel
Vegafit (o.a. verkrijgbaar bij AH) Cordon blue
  Krokante schnitzel
Balletjes
Nuggets
Vissticks
Gehaktschijf
Steak

Mijn favorieten

Inmiddels heb ik een aantal favorieten. Zo ben ik groot fan van de ‘Stukjes als van kip’: ik gebruik ze in vegan kip-kerrie salade, pastagerechten en in curry’s. Ook de kip schnitzel doet het bij mij goed. Heerlijk in een wrap bijvoorbeeld, met hummus, avocado en mango (een recept vind je hier)! Het gehakt van Garden Gourmet vind ik lekker in lasagne (lekkerder dan die van de AH) en een saté schnitzel is favoriet in combinatie met een ‘Hollands’ AGV’tje. En wat dacht je van gevulde aubergine met vegan gehakt?

Wat zijn jouw favorieten?

Tags:

Het liefst sta ik de hele dag in de keuken. Ik wil graag laten zien dat vegan eten en duurzaam leven niet moeilijk hoeft te zijn. Laten we de wereld samen mooier maken. Meer blogs lezen…

Annemiek

Blogger