‘Vleesvervangers’. Je zou je natuurlijk kunnen afvragen waarom je als vegan iets zou willen eten dat de smaak van vlees imiteert. Maar er zijn genoeg mensen die vegetariër of veganist zijn om milieuredenen. En ook overwegingen vanuit dierenwelzijnsoogpunt betekenen niet dat je niet iets mist als je vlees schrapt uit al je maaltijden. Juist het brede aanbod aan vleesvervangers maakt overstappen op een plantaardige leefstijl tegenwoordig zo veel makkelijker.
Vleesvervangers: wat zijn het eigenlijk?
In all fairness, soms is het wel even makkelijk, zo’n pakje. Ik hou ontzettend van koken, maar een AGV’tje (Aardappel, Groente, Vleesvervanger) op zijn tijd is ook wel prettig.
Maar wat zit er nu eigenlijk in? Sommige vleesvervangers bestaan voor een groot deel uit soja, op smaak gebracht met (natuurlijke) aroma’s en kruiden. Daarnaast zijn er varianten gemaakt van bonen en andere groenten, zoals falafel en bonenburgers, havermout, zoals Pulled Oats of champignons.
Tofu en tempeh zijn technisch gezien geen vleesvervangers, maar worden wel vaak gebruikt in plaats van vlees of ei.
Wat is er allemaal?
Niet alle vleesvervangers zijn vegan. Het is dus handig om de ingrediënten even te checken op bijvoorbeeld melk en ei. Maar wat is er VEEL tegenwoordig! Vegan is hip, booming, enzovoort, en dat heeft voordelen. De markt reageert en wij profiteren hiervan. Keuze te over dus!
Vegan Wiki heeft een lijst met vegan vleesvervangers. Deze lijst wordt up-to-date gehouden, want het komt wel eens voor dat een bepaalde vleesvervanger eerst wel vegan is, maar na een tijdje niet meer omdat er bijvoorbeeld kippeneiwit is toegevoegd.
Vegan Wiki heeft ook een handig overzicht van visvervangers!
Het liefst sta ik de hele dag in de keuken. Ik wil graag laten zien dat vegan eten en duurzaam leven niet moeilijk hoeft te zijn. Laten we de wereld samen mooier maken. Meer blogs lezen…