Vegan supermarkt: vleesvervangers

Aardappels, groente en vlees, oftewel AVG: het typische Nederlandse avondeten. Ook als veganist kan je gewoon blijven genieten van een AVG, maar dan staat de V wel voor vleesvervanger. Inmiddels wordt het aanbod van lekkere en kant-en-klare veganistische eiwitbronnen in de supermarkt wordt steeds groter, waardoor het als veganist alleen maar makkelijker wordt. Vrijwilliger Desiree deelt vandaag haar favorieten.

Zijn vleesvervangers automatisch vegan? Helaas niet. Hoewel je prima zonder dierlijke producten lekkere en voedzame vleesvervangers kan maken, hebben nog niet alle producenten dit in de gaten. Vaak zit er namelijk ei in verwerkt en soms ook nog melk of kaas. Kijk dus altijd goed op de ingrediëntenlijst, zodat je zeker weet dat je een volledig plantaardige optie koopt.

Ik maak meestal mijn vleesvervangers zelf of ik gebruik bonen of peulvruchten uit blik. Toch vind ik het soms wel makkelijk om iets kant-en-klaar te kopen, zeker als ik visite krijg. Dit zijn mijn favorieten uit de supermarkt:

SoFine broccoliburger en spinazieburger
Deze burgers smaken zo lekker romig, dat je bijna niet gelooft dat er geen melk in zit. Ik heb de verpakking meerdere malen gecheckt, maar het zit er echt niet in! Ook fijn: dit is ook één van de weinige vleesvervangers waar je daadwerkelijk groente in terug kan vinden. So fine is in Nederland te verkrijgen bij Jumbo. In België vind je het o.a. bij Carrefour, Delhaize en Spar.

Falafel
Falafel is altijd goed! Deze balletjes van kikkererwten zijn bijvoorbeeld heel lekker in een pitabroodje, maar ook op groentespiesjes voor op de BBQ. Er zijn verschillende merken die falafel verkopen, maar mijn favoriet is spicy falafel van Tivall (te koop bij Albert Heijn).

Vivera kipstuckjes
Vivera is één van mijn favoriete merken vleesvervanger, omdat ze geen E-nummers gebruiken en betaalbaar zijn. Alleen de producten met een blauwe band en de tekst 100% plantaardig, zijn geschikt voor veganisten. Zo hebben ze onder andere kroketten, spicy bean burger, pompoen zoete aardappel burger en kipstuckjes. Dat laatste koop ik regelmatig om te verwerken in curry’s, pasta pesto of kippensoep. Hier heb ik al een aantal vleeseters mee voor de gek kunnen houden! Vivera is te koop bij de meeste supermarkten, zoals Jumbo, AH en Plus. Het assortiment kan verschillen per winkel, dus het loont om naar verschillende supermarkten te gaan.

Iglo groentesticks
Naast al deze vleesvervangers, zijn er ook visvervangers. Deze groentesticks geven je de smaaksensatie van vissticks, maar dan zonder dierenleed. Je vindt ze in de vriezer van sommige supermarkten, onder andere bij Albert Heijn.

Uiteraard zijn er nog veel meer opties, die kun je onder andere vinden in deze fijne lijst op de Vegan Wiki. Mocht je niet genoeg hebben aan het aanbod in de gewone supermarkt, kijk dan eens in de biologische winkel of in speciale veganistische winkels zoals de Vegabond in Amsterdam of Veggie4U in Den Haag.