Omgaan met cravings naar niet-vegan producten

Misschien vind je het heel erg makkelijk om vegan te eten, maar er is ook een kans dat je al wat producten begint te missen. Als het voor jou lastig is om de VeganChallenge vol te houden, geven we je vandaag wat tips om cravings naar dierlijke producten te verminderen.

Meer (onbewerkte producten) eten

De eerste reden waarom je zin kunt hebben in dierlijke producten, is omdat je niet genoeg eet. Als je zorgt dat je minimaal drie keer per dag een goede maaltijd eet, zul je waarschijnlijk minder cravings hebben. Onbewerkte producten zoals granen, bonen, groente en fruit, geven je een vol gevoel waardoor je minder snel de neiging zult hebben om naar iets dierlijks (of een ongezonde vegan snack) te grijpen.

Doordat plantaardig voedsel lichter op de maag valt, zul je vaker en meer moeten eten om verzadigd te zijn. In het begin voelt het misschien alsof je een bodemloze put bent geworden, maar geef je lichaam wel de voeding waar het om vraagt.

Zoek naar goede vervangers

Heb je écht zin in kaas? Dan zijn er een heleboel lekkere vegan kaasvervangers om die craving te verhelpen! Ook voor vlees en vis zijn goede vervangers te vinden. Niet iedereen is dol op de smaak van nepvlees, maar grote kans dat jij het wel lekker vindt.  Zoek je een hele specifieke vervanger? Vraag dan vooral om tips aan alle (oud)deelnemers op Facebook.

Probeer nieuwe dingen

Als je geen fan bent van ‘nep’ producten die de smaak van dierlijke producten nabootsen, dan kun je ook nieuwe vegan recepten gaan proberen. Als je bijvoorbeeld de romige smaak van melk mist, kun je ook een lekkere romige curry maken om aan die behoefte te voldoen. Daarnaast is nieuwe recepten proberen ook een goede manier om te ontdekken dat er veel meer te eten is dan het standaard dieet vol dierlijke producten waar je misschien aan gewend was. Als je geen keukenprins(es) bent, is uit eten gaan bij vegan (friendly) restaurants ook een goede manier om nieuwe dingen te proberen.

Gebruik meer kruiden

Mis je de smaak van vlees? Dan heb je misschien meer kruiden in je eten nodig! De meeste mensen vinden namelijk het vlees niet lekker, maar de kruiden die er doorheen zitten. En die kruiden, die kun je natuurlijk gewoon nog eten als vegan! Strooi er dus vooral op los met die gehaktkruiden, Italiaanse kruiden of welke smaakmaker ook je voorkeur heeft.

Realiseer je waar je het voor doet

Geen enkele vegan kiest ervoor dierlijke producten te laten staan omdat ze de smaak niet lekker vinden. Maar uiteindelijk kiest een vegan ervoor om toch voor de plantaardige optie te kiezen, omdat diegene het milieu, de dieren en/of gezondheid belangrijker vindt dan de lekkere smaak van dierlijke producten. Het kijken van documentaires kan een goede manier zijn om weer te beseffen waarom je vegan wilt eten, waardoor het veel makkelijker is om vol te houden.