Kaasvervangers

Vegan Kaasvlinders

 

Vaak hoor je dat mensen wel vegan zouden willen eten, maar dat ze zeggen niet zonder kaas te kunnen. Voor sommige VeganChallenge deelnemers is de grootste uitdaging dan ook het missen van dit gele zuivelproduct. Toch kun je prima vegan eten, zonder de smaak van kaas vaarwel te zeggen. Er zijn namelijk een heleboel lekkere kaasvervangers te koop!

Het is niet gek dat sommige mensen kaas niet kunnen laten staan. Het bevat namelijk de verslavende stof casomorfine, waardoor je meer wilt eten.  Meer daarover in dit filmpje van arts Neil Barnard (Engelstalig). Het is dus eigenlijk even ‘afkicken’ als je plantaardig gaat eten! Toch kun je gewoon van de smaak van kaas blijven genieten, want er zijn tegenwoordig steeds meer en steeds betere kaasvervangers op de markt. De smaken en structuren  lopen erg uiteen, wanhoop dus niet als een soort je niet smaakt! Probeer het vooral nog een keer!

Een goede kaasvervanger is die van Wilmersburger, te koop als plakken, blok en als zakken geraspte kaas. Die laatste is heerlijk over de pizza, lasagne of om kaaspannenkoeken mee te maken. De plakken zijn ideaal voor op een sandwich. Wilmersburger is goed betaalbaar, verkrijgbaar online en bij veel biowinkels. Ook de Vegetarische Slager en veel filialen van Jumbo verkopen Wilmersburger kaas. Op deze kaart kun je zien of het ook bij jou in de buurt verkrijgbaar is!

No Muh is een Zwitserse kaasvervanger waar velen enthousiast over zijn. Ze hebben diverse soorten, meer pikante smaken en zelfs een speciale ‘Melty’- variant waar je een heerlijke vegan kaasfondue mee op tafel zet. Dit wordt vaak zeer positief ontvangen door mensen die nog wel dierlijke kaas eten. Als je eens in Amsterdam bent: de winkel BioMarkt op de Weteringschans verkoopt deze kaas, evenals vele andere vegan producten. Anders kun je het via webshops zoals VeggieDeli bestellen.

Nog een andere variant is Daiya – momenteel in Nederland nog moeilijk verkrijgbaar, maar bijvoorbeeld al wel bij vegetarische supermarkt Veggie4U in Den Haag. Deze ‘kaas’ komt uit Canada en heeft meerdere prijzen gewonnen.

Heb je wel zin in een experiment? Dan kun je ook zelf aan de slag om je eigen vegan kaas te maken! Op Vegetus vind je een aantal lekkere recepten voor kaassaus, maar ook voor blauwe kaas en roomkaas.  Op dit Pinterest bord vind je ook een heleboel recepten, onder andere voor mozzerella, tofu feta en cashewkaas.