Lunchbox Emma-Gwen

De lunch is een belangrijke maaltijd. Na een halve dag werk of studie lucnh3is het belangrijk dat je genoeg energie binnenkrijgt, zodat je er nog een aantal uur tegenaan kan. Maar wat eet je als lunch in plaats van een broodje kaas of worst? Vandaag deelt veganist Emma-Gwen wat ze de afgelopen tijd in haar lunchbox heeft meegenomen.

Hoi! Mijn naam is Emma-Gwen van Neerven en ik ben 18 jaar jong. Ik ben net klaar met het VMBO en ik ben nu fulltime aan het werk in de bediening, terwijl ik ondertussen nadenk wat ik wil gaan doen in de toekomst.
Toen ik nog vrij jong was, heb ik 4 jaar vegetarisch gegeten vanwege het dierenleed. Waarom ik stopte weet ik niet. Ongeveer een jaar geleden werd mijn zusje (nu 16 jaar) veganistisch en begon ik weer na te denken over het leed dat ik veroorzaak door wat ik consumeer. Daarom leef ik nu (bijna) volledig veganistisch.

De lunch is voor mij de op één na grootse maaltijd van de dag, op het ontbijt na. Ik zorg ervoor dat het goed vult zodat ik zonder trek door kan tot het avondeten. Hieronder heb ik vijf lunches verzameld: één brunch voor een luie zondag en de rest voor on the go. Ik eet mijn lunch eigenlijk altijd in de pauze van werk of school. Ik hoop dat jullie geïnspireerd raken door deze lunch tips.

Lunch 1: appel en soja yoghurt met muesli
Als ik appels meeneem, doe ik dat gesneden in een handig bakje. Ik besprenkel de partjes met citroen, zodat ze niet bruin worden. Meestal drink ik water, maar nu had ik zin in Aquafresh. Soms mag je jezelf best eens verwennen!
Ik eet verder Alpro soja yoghurt met zoete muesli met rozijnen en gedroogd fruit. Ik vind deze soja yoghurt het meeste lijken op ‘echte’ yoghurt en het is lekker dik en vol van smaak.

Lunch 2: speltboterhammen en Liga haverkick
Dit zijn twee speltboterhammen, waarvan één belegd met appelstroop en de ander met pindakaas. Verder eet ik ook nog een Liga haverkick. Je hebt deze in de smaken appel en bosvruchten (allebei vegan). Van buiten lijkt het een knapperig koekje maar als je je tanden er in zet, komt er een heerlijke zoete vulling uit.

Lunch 3: zuurdesem boterhammen met soyananda
Dit keer at ik twee zuurdesem boterhammen met Soyananda van Ekoplaza, een veganistische vervanger voor kruidenroomkaas. Het smaakt net als de zuivelvariant. Helaas is het wel aan de prijzige kant, dus eet ik dit niet elke dag. Als topping gebruik ik plakjes komkommer. Ik eet ook nog een bruin bolletje met pindakaas stukjes noot.

Lunch 4: appel en wraps met linzenburger
Ik eet weer een appel. Verder heb ik ook twee meergranen wraps van AH belegd met Soyananda, ijsbergsla en een gebakken linzenburger (AH eigen merk) in stukjes en met een beetje mayonaise. Mayonaise? Als vegan? Kan dat? Ja hoor! Er bestaat gewoon vegan mayonaise, namelijk Remia Mayolijn in pot (let op: de versie in fles is niet vegan). Dit kun je gewoon in de supermarkt halen! Het smaakt hetzelfde als gewone mayo en het is lekker bij alles 🙂

Lunch 5: uitgebreide brunch met verse jus
Op vrije dagen neem ik graag extra de tijd voor een uitgebreid ontbijt. Dan zet ik een kopje thee en pers ik verse jus. Verder at ik een klein doosje aardbeien, een mandarijn en twee volkoren boterhammen, één belegd met appelstroop en één met Remia Tosti Quick (dit is het best te beschrijven als hele lekkere tomatensaus!)

Andere lunchfavorieten zijn pannenkoeken met stroop en chocolade pap. Pannenkoeken maak ik altijd met zo’n kant en klaar pak uit de supermarkt en dan ei weglaten. Voor de pap prak ik een banaan in een kom. Daarna voeg ik ongezoete soja melk en 9 eetlepels havermout toe. Zo krijg je een lekkere dikke pap. Vervolgens gaat dit in de magnetron voor 3 minuten. Ten slotte voeg ik nog 2 eetlepels cacao en 1 eetlepel vloeibare zoetstof (bijvoorbeeld agave siroop) toe. Even roeren en klaar!

Ik hoop dat ik jullie inspiratie heb kunnen geven,
Liefs van Emma-Gwen