Waarom is karmijnzuur niet vegan?

Karmijnzuur, ook wel E120 genoemd, is een rood pigment. Tachtig procent van de karmijnproductie (200 ton per jaar) vindt plaats in Peru, maar ook in andere Zuid-Amerikaanse landen en zelfs in Polen wordt op kleinere schaal karmijn geproduceerd.

Karmijnzuur wordt gebruikt om rode, roze en paarse kleurstoffen te maken en wordt onder andere vaak gebruikt in:

  • Aquarelverf
  • Olieverf
  • Shampoo
  • Lippenstift
  • Andere cosmetica
  • Inkt
  • Textiel
  • Nepbloemen
  • Alcoholische dranken
  • Voedsel zoals roze koeken, ijs, drankjes, sauzen en snoep

Gedroogd, gebakken of verschroeid

Karmijn wordt gemaakt van de cochenilleluis. Deze luis leeft op cactussen en omdat ze niet kunnen vliegen, maken ze karmijnzuur aan om zichzelf te beschermen tegen predatoren. Omdat de mannetjesluizen maar kort leven, worden zij eigenlijk niet gebruikt. De vrouwtjesluizen en hun eitjes worden van de cactussen afgeschraapt.

Om een kilo luizen te krijgen, zijn ongeveer 140.000 luizen nodig. Deze luizen worden eerst gedroogd, in een oven gebakken of in heet water gegooid om ze te doden. Daarna worden ze geplet en gekookt in ammonia of natriumcarbonaatoplossing om karmijnzuur uit hun lichaam te winnen.

Wat zeg je allemaal?!

Vaak bestaat het lichaam van een cochenilleluis voor 18-20% uit karmijnzuur. Vervolgens worden de lichaamsdelen eruit gefilterd en wordt dit vocht gemengd met andere stoffen zoals koningswater, tin en aluin om een nog mooiere rode kleur te krijgen. Andere zuren kunnen later ook nog toegevoegd worden om een specifieke kleur te creëren. Soms worden er ook andere dierlijke producten gebruikt bij de productie van karmijn, zoals eiwit, vislijm of gelatine. Ook als deze dierlijke producten niet toegevoegd worden, is karmijn nooit veganistisch, omdat er altijd dieren gedood worden om het te produceren.

Karmijnzuur als kleurstof

Het maken van 450 gram van deze kleurstof kost 70.000 luizen het leven. Ondanks dat dit een hele inefficiënte manier is om kleurstof te maken, wordt karmijn toch gebruikt in de meeste rode producten. Hoewel er tegenwoordig genoeg alternatieven zijn, is karmijn als kleurstof de laatste jaren populairder geworden. Veel mensen willen liever geen synthetische kleurstoffen en andere natuurlijke kleurstoffen, bijvoorbeeld op basis van bieten of aardbeien, zijn een stuk duurder.

Is karmijnzuur ongezond?

Karmijn is niet per se ongezond, maar sommige mensen kunnen er wel last van krijgen. Zo zijn er gevallen geweest van hyperactiviteit bij kinderen door karmijnconsumptie en karmijn in cosmetica kan leiden tot een allergische reactie. Omdat sommige mensen niet goed tegen karmijn kunnen, is het verplicht om het op voedsel te vermelden als er karmijn in zit. De European Food Safety Authority (EFSA) raadt het gebruik van karmijn ook af, maar toch wordt het nog in veel producten gebruikt.

 

Bronnen:

Vegan Wiki & PETA

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13679965?dopt=Abstract

http://gentleworld.org/natural-colors-carmine-cochineal/

Tags:

Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise... en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen…

Elise

Blogger