Honing… waarom is dat eigenlijk niet vegan?

Waarom honing niet vegan is
Eén van de vragen die veel langs komt op social media is toch wel de vraag waarom honing niet vegan is. “Er zitten geen dierlijke producten in en het is plantaardig, dus waarom is het niet vegan?” Ik ga jullie vandaag uitleggen waarom honing niet vegan is.

Wat is honing?
Honing is eten voor bijen en dan met name als het slechter weer is. Ze slaan de honing op voor de koudere (winter)maanden. Eén bij moet zo’n 1500 bloemen bezoeken voordat zijn/haar honingmaag gevuld is met nectar. In de honingmaag wordt door bepaalde enzymen de nectar vervolgens omgezet in honing. De bij vliegt dan terug naar de bijenkorf en de huisbijen zorgen er vervolgens voor dat de honing opgeslagen wordt. Wist je dat een bij in zijn/haar leven maar 1/12 theelepel met honing produceert? Dat is niet zo heel erg veel, best gemeen om het dan af te pakken!

Honing

“Wat eten de bijen dan als ze geen honing meer hebben?”
Wanneer de imker de honing uit de bijenkorf ‘steelt’, wordt de honing vervangen door suikerwater. Je snapt natuurlijk wel dat dit veel minder voedzaam is dan de honing waar ze zo hard voor hebben moeten werken. Door de honing te vervangen voor suikerwater lopen de bijen allerlei essentiële voedingsstoffen, vetten en vitaminen mis. Daarbij komt dan ook nog eens dat de bijen extra hard gaan werken om de honing te vervangen.

Onethisch
Honingbijen worden tegenwoordig speciaal gefokt om de productiviteit zo hoog mogelijk te houden. De honingbij wordt al bedreigd en door het selectief fokken is de kans op allerlei ziekten nog groter. Veel populaties leggen het loodje door dit soort praktijken.
Zullen we het ook nog even hebben over wat er met de koningin gebeurt? Om te voorkomen dat ze wegvliegt en ergens anders een nieuwe kolonie start, worden haar vleugels geknipt. Op deze manier kan ze de bijenkorf niet verlaten en is de imker in elk geval in het bezit van een koningin. Tsja, alles voor de winst toch?

Bijen fokken
Om bijen te kunnen fokken heb je, uiteraard, zaad nodig. Dit zaad wordt gewonnen door in het achterlijfje van een bij te knijpen. Er zijn zo’n 10 tot 12 zaadwinningen nodig, kun jij je voorstellen hoe naar dat moet zijn voor de bij? Het gewonnen zaad wordt vervolgens bij de koningin ingebracht met een klein pipetje.

Alternatieven
Gelukkig is honing totaal niet nodig. Wist je dat je in bijna elke supermarkt tegenwoordig prima vervangers kunt halen? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor agavesiroop, dadelsiroop, ahornsiroop (maple syrup) of rijststroop. Er zijn in speciaalzaken zelfs échte honingvervangers te krijgen, deze zijn gemaakt van paardenbloemen. Iets dat zo makkelijk te vervangen is hoeven we niet van dieren af te nemen, toch?

Honing

Tags:

Vegan catlady met een missie: Veganize the world! Joyce wil zoveel mogelijk mensen laten zien dat vegan eten hartstikke leuk én lekker is. Meer blogs lezen…

Joyce

Blogger