5 verrukkelijke vegan ontbijtjes van Mitu

Natuurlijk kun je gewoon met een lekkere boterham ontbijten. Toch zitten er vaak dagen tussen dat je iets anders wilt, wat ook nog eens voedzaam is. In dit artikel deel ik vijf lekkere vegan ontbijt receptjes met je ter inspiratie.

  1. Warme havermout

Havermout als ontbijt is een lekker en goed idee. Havermout is namelijk rijk aan vezels, eiwitten en het houdt je voor lange tijd verzadigd. Het ideale aan havermout, is dat je het met heel veel verschillende dingen kunt combineren. Denk aan alle soorten fruit, zaadjes, plantaardige melk en nootjes. Deze havermout is gemaakt met kokend water, een theelepel rauwe cacaopoeder en verschillende soorten diepvriesfruit zoals blauwe bessen en aardbeien. Dit is een heerlijke combinatie en slechts één voorbeeld van wat je allemaal kunt maken. De rauwe cacaopoeder geeft een chocoladesmaak aan het eten – zonder dat het ongezond is! Je koopt het in supermarkten of biowinkels. Rauwe cacaopoeder zit vol gezonde stoffen en anti-oxidanten. Havermout kun je dus warm eten met kokend water of met warme plantaardige melk – net waar je maar zin in hebt.

  1. Overnight oats

Overnight oats zijn een koude variant op havermout. Je zet het afgedekt een nachtje in de koelkast en zo week je de havermout als het ware. Ik ben er dol op en ook hier kun je heel goed afwisselen met verschillende ingrediënten. Eén van mijn favorieten is havermout weken in plantaardige melk, (diepvries)kersen en zonnebloempitten. Kersen zijn zo heerlijk zoet en een echte aanrader in havermout. Overigens is het zowel koud als warm lekker in havermout. Eén van mijn favoriete plantaardige melk is kokosrijstmelk van het merk Coconut Dream. Ik wissel de overnight oats af door te weken met gewoon water, ongezoete amandelmelk of de kokosrijstmelk.

  1. Yoghurtontbijtjes

Ben jij meer het type dat graag met yoghurt ontbijt? Als veganist heb je gelukkig genoeg opties! Zo heeft Alpro heerlijke naturel soja yoghurt. Deze variant proeft zoet. De Albert Heijn heeft ongezoete sojayoghurt (huismerk) en dat is momenteel mijn favoriet. Het heeft wat weg van Griekse yoghurt – maar dan veel lekkerder. Ook mijn yoghurt versier ik met nootjes, zaadjes en fruit. Alles kan: kiwi, bananenplakjes, kakifruit, aardbeien en ga zo maar door. De ene dag gebruik ik walnoten en de andere dag amandelen. Soms zoet ik mijn yoghurt met kokosbloesemsiroop of agavesiroop – als vervanger voor honing. De Jumbo verkoopt trouwens overheerlijke kokosyoghurt van het merk Koko Dairy Free. Ik zou vooral van alles uitproberen om te kijken wat jouw ding is. Maar als je van zo gezond mogelijk houdt, zou ik voor de ongezoete sojayoghurt gaan.

  1. Yoghurt – met gebakken banaan

Echt: gebakken banaan in yoghurt is mega mega lekker. Ook in havermout, trouwens. Als je nog nooit gebakken banaan in je yoghurt hebt gehad, dan zou ik het zo snel mogelijk proberen. De banaan bak je in een koekenpan in een heel klein beetje olie en kaneel. In een paar minuutjes ben je klaar – het gaat erom dat de banaan lichtbruin wordt. Eén van mijn favorieten is gebakken banaan en opgewarmde (diepvries)kersen uit een pannetje. Dat smaakt heerlijk in de yoghurt. In de weekenden rasp ik er een klein blokje (3 gram) extra pure chocolade bij en strooi er wat kokosrasp overheen. Heb ik je al lekker gemaakt? 😉

  1. Smoothie (bowls)

Ook kun je heerlijk ontbijten met smoothies of smoothiebowls. Smoothiebowls zijn eigenlijk hetzelfde als smoothies, maar dan in een kom zodat je ervan kunt lepelen. Verder versier je de smoothiebowls met noten of zaadjes zoals zonnebloempitten voor een extra bite. Eén van mijn favoriete smoothiebowls is met banaan, veel bevroren aardbeien en een beetje diepvries mango. Een heerlijke, zomerse combinatie. Zoals je ziet, rasp ik er wat extra pure chocolade overheen. Ik gebruik zo weinig, dat ik me er helemaal niet schuldig over voel. Soms voeg ik een lepeltje tarwegraspoeder toe voor de extra vitaminen. Een groene smoothie is ook lekker als ontbijt. Maak er een met komkommer, spinazie, ananas (uit de diepvries) en een banaantje. Voor een meer verzadigd gevoel kun je twee eetlepels havermout toevoegen aan je smoothies.

Meer van Mitu’s recepten? Op haar website vind je vele ontbijt-, lunch- en dinerrecepten ter inspiratie. Mitu is gek op koken en sinds ze vegan is geworden, is haar passie voor koken alleen maar gegroeid. Haar blog bestaat uit een mix van exotische en lekkere Westerse gerechten. 

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger