Zijn er eigenlijk wel vegan topsporters? Jazeker! Steeds meer atleten ontdekken dat een veganistische leefstijl niet alleen goed is voor de dieren en het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid en je sportprestaties.
Vegan Topsporters
Sprinter en verspringer Carl Lewis besloot in 1990 eerst vegetarisch en later veganistisch te gaan eten om zijn gewicht op peil te houden. In 1991 liep Carl Lewis tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Japan zijn beste race ooit: een wereldrecord op de 100m! Zelf zei hij dat zijn veganistische dieet voor zijn beste seizoen ooit had gezorgd.
In de wereld van het ‘ultra lopen’, hardloopwedstrijden die verder gaan dan de marathon (42.2km), zijn veel veganisten te vinden. Zo won Scott Jurek de ‘Hardrock 100‘ maar liefst 7 keer op rij; een wedstrijd van 100 mijl (161km) over steile bergpaadjes. Daarnaast heeft hij meerdere parcoursrecords op zijn naam staan en heeft hij het Amerikaanse record 24-uurslopen in handen. Jurek heeft een boek geschreven over veganisme en topsport dat naar het Nederlands vertaald is, getiteld Eet en ren. Catra Corbett gaat nog een stapje verder; zij heeft meer dan 250 ultra marathons gelopen. In 2011 liep zij maar liefst 6.685km.
Ook in andere sporten zijn veganisten te vinden: Tennister Martina Navratilova won 6 weken voor haar 50ste verjaardag de US open in het dames dubbelspel. Zij gelooft dat haar dieet haar geholpen heeft om zo lang op hoog niveau te tennissen (en te winnen). Ook Novak Djokovic, Venus en Serena Williams eten veganistisch.
David Carter, ook bekend als ’the 300 pound vegan’, speelt in de Amerikaanse National Football League (NFL). Hij vertelt dat veganisme niet alleen de meest efficiënte manier is om een sterk, energiek en snel herstellend lichaam te ontwikkelen, maar ook de meest humane manier. Iedereen wint: ook de dieren.
Zelfs in de bodybuildwereld komen er steeds meer veganisten, zoals Torre Washington. Hij is al sinds 1998 veganist en bodybuilder sinds 2009. Spier opbouwen kan dus zeker als veganist, en daar is Torre geen uitzondering in. Ook het veganistische bodybuilding koppel Dani Taylor en Giacomo Marchese laten zien dat je voor spieren geen dierlijk eiwit nodig hebt. Nog meer voorbeelden kun je op VeganBodybuilding.com vinden.
Ook in Nederland loopt een hele sterke vegan rond: Sanne Visser is Nederlands kampioen powerlifting en is in staat om 210 kg van de grond te tillen (bij powerliften noemen ze dit deadliften). Heel indrukwekkend!
Topsporter en veganist Janneke van der Meulen won goud met roeien op zowel het WK in 2018 als op het EK in 2019. Ze schreef drie boeken over een plantaardig dieet en (top)sport.
Patrik Baboumian, voormalig bodybuilder, is de sterkste man van Duitsland en één van de weinige mannen die in staat is 200 kg boven zijn hoofd te tillen.
Zo zie je maar, of het nu gaat om snelheid, uithoudingsvermogen of spierkracht, het kan allemaal op een plantaardig dieet! Nog steeds niet overtuigd? Bekijk dan hier een aantal vegan topsporters in actie of lees meer op www.greatveganathletes.com.
De documentaire The Game Changers, te zien op Netflix, gaat over de voordelen van plantaardig eten voor atleten. Deze docu over veganisme, voeding en fitheid werd geproduceerd door o.a. James Cameron, Pamela Anderson, Jackie Chan en Novak Djokovic.