Voel ik me anders? Nicky’s vegan ‘resultaten’

Ongeveer 2,5 jaar geleden deed ik mee met de VeganChallenge. Ik at toen al een aantal jaar vegetarisch en wilde graag de stap maken naar een veganistische leefstijl. Na deze challenge ben ik nooit meer terug gegaan naar een niet-vegan leven. In dit artikel deel ik mijn gevoel, ervaringen en vegan resulataten met jullie.

Waarom ik vegan wilde worden

Hoe meer ik me ging verdiepen in voeding en dierenwelzijn, hoe sterker het gevoel werd dat vegetarisch eten niet genoeg was voor mij. Toen ik me bewust werd van het leed in de ei- en melkindustrie, wilde ik daar niet meer aan bijdragen. Ik wilde volledig veganistisch gaan eten en leven. Ook merkte ik dat mijn lichaam niet goed reageerde op zuivel, dus veganisme leek ook voor mijn gezondheid een logische stap.

Maar toch waren er een paar dingen die me tegenhielden. Ik dacht namelijk dat vegan leven extreem ingewikkeld was en ook het sociale aspect hield me tegen. Ik was bang dat mensen het raar en moeilijk zouden vinden.

Hoe mijn vegan reis begon…

De VeganChallenge was voor mij een laagdrempelige manier om kennis te maken met veganisme en het eens te proberen. Het was immers maar een maand en als het niet zou bevallen, kon ik daarna gewoon weer vegetarisch gaan eten zonder het gevoel te hebben dat ik faalde. 30 dagen klonk namelijk een stuk minder eng en extreem dan de rest van mijn leven plantaardig eten.

Maar al snel bleek vegan eten helemaal niet extreem ingewikkeld. Ik probeerde nieuwe recepten, kookte met andere ingrediënten en toverde heerlijke plantaardige maaltijden op tafel. Ook het sociale aspect viel me reuze mee. Natuurlijk zijn er altijd hardcore carnisten die je niet begrijpen, maar de meeste mensen in mijn omgeving accepteren en respecteren mijn keuze.

Vegan resultaten

Waar ik eerst een beetje bang was dat mijn veganistische leefstijl me zou beperken, voelt het juist echt als een verrijking. Ik eet lekkerder en gevarieerder en heb minder vaak buikpijn dan toen ik nog zuivel at. Ik voel me beter en fitter en sta volledig achter mijn keuze.

Ook heb ik toffe andere vegans leren kennen en betaal ik nu ik vegan eet meestal zelfs minder voor mijn boodschappen! Vegan eten hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn.

Daarnaast inspireer ik anderen om na te denken over hun voeding en wat vaker voor plantaardig te kiezen. Ik merk vaak dat mensen oprecht verrast zijn over hoe lekker vegan eten kan zijn en als je het positief brengt, staan ze hier best voor open. Ik weet nog dat ik ooit vegan brownies had gebakken en mee had genomen naar mijn werk (waar verder niemand vega of vegan is) en dit was een groot succes! Nog vaak heb ik de vraag gekregen wanneer ik weer eens die brownies ging bakken en meerdere collega’s hebben het recept gevraagd.

Is het altijd zo makkelijk en leuk?

Nee, want niks is altijd alleen maar makkelijk en leuk. Maar in 2,5 jaar vegan leven heb ik nog geen enkel moment gehad dat er geen oplossing mogelijk was. Soms kosten dingen net wat meer tijd en voorbereiding, maar er is altijd wel een mogelijkheid om vegan te kunnen eten.

In het begin was ik wat meer tijd kwijt met bijvoorbeeld ingrediënten van producten checken en zoeken naar goede diervriendelijke verzorgingsproducten, cosmetica en kleding. Ook het vinden van bijvoorbeeld goede vegan schoenen was in het begin best een uitdaging. Maar dit wordt steeds makkelijker, er bestaan geweldige vegan alternatieven voor niet-vegan producten.

Ik koop nu bewuster en voel me niet schuldig omdat er voor de producten die ik koop geen dieren zijn gebruikt. Als vegan hoef je absoluut niets te missen en het is zo veel beter voor de dieren en het milieu! Na 2,5 jaar vegan leven kan ik alleen maar denken: Waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Ik denk dat dit één van de beste keuzes is die ik ooit gemaakt heb en zou nooit meer anders willen.

Vegan resultaten interessant? Kijk hier de vegan resultaten van onze blogger Natasha!

Je hebt vast wel gehoord van Veganuary, de Britse variant van de VeganChallenge. Bekijk hier de prachtige resultaten van Veganuary 2020!

Tags:

Deze vegan catlady en creatieve knutselmuts houdt wel van een feestje. En bij feestjes horen (zelfgebakken) vegan taartjes! Het liefst reist ze in haar camper de wereld rond en kookt ze onderweg heerlijke gerechten. Meer blogs lezen…

Nicky

Blogger