“Ik voel me keifit!” roept blogster Natascha

‘Keifit’ heb ik me als kind nooit gevoeld. Jarenlang heb ik ontzettende buikpijnen gehad. Een weg langs diverse artsen en allerlei onderzoeken was het gevolg. De huisarts bestempelde het als een spastische darm, omdat niemand eigenlijk wist wat ik precies had.

Op sommige dagen ging ik kruipend over de vloer, zoveel pijn had ik. Toen ik een jaar of 12 was nam mijn moeder mij mee naar een iriscopist. Iemand die in je ogen kan zien wat je ‘mankeert’. Ik kreeg het advies om te stoppen met varkensvlees en rundvlees. Kip mocht nog wel, maar wel zo min mogelijk.

Ondanks dat je weet dat ‘t niet goed is…

We hebben dat een korte tijd volgehouden, maar snel at ik weer alle soorten vlees. Ik wilde als kind altijd vegetariër zijn, maar viel altijd weer voor die frikandellen en sociale druk. Thuis vonden ze me namelijk maar gek dat ik geen dieren wilde eten.

Pas toen ik 20 was, ben ik gestopt met varkensvlees eten en dat maakte al een direct verschil. De pijn was al veel minder aanwezig en minder vaak. Totdat ik vegetariër werd, nu bijna 4 jaar geleden. Toen verdwenen de steken, krampen en pijn als sneeuw voor de zon.

Ik had geen last meer van…

Dit is één van de grootste voordelen ten opzichte van mijn gezondheid die ik heb ondervonden door het stoppen van vlees. Maar toen ik stopte met zuivel en ei en andere dierlijke producten, ging er pas écht een wereld voor mij open.

Geen last meer van gekke, schrale jeukende huidplekken, niet meer constant verkouden, geen keelontstekingen meer, mijn menstruatie werd regelmatig en handelbaar. Ik voel me keifit. Na het eten geen opgeblazen gevoel meer en in plaats van af en toe obstipatie, kan ik nu standaard twee keer per dag.

De resultaten op basis van gezondheid

Dit zijn de resultaten op basis van gezondheid, maar gezondheid was voor mij niet de reden om te stoppen met vlees, vis, zuivel en eieren.

Ik ben vegan geworden vanuit ethiek. Vanuit het beeld dat ik heb dat dieren niet hoeven te lijden voor mij. En het grootste voordeel wat ik hierbij ondervind, is het mentale gedeelte. Ik voel me fijn bij het idee dat als ik eet, daar geen dieren voor zijn doodgemaakt.

En de bonuspunten zijn

  • Boodschappen doen is makkelijker, je kunt hele stukken overslaan in de winkel!
  • Ik heb er vele lieve mensen door leren kennen, door alle vegangroepen en groene-bloggersgroepjes. Inmiddels zijn sommige nu ook al meer dan online vriendjes geworden. Jeej!
  • Ik ben creatiever gaan koken. Ik heb geleerd om meer naar mijn voedsel te kijken (als ik boodschappen doe) en nieuwe smaken probeer ik lekker te combineren.
  • Dus ik eet ook nog eens gevarieerder. In één week eet ik gerust Italiaans, Spaans, Mexicaans, Chinees en Frans, en dat terwijl ik ben opgevoed met vlees, aardappels en een potje doperwten (met heel veel appelmoes!) Bleh, sorry mam!

Compassie voor alles dat leeft

Iets wat ik van te voren nooit zou hebben gedacht, is dat ik ook liefdevoller naar anderen ben gaan kijken, ik leer meer compassie te hebben voor alles dat leeft. Veganisme is voor mij echte en verrijking van mijn leven en ik voel me nu keifit!

Tags:

Natascha heeft 1 doel en dat is anderen inspireren om liever te zijn voor zichzelf, de aarde en voor anderen. Op haar blog en instagram komen meerdere passies samen: schrijven, fotograferen, tuinieren en koken. Meer blogs lezen…

Natascha

Blogger