Vegetarisch hondenvlees, ook voor niet-vegetariërs

Een Chinese fabrikant van vleesvervangers heeft 100% vegetarisch hondenvlees ontwikkeld. Je leest het goed: vlees van een hond, maar dan nep. Het vegetarische hondenvlees heeft exact dezelfde smaak en bite als echt hondenvlees, en is nu ook in Nederland verkrijgbaar.
burger met logo(1)
Het hondenvlees is gemaakt op basis van lupine en kruiden. ‘Het precieze recept houden we geheim’, zegt Fo Miet, geestelijk vader van het hondenvlees, ‘maar we kunnen je garanderen dat het 100% plantaardig is.’ De overeenkomst in smaak en textuur is bevestigd door een smaakpanel bestaande uit de absolute top van oriëntaalse fijnproevers. Voorzitter van het panel is de bekende Chinese kok en foodblogger Ve Xi, die de vleesvervanger met een dikke 10 beoordeelde: “Dit is niet van echt hondenvlees te onderscheiden” schrijft hij. “Als vegetarisch hondenvlees zo lekker kan zijn, dan hoeft voor mij het echte niet meer.”

De hondenvleesindustrie in China kan zijn biezen wel pakken, zeker nu het eten van hondenvlees steeds meer onder druk komt te staan door dierenactivisten.

Stichting ProVeg biedt het Nederlandse publiek via haar webwinkel nu ook de mogelijkheid kennis te maken met de plantaardige hondenburgers. De reacties zijn echter gemengd. Een aantal avontuurlijke vegetariërs heeft zich al aan de hondenburgers gewaagd. ‘Waarom niet?’ zegt Veerle Vrindts, die al 6 jaar veganistisch eet. ”Ik heb bezwaren tegen de herkomst van vlees, niet de smaak. Als ik mijn tanden kan zetten in een namaakkippetje, dan doe ik dat met plezier. Dus een kans om zonder gewetensbezwaren ook de smaak van hondenvlees te proeven, laat ik niet voorbijgaan.” Veel andere vegetariërs delen deze mening niet: ze vinden het idee onsmakelijk.logo fo miet

Maar ook sommige fervente vleeseters halen hun neus op voor het hondenvlees, wat Veerle Vrindts moeilijk kan begrijpen: “Sommige vegetariërs eten niet graag nepvlees dat te veel op echt vlees lijkt. Maar vleeseters, die geen moeite hebben met vlees dat van een rund, kip of varken komt, zouden toch ook geen bezwaren hoeven hebben tegen een onschuldig vega hondenburgertje? Echt hondenvlees was voor de Nederlandse vleeseter tot nu toe erg slecht verkrijgbaar – onder meer door onze lokale wetgeving. Wij proberen nu in dat gat te springen met onze hondenburgers.”

Zelf ook een hondenburger proeven? Bestel (alleen vandaag) een gratis proefpakket!