Als je mee gaat doen met de VeganChallenge of misschien zelfs wel veganist wordt, dan hebben mensen in je omgeving vaak een hoop vragen. Misschien heb je je nog niet zo in het veganisme verdiept en zit je zelf ook nog met deze vragen. In deze blog beantwoord ik de 5 meest gestelde vragen die veganisten vaak krijgen.
- Als omnivoren horen we toch vlees te eten?
Mensen zijn inderdaad omnivoren, maar dat betekent alleen dat we zowel plantaardig als dierlijk voedsel kunnen verteren. Het zegt niks over wat we móeten eten. We moeten op een manier eten waarop we alle voedingsstoffen binnenkrijgen die het menselijk lichaam nodig heeft, maar dat kan gelukkig ook als je plantaardig eet.
Daarnaast vergeten mensen vaak hoe onnatuurlijk veel dierlijke producten zijn die veel mensen tegenwoordig eten. Voor het grootste deel van de geschiedenis aten mensen – als ze geluk hadden – een paar keer per jaar een stukje vlees of iets anders dierlijks. Tegenwoordig eten veel Nederlanders bij elke maaltijd één of meerdere dierlijke producten. Geen wonder dat zo’n onnatuurlijk dieet voor verstopping zorgt en andere gezondheidsklachten en ziektes veroorzaakt.
- Krijg je als veganist geen tekorten?
Veel mensen maken zich zorgen over of je op een plantaardig dieet geen voedingsstoffen te kort komt. Eigenlijk is dat best raar, want de meeste niet-veganisten letten er helemaal niet op of ze van alle voedingsstoffen genoeg binnenkrijgen. Gelukkig is het als veganist prima mogelijk om zonder tekorten te leven. Alle nationale en internationale gezondheids- en voedingsorganisaties zeggen dat een gevarieerd veganistisch dieet gezond is voor mensen van alle leeftijden.
Het is vooral belangrijk dat je gevarieerd eet, want als je alleen leeft van patat en vegan koekjes dan is er een grote kans dat je op de lange termijn een tekort krijgt (en hetzelfde geldt voor een eenzijdig dieet met dierlijke producten). Lees hier waarom veganisten wel moeten letten op B12. Zolang je een B12 supplement neemt en verder gevarieerd eet, hoef je je geen zorgen te maken over tekorten. Tijdens de wintermaanden kan het handig zijn om ook een vitamine D supplement te nemen. Dit geldt overigens net zo goed voor niet-veganisten. Let er wel op dat de vitamine D plantaardig is – meestal wordt deze gewonnen uit schapenwolvet en is dus niet veganistisch.
- Als dieren een goed leven hebben gehad is er toch niks mis mee om ze op te eten?
Is het ook prima om mensen te doden die een goed leven hebben gehad? Vlees eten klinkt voor veel mensen heel logisch omdat ze het dagelijks doen, maar als je er rationeel over nadenkt, is er eigenlijk geen goede reden voor. Daarnaast hebben dieren in veehouderijen geen goed leven en bestaat er nog geen slachtmethode die geheel pijnloos is.
De vraag is dus niet: “Zou ik vlees eten als het dier een geweldig leven heeft gehad en dan pijnloos gedood wordt?”. De vraag die je jezelf moet stellen is: “Ik weet dat er voor elk dierlijk product een dier geleden heeft en een pijnlijke dood gestorven is. Waarom wil ik daar financieel aan bijdragen?”
- Een paar koeienscheten hebben toch nauwelijks invloed op het milieu in vergelijking met auto’s of vliegtuigen?
Uiteraard zijn er allerlei dingen die milieuvervuiling veroorzaken. Experts schatten dat de transportsector (dus alle vliegtuigen, auto’s, schepen, et cetera, bij elkaar) verantwoordelijk is voor 13 procent van alle broeikasgassen. Schattingen voor de veeteelt lopen uiteen, maar liggen tussen de 18 en 30 procent. Veeteelt zorgt dus voor veel meer broeikasgassen dan auto’s of vliegtuigen. Dit komt omdat er wereldwijd 70 miljard dieren gehouden worden voor veeteelt.
Daarnaast worden bij dit soort onderzoeken alleen maar landdieren die gehouden worden voor vlees, melk of eieren meegeteld. Ook visfokkerijen, de bont- en leerindustrie en de miljoenen dieren die gehouden worden voor dierproeven zorgen voor broeikasgassen en zijn nog niet eens meegeteld. Verder zorgt het houden van al deze dieren niet alleen voor meer broeikasgassen, maar ook voor andere vormen van milieuvervuiling, zoals watervervuiling. Daarom levert veganist worden véél meer winst op voor het milieu dan een keertje minder vliegen of vaker de fiets pakken. (Lees hier meer over hoe veganist worden goed is voor het milieu).
- Als iedereen veganist zou worden, waar zouden we dan al dat plantaardige eten vandaan moeten halen?
Soms denken mensen dat het onmogelijk zou zijn om de hele wereld van veganistisch voedsel te voorzien. Er is tenslotte veel landbouwgrond nodig om eten voor 7 miljard mensen te verbouwen. Veel mensen vergeten alleen dat we op het moment niet alleen 7 miljard mensen voeden, maar ook nog eens 70 miljard dieren voor de veeteelt. Die eten niet alleen restproducten die mensen niet kunnen of willen eten.
33% van de landbouwgrond wordt gebruikt om veevoer te verbouwen. Onderzoekers hebben berekend dat als iedereen veganist zou worden, we zelfs mínder landbouwgrond nodig zouden hebben dan nu.
Geen discussies meer. De antwoorden liggen gewoon voor je klaar.
Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise... en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen…