Suikervrije gevulde speculaas

Wanneer de herfst zijn intrede heeft gedaan, is het heerlijk om bij een kopje thee op de bank ook een verantwoorde lekkernij te eten. Deze gevulde speculaas bevat geen geraffineerde suikers. Het spijs en het deeg worden het allerlekkerste als je ze na het maken een paar dagen in de koelkast bewaart.

Suikervrije gevulde speculaas

Ingrediënten

Voor de spijs:

Voor de speculaas:

Bereiding

Voorbereiding: paar dagen van tevoren(!) - bereiding: 50 minuten

Van tevoren:

Begin met de amandelspijs. Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Ontpit de dadels, rasp en pers de halve citroen en voeg deze ingrediënten toe. Maal nogmaals tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel 1 eetlepel extra water toe als de keukenmachine het geheel niet goed kan mengen. Rol het deeg in vershoudfolie en leg in de koelkast voor een paar dagen.

Voor het deeg begin je met de havermout. Voeg hier de 90 ml water aan toe en pureer met de staafmixer zodat de havermout heel fijn wordt. Voeg alle andere ingrediënten toe en mix of kneed het geheel goed door. Wikkel ook dit deeg in vershoudfolie en laat het in de koelkast een paar dagen rusten.

Op de dag zelf:

Bekleed een ronde bakvorm met bakpapier. Verdeel het deeg in 2 delen. Rol elk deel uit. Leg het eerste deel op de bodem. Rol vervolgens de amandelspijs uit en leg hier bovenop. Voorkom dat het spijs tegen de randen van de bakvorm komt. Dek vervolgens af met de tweede laag deeg.

Versier de bovenkant met walnoten, pecannoten of amandelen.

Bak in de oven op 180 graden gedurende 30 minuten. De speculaas is 1 à 2 weken houdbaar.