16
nov
2020

Kerst bloemkool

Met deze bloemkool steel je zeker de show aan je kersttafel! De groene en rode balletjes maken het geheel helemaal af.

Lees verder
door Sylvia Reniers
16
nov
2020

Bieten terrine

Een prachtig effect geven de oranje wortels in deze rode bieten terrine als je hem doorsnijdt. Serveertip: met gemengde salade en geroosterde aardappeltjes maak je hier een complete maaltijd van.

Lees verder
door Sylvia Reniers
16
nov
2020

Glutenvrije speculaas en kruidnoten

Als het herfst wordt, krijg je vanzelf zin in speculaas, toch? Speculaaskruiden zijn verwarmend en geurig. Terwijl de speculaas in de oven bakt, vult de geur je hele huis.
Met hetzelfde deeg kun je zowel speculaas’brok’ als kruidnoten maken. Of verdeel het deeg in tweeën en maak allebei! De kruidnoten kun je tenslotte ook nog een chocoladejasje geven.
Let er op dat je boekweitmeel en rijstmeel glutenvrij zijn. Dat zijn ze van nature wel, maar als deze granen gemalen zijn op een molen waarop ook andere granen worden gemalen, kunnen er sporen van dat andere graan in zitten.
Je speculaas/kruidnoten worden nog lekkerder als je het deeg, voor het bakken, een nachtje in de koelkast laat staan. De smaken krijgen dan tijd om in te trekken.
Maak je voor de helft speculaasbrok en voor de andere helft kruidnoten, dan kun je natuurlijk de amandelen en chocolade halveren.

Lees verder
door Janneke Dijk
16
nov
2020

Gevulde aubergine

Een heerlijk niet al te ingewikkeld (kerst) recept dat er verrassend mooi uitziet.
Als je het als hoofdgerecht wilt eten kun je er wat extra couscous en wat linzen bij serveren.

Lees verder
door Sylvia Reniers
16
nov
2020

Cashew Parmezaanse kaas

Deze cashew parmezaanse kaas is heerlijk over je pasta of ovenschotel. En het makkelijke is dat je in één moeite door een fijne voorraad kan maken die je in de vriezer wel 2 maanden kunt bewaren.

Lees verder
door Sylvia Reniers
16
nov
2020

Sticky toffee pudding

Een echt brits nagerecht om je vingers bij af te likken. Het lekkerst eet je deze pudding lauwwarm met een bolletje Vegan vanille ijs.

Lees verder
door Sylvia Reniers
16
nov
2020

Jus voor over aardappels of stamppot

Deze jus smaakt lekker bij al je gekookte aardappels en stamppotten, maar ook over rijst. Ze heeft veel variatiemogelijkheid. Zo kun je steeds een andere olie gebruiken: margarine of olijfolie maken een heel verschil, om over sesamolie nog maar te zwijgen. Verder kun je voor zoutmaker marmite gebruiken. Heb je gruwelijke jeugdherinneringen aan marmite? Geef het een tweede kans. Marmite geeft een heerlijk diepe umami-smaak en maakt er een zeer smaakvolle jus van, probeer het! Maar varieer ook eens met shoyu of tamari (sojasaus) of miso, of vegan worcestersauce. Deze zoutmakers kleuren je jus meteen donkerbruin.
In plaats van water kun je ook wat kooknat gebruiken van groente of aardappels, indien je die kookt. Zo gaat waardevol kooknat, met vitamines en smaak, niet verloren.

Lees verder
door Janneke Dijk
16
nov
2020

Champignon-seitan Wellington

Wellington is een blikvanger op je kerstdiner of een ander feestje.
Je kan één grote wellington maken, of acht individuele wellingtontjes. Dat laatste is makkelijker met bakken.
Dit recept is gebaseerd op hoe het gemaakt wordt in de familie van een van onze receptenteam-leden.
De meeste ingrediënten zijn makkelijk te verkrijgen, m.u.v. het glutenpoeder. Dit is online te bestellen en ook vaak verkrijgbaar bij een molenwinkel waar meel verkocht wordt.

Lees verder
door Janneke Dijk
26
okt
2020

Luchtige appel-pompoenmousse

Een heerlijk winters en kruidig nagerecht, luchtig gemaakt met aquafaba en vegan slagroom. Het smaakt zo fris dat je niet zou raden dat er pompoen in zit. Succes gegarandeerd voor een feestelijk (kerst-)diner!
Je topt het dessert af met gesuikerde pompoenpitten. Deze maak je zelf, van gekochte gedroogde pompoenpitten. De pitten uit de pompoen gooi je weg, tenzij je zin hebt die één voor één te pellen…

De bereidingstijd is ruim 1 uur, maar het meeste kan 1 dag, respectievelijk 2 uur van tevoren gedaan worden – dit is handig met kerst.

Lees verder
door Janneke Dijk
24
okt
2020

“Haagse bluf” van aquafaba

Een klassieker uit de Nederlandse keuken is Haagse bluf. Het werd vroeger gemaakt met eieren van de kip… Maar met aquafaba (het water uit een blik kikkererwten of witte bonen) is Haagse bluf heel makkelijk te veganizen! Traditioneel deden we dit met bessensap en suiker, maar het kan suikervrij met appeldiksap. De zoet-romige bluf combineert heerlijk met friszure sojayoghurt, maar probeer het ook eens met zelfgemaakte griesmeelpap.
De aquafaba van witte bonen heeft minder ‘bonen-smaak’ maar die van kikkererwten schuimt beter op.
Met een beetje xanthaangom (drogist) krijg je gegarandeerd een stevig schuim waar je mooie pieken van maakt. Zonder dat moet je wat langer doorkloppen, maar lukt het ook wel.

Lees verder
door Janneke Dijk
8
okt
2020

Saladwraps to go

Deze goedgevulde wraps zijn handig als je een snelle, voedzame en vooral smakelijke maaltijd wilt maken. Als je ze in folie wikkelt zijn ze ook makkelijk mee te nemen als lunch, avondeten of stevige snack voor onderweg!

Lees verder
door Simone
8
okt
2020

Pompoen-bananen-broodpudding

Dit recept is gebaseerd op de Britse bread and butter pudding. Een ideaal recept om oud brood, overrijpe bananen en leftover pompoen op te maken.
Hier laat je nog expres brood voor oud worden!

Houd er rekening mee dat het brood nog moet afkoelen en daarna opstijven in de koelkast.

Lees verder
door Simone
8
okt
2020

Ei-vrije, glutenvrije vanillecake

Dit is een gastrecept van Sara Kidd, een in Nieuw Zeeland zeer populaire blogger. Zij bezweert ons dat dit haar beste cakerecept aller tijden is! Deze cake kan niet mislukken en is heel makkelijk te maken, en is heerlijk licht van textuur. Dus meteen aan de slag!
Meer smakelijke glutenvrije vegan recepten en tips voor glutenvrij bakken vind je op haar website: https://sarakidd.com/gluten-free-vegan-vanilla-cake/

Lees verder
door Janneke Dijk