Tropische zuurkool
Hoewel zuurkool een gerecht is dat van oudsher vaak in Oost-Europa gegeten wordt, is het ook een traditioneel gerecht in Suriname. Het wordt daar niet in een stamppot gegeten, maar opgediend met rijst. Dit tropische gerecht met specerijen, Sjoerkoro, is aangepast tot een veganistische versie.
Ingrediënten
- 6 aardappelen
- 1 pakje (500 gr) zuurkool
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 el kerriepoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 1 laurierblad
- 2 tl tijm
- 2 tomaten
- 1 Madame Jeanette of adjumapeper (voor de liefhebbers)
- 1 tl rietsuiker of ahornsiroop
- 300 gr rijst
Bereiding
Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en spoel ze af. Laat de zuurkool uitlekken.
Breng water met een theelepel zout aan de kook. Kook hierin de aardappelen in circa 15 minuten beetgaar en giet ze af.
Snipper de uien en bak deze in een diepe pan goudbruin met wat zout en een laagje olijfolie. Snijd de knoflooktenen fijn en voeg ze toe aan de uien. Voeg nu kerriepoeder, paprikapoeder, het laurierblad en de tijm toe. Bak 1 minuut mee.
Snijd ondertussen de tomaten in blokjes. Voeg de zuurkool en de tomaten toe aan de pan. Bak dit 5 minuten. Voeg vervolgens de aardappelen toe.
Optioneel: was de Madame Jeanette peper af en doe deze in zijn geheel in de pan. Als je van pit houdt, kun je de peper halveren. Deze peper is namelijk erg heet, maar in zijn geheel niet zo pittig. Voeg de suiker of ahornsiroop toe aan de pan.
Laat het geheel stoven met het deksel op de pan tot de aardappelen helemaal gaar zijn (na ongeveer 10 minuten). Kook ondertussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Verwijder de peper en het laurierblad uit de pan. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Serveer de tropische zuurkool met rijst.
- Menugang:
- Hoofdgerecht
- Keuken:
- Surinaams
- Type:
- —
- Seizoen:
- Lente, Zomer, Herfst, Winter
- Gelegenheid:
- —
- Smaak:
- —
- Allergieën en diëten:
- —
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- Supermarktvriendelijk