Op vakantie en reizen als vegan: tips en tricks

Wanneer ik aan het reizen ben en het ter sprake komt dat ik vegan ben, krijg ik vaak de reactie dat dit vast erg lastig moet zijn. Maar niets is minder waar! Ik heb weinig moeite met het vinden van goed plantaardig eten en restaurantjes met lekker vegan eten op vakantie. Soms vergt het een klein beetje extra voorbereiding, maar daarmee kan je je gezonde vegan leefstijl overal voortzetten!

De bestemming

De vegan opties tijdens jouw reis hangen uiteraard af van de bestemming. Ik ben nu anderhalf jaar in Azië en hier is het super gemakkelijk om vegan eten te vinden. Er wordt veel vegetarisch gegeten en vegetarische gerechten zijn bijna altijd ook vegan. Daarnaast zijn er ook een aantal heuse vegan paradijsjes te vinden. In bijvoorbeeld Bali, Chiang Mai en Koh Phangan is er een enorm aanbod aan indrukwekkend vegan food. 

Maar wat als je je niet in ‘vegan paradise’ bevindt? Geen probleem! Ook dan kun je je gezonde plantaardige eetpatroon gewoon voortzetten. Zelfs in de kleinste niet-toeristische plaatsjes zijn er vegan maaltijden te vinden. Niet altijd de meest luxueuze gerechten, maar soms moet je je verwachting bijstellen en het even doen met rijst en groenten. Rijst en groenten zijn goedkoop en overal ter wereld verkrijgbaar, het is dus overal mogelijk om een vegan maaltijd te scoren!

Wees voorbereid

Reizen als vegan is simpel, het vergt slechts een klein beetje voorbereiding. Wanneer je weet dat je een lange reisdag voor de boeg hebt, zorg je simpelweg dat je genoeg eten en snacks bij je hebt om de dag door te komen. Wanneer je goed voorbereid bent, heb je niets om je zorgen over te maken en heb je voldoende eten om de hele dag van te genieten. Je kunt bijvoorbeeld een take-away maaltijd van je favoriete restaurantje meenemen wanneer je naar je volgende bestemming reist. Daarnaast zijn er een aantal dingen die ik altijd meeneem wanneer ik op reis ga.

Vegan travel kit

Ik ga op reis en ik neem mee:

 • Een mes (onthoud wel om deze in je ruimbagage te doen wanneer je een vlucht neemt, ja deze fout heb ik (al twee keer) gemaakt haha)
 • Een Tupperware bakje
 • Bestek
 • Herbruikbaar rietje (bamboe, glas of staal)
 • Havermout

Ik heb altijd een mes bij me, zodat ik fruit en groenten kan snijden. Je kunt vaak ook voorgesneden fruit en groenten kopen, maar deze zijn vaak duurder en komen met een hoop onnodig plastic. Door je eigen mes mee te nemen, bespaar je op kosten en plastic afval, en je kunt fruit eten waar en wanneer je maar wilt. Bijvoorbeeld lekker op het strand, of tijdens die 15 uur lange busrit.

Iets anders wat ik altijd mee neem op reis, is een Tupperware bakje. Hier kun je voorgesneden fruit in bewaren of overnight oats in maken. Overnight oats zijn het perfecte ontbijtje wanneer je aan het reizen bent. Het is super simpel, lekker en gezond! Wanneer je aan het reizen bent weet je van tevoren nooit wat voor eten er beschikbaar zal zijn. Door een zak havermout mee te nemen, heb je altijd een lekkere en voedzame maaltijd beschikbaar. Bereid ze de dag voor je het wilt eten, door simpelweg havermout (eventueel met kaneel) in een Tupperware bakje met water of plantaardige melk te mengen. De volgende dag kun je het afmaken met fruit, noten en zaden. Ik prak er normaal gesproken altijd een banaan doorheen om het zoeter te maken. Andere favoriete toppings zijn druiven en cashews.

Hieronder nog een paar voorbeelden van vegan travel snack ideeën.

Vegan travel snacks

 • Overnight oats
 • Belegd brood (voor inspiratie kijk hier of hier)
 • Fruit en groenten
 • Gedroogd fruit (zoals rozijnen, cranberries, mango etc.)
 • Noten (ongezouten ongebrande als je voor de gezondste optie wil gaan)
 • Zaden (zonnepitten, pompoenzaden etc.)
 • Vegan repen (zoals vegan proteïne repen, fruit/noten repen, granola repen)

Lokale markt

Ga op zoek naar de lokale groenten- en fruitmarkt in jouw vakantiebestemming. Hier kun je goedkoop groenten en fruit inslaan. Daarnaast kun je hier lekker nieuwe producten ontdekken die ze in Nederland misschien niet hebben.

Bespaar op plastic

Tijdens het reizen werd ik geïnspireerd om mijn plastic verbruik te verminderen. Door plastic flesjes, tasjes en rietjes te weigeren kun je al een groot verschil maken. Koop een leuke herbruikbare waterfles en vraag in restaurants of ze het voor je kunnen vullen. Neem je eigen tas mee wanneer je naar de markt gaat en maak er een gewoonte van om je drankjes zonder rietje te bestellen. Het kost wat moeite om je gewoonten te veranderen, maar het is een goede manier om het milieu te helpen en om anderen aan het denken te zetten over plastic afval.

Inclusief ontbijt

Wanneer je op reis bent, biedt je accommodatie vaak gratis ontbijt aan. Helaas is dit ontbijt minder vaak vegan-friendly. Vraag in je accommodatie naar de mogelijkheden voor een vegan ontbijt. Dit is een goede manier om accommodaties bekend te maken met veganisme en hen te inspireren meer plantaardige producten te gebruiken.

Wanneer zij niets apart willen bereiden, kun je altijd voor je eigen ontbijtje zorgen en de vegan producten die er wel worden aangeboden gebruiken (meestal fruit). Ik heb altijd mijn havermout bij wat dan goed van pas komt. Ik vraag om wat heet water, maak mijn havermout, top het met het gratis fruit en voilà, vegan breakfast is served!

Leer wat van de lokale taal

Wanneer je in minder toeristische gebieden gaat reizen, kan het goed van pas komen om wat van de lokale taal te leren. Leer hoe je vegan, geen vlees, geen melk, geen eieren etc. in de taal van jouw land van bestemming zegt. Daarnaast kun je ook foto’s van deze producten op je telefoon opslaan, zodat je op die manier kunt communiceren.

HappyCow

Last but not least, HappyCow. Waarschijnlijk ken je het al, HappyCow is tijdens het reizen een onmisbare app. Het laat alle vegan en vegetarische restaurants in de buurt zien. Het is een super manier om goed eten te vinden en ook om leuke plekken en mensen te leren kennen!

Daarnaast kun je ook blogs lezen of vlogs bekijken van vegan bloggers over jouw vakantiebestemming. Zo kun je alvast zien welke vegan opties er zijn én kun je alvast in de stemming komen.

Reizen als vegan

Je kunt tijdens jouw reis of vakantie jouw gezonde vegan lifestyle dus zonder problemen voortzetten! Kies een bestemming waarbij je je kunt laten verwennen met het beste vegan food ter wereld. Bevind je je in een minder vegan-friendly bestemming? Ook dan zijn er altijd genoeg vegan opties te vinden. Groente, fruit en granen zijn overal ter wereld beschikbaar en vaak kun je op reis zelfs nieuwe soorten ontdekken. Zorg dat je altijd voorbereid bent en voldoende snacks bij je hebt wanneer je niet weet wat het aanbod zal zijn. 

Fijne vakantie!

 

 

Tags:

Vegan food, koken, reizen, rock climbing, yoga, fitness en zon! Missie: mensen inspireren vaker plantaardig te eten + hun dromen waar te maken. Zwerft momenteel door Azië en werkt in vegan restaurants. Meer blogs lezen…

Ilona

Blogger