‘Je eet dus geen dierlijke producten meer, maar hoe vervang je ei?’ Deze vraag krijg ik regelmatig en ik begrijp ook goed waarom. Voor mij was dit ook een lastige kwestie: ik vind ei nog steeds lekker en ik gebruikte het vaak in gerechten. Inmiddels weet ik dat je geen eieren nodig hebt, want er zijn een heleboel vervangbare producten. En weet je, de smaak van het gerecht wordt er helemaal niet minder om!
1. Tofu
Gesneden stukjes of mashed tofu is een goede vervanging voor een gekookt ei. Lekker door een salade of op een broodje. Laat de tofu wel goed uitlekken en marineer het. Ideaal voor een zondagochtend vind ik scrambled tofu in plaats van roerei.
Tip: Gebruik kala namak in je marinade om de tofu de zwavelachtige geur van ei te geven. Dit kun je ook in een toko vinden.
2. Banaan
Bananen hebben een bindende kwaliteit door het hoge zetmeelgehalte. Ik gebruik bananen voor mijn vegan bananenbrood of wortelcake. Je kunt het ook gebruiken voor pannenkoeken, naast dat het bindt geeft het ook een zoete smaak dus heb je minder suiker nodig. Win-win! Een halve geprakte banaan staat gelijk aan één ei.
3. Appelmoes
Dit product werkt goed als binder in zoete gerechten. In plaats van één ei gebruik je drie eetlepels appelmoes.
4. Kikkererwtenmeel
Ook kikkererwtenmeel gebruik je voor de binding, maar dan voor hartige gerechten. Ik maal zelf de (harde) kikkererwten tot meel. Je kunt hier een vegan omelet, falafel of een quiche mee maken. Gebruik drie eetlepels kikkererwtenmeel en drie eetlepels water voor één ei.
5. Aquafaba (vocht van kikkererwten)
Wil je een mooie goudgele korst? Bestrijk dan wat vocht uit een blik of pot kikkererwten over het bladerdeeg. Ook is aquafaba ideaal voor vegan meringues. Je kunt zowel het vocht uit kikkererwten gebruiken als die van andere bonen, of het vocht uit een pak tofu. Ook kun je het water bewaren waarin je kikkererwten hebt gekookt.
6. Aardappel
Een geplette aardappel gebruik je ook als bindmiddel in hartige gerechten. Plet één aardappel ter vervanging voor één ei.
7. Pindakaas
Eén van mijn lievelingsproducten: pindakaas. Ook pindakaas werkt goed voor de binding van gerechten. Ik maak hiermee wentelteefjes, maar ook voor koekjesdeeg werkt het goed. Naast pindakaas kun je ook tahin (gemaakt van sesamzaadjes) of een andere notenpasta gebruiken. Drie eetlepels pindakaas staat gelijk aan één ei.
8. Jam
Ook (abrikozen)jam kun je goed gebruiken voor de glans en kleur op taarten en andere baksels.
9. Lijnzaad
Dit zaad heeft een nootachtige smaak, waardoor het goed past in hartige gerechten. Lijnzaad zorgt ervoor dat het gerecht rijst. Maal één el lijnzaad en voeg drie eetlepels water toe. Laat dit vijftien minuten staan zodat het wat vaster wordt.
10. Chiazaad
Deze superfood heeft ook een rijzende werking en is neutraal van smaak en daarom kun je het overal aan toevoegen. Net zoals bij lijnzaad staat één eetlepel chiazaad met drie eetlepels water gelijk aan één ei.
11. Bakpoeder
Vervang één ei door drie eetlepels bakpoeder en meng dit met drie eetlepels water en een el olie. Je beslag gaat hierdoor mooi rijzen.
12. Baking Soda en appelciderazijn
Ook geschikt voor het bakken. Met 1 theelepel baking soda en 1 theelepel appelciderazijn kun je één ei vervangen. Schep eerst de baking soda in het (cake)beslag en schep daarna de appelciderazijn eroverheen. Je zult zien dat de boel gaat schuimen. Meng het door het beslag waardoor alle ingredienten beter aan elkaar binden en het een meer fluffy consistentie krijgt.
13. Custardpoeder
Sinds ik custardpoeder gebruik, vallen mijn pannekoeken nooit uit elkaar bij het bakken. Een aanrader dus! Hierbij kun je 2 of 3 eetlepels door het beslag heen mixen. Ook ideaal bij andere zoete baksels, vooral als je ze een lekkere vanillesmaak wilt geven. Je kunt custardpoeder vinden bij de bakproducten in de supermarkt.
14. Vegan Easy Egg
Vegan Easy Egg is een kant-en-klare eivervanger die geschikt zijn voor het maken van hartige gerechten en vegan roerbakei, omeletten en frittata’s. Je kunt ze vaak vinden in bio-winkels en soms ook in biologische schappen bij de Coop en Jumbo.