Dag 27 van de VeganChallenge!
Deelnemers:
3
4
2
7

Kidneybonenballetjes

Deze balletjes zijn een heerlijke vleesvervanger en ze zijn niet lastig om te maken. Het glutenpoeder zorgt voor een goede textuur. Je vindt het bij molens, toko’s, vegan webshops en sommige biologische winkels. Met glutenpoeder kun je allerlei soorten vleesvervangers maken. Je hebt er vaak maar kleine hoeveelheden van nodig, dus je doet lang met een zak. Een goedkope manier om aan je eiwitbron te komen! Je kunt ook een dubbele hoeveelheid maken en de balletjes per portie invriezen. Wel zo makkelijk voor als je eens geen tijd of zin hebt om te koken!

30-60 minuten     5-6 Personen
Menugang:
Bijgerecht
Type:
Bonengerecht, Vleesvervanger
Keuken:
Amerikaans
Smaak:
Hartig
Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld
Allergie en Dieet:
Notenvrij, Suikervrij
Supermarktvriendelijk:
Ja
Kindvriendelijk:
Ja

Ingrediënten

  • 200 gram kidneybonen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 45 gram paneermeel
  • 40 gram glutenpoeder
  • ½ theelepel oregano
  • ¼ theelepel tijm
  • Olie om te bakken
  • Bereiding

    Verwarm de oven voor op 190 graden.

    Met een vork prak je de kidneybonen, het hoeft niet heel fijn – wat stukjes mogen best. Pers de knoflook er boven uit en voeg alle overige ingrediënten toe. Kneed dit door elkaar tot een deeg.

    Vorm 25 balletjes ter grootte van een walnoot en leg die in een ovenschaal. Bestrijk met wat olie (of spray er wat op, als je zo’n spray hebt) en bak de balletjes 15 minuten. Haal de schaal uit de oven, keer voorzichtig de balletjes om en bak nog 10 minuten.

    Tip: deze balletjes zijn lekker bij de borrel met een dipsausje, in een pasta gerecht met tomatensaus, op een sandwich of als onderdeel van een Hollandse aardappel-groente-vleesvervangermaaltijd.