Als je jezelf nog maar net verdiept in een vegan leefstijl, begin dan nog niet aan het klaarmaken van vegan voeding voor je kat. Dat is in de praktijk ingewikkelder dan je denkt. Fouten maken gaan dan ten koste van de gezondheid van je huisdier. Koop dus eerst kant en klare voeding.
Houd het simpel
Leer je kat kennen: wat lust zij/hij graag en wat niet. De veilige route: veganistische brokjes of natvoer dat je via het internet kunt kopen. Daarbij kan je een vegan tussendoortje geven. Deze tussendoortjes zijn niet een vervanging van het normale menu. Geef het daarom niet standaard tussen de maaltijden door.
Je kat is uiterst nieuwsgierig en zal heel wat voedsel, al of niet geschikt, en soms van jouw bord gestolen, graag proeven. Het komt voor dat zij na de eerste kennismaking niet meer geïnteresseerd zijn.
Beetje bij beetje
Als je kat de voeding uit de winkels gewend is, dan kan je dit eerst met kleine beetjes vegan voedsel mengen en daarvan steeds meer toevoegen totdat het vegan voedsel geaccepteerd is. Mogelijk mekkert ze een tijdje, maar ze gaat uiteindelijk om. Maak haar hongerig door niet het voedingsbakje gevuld te houden. Als je bijvoorbeeld ’s nachts weinig eten geeft, dan is ze ’s ochtends eerder geneigd dat te eten wat ze eerst wantrouwde.
Waar koop ik vegan kattenvoer?
Kant en klare voeding koop je via een website. Men heeft daar knabbels, zoals Ami Cat en Benevo (mijn schattekatjes lusten ieder ca. 120 gram p/d). Lust jouw kat nog geen droogvoer, dan kan je het eerst met water zacht maken. Het natvoer is tamelijk duur, maar veel katten lusten er wel pap van. Natvoer is er in de vorm van blikvoeding (Benevo) en als ronde en platte worsten (Vegusto). De vegustoworsten worden gekoeld bezorgd. Je kan ze eventueel in kleine stukjes snijden en in porties (1-2 eetlepels) invriezen om als tussendoortjes te gebruiken. In Nederland zijn nog niet meer keuzemogelijkheden voor vegane kattenvoeding.
Bestellen kan bijvoorbeeld bij Vegavriend, Vega-life en VeganMission.
Niet zo heel gezond, maar wel lekker
Er is meer wat ze lusten, maar niet alles is even gezond. Kijk vooraf bijvoorbeeld hier. Het is geen complete lijst van alle mogelijke voedingsmiddelen, maar geeft toch een redelijk groot overzicht. Deze site is niet speciaal voor baasjes van vegan katten, maar is wel zeer informatief over voedingsproducten die wel of niet gezond/gevaarlijk zijn voor je kat.
Lezenswaardig:
Een dierenarts die vertelt hoe hij kijkt naar voeding of voedingsstoffen die katten nodig hebben.
Een voorproefje van mogelijke “snoepjes/tussendoortjes”
- Gekookt: groene erwtjes, bruine bonen, kikkererwten, linzen, bloemkool of aardappels
- Het nat van bonen of linzen zijn een delicatesse voor katten. Zelf (klaar-)gemaakt is beter omdat in blik of potten zout en/of suiker is toegevoegd
- Stukje tempeh of vaste tofu/tahoe, al of niet in kleine blokjes in bijvoorbeeld koolzaadolie gebakken
- Gekookte of geraspte wortel
- Gekookte pompoen
- Tomatenpuree (géén tomatenketchup!)
- Sojayoghurt puur, dus ongezoet, vinden ze (soms) ook lekker
- Theelepel soja-, haver-, of rijstroom uit een pakje
- Scheutje sojamelk
- Af en toe ijsbergsla-blad
- En wat dacht je van afgespoelde (want: zeer zout) zeekraal! Lekker in stukjes in je eigen salade, maar je kat kon het wel eens op een ongezien moment van je bord stelen
Lekker snacken voor je schattekat
Paar eetlepels havermout, scheutje sojamelk (ongezoet, zonder vanille). Eventueel kan je vooraf de havermout in een koffiemolen malen. Je kan het kort koken. Zoveel havermout gebruiken tot je er een lepel rechtop in kan zetten. Daarvan balletjes (de grootte van een knikker) maken en dan platdrukken (voorkomt dat ze ermee gaan knikkeren). Afgekoeld is het een lekker koekje voor je kat. Dit kan je ook op dezelfde wijze maken van kikkererwten/kikkererwtenmeel en/of gemalen groene erwten/erwtenmeel.
Heb je meer dan nodig is: doe het in de vriezer. Maak niet teveel klaar, want als het ineens uit de gratie raakt….Weggooien is jammer.
Nogmaals: tussendoortjes zoals hiervoor beschreven zijn EXTRAATJES. Het is geen volwaardige vegan kattenvoeding!
Chris(tine) van Pareren
*Dit blog komt voor uit eigen ervaringen van blogster Chris. Dit is geen deskundig advies. Ook is zij niet gesponsord en er is niets ter beschikking gesteld.
Chris is een echte "Vegan Race Rat". Een prestatieloopster die heeft gekozen voor een plantaardige levensstijl. En zij lust alles. Met haar Duitse vegan-kennis verrijkt zij onze blog. Meer blogs lezen…