Een vegan kindje op komst: hoe doe je dat?

Mijn vegan leventje liep vrij rustig. Geen vervelende tegengeluiden uit de omgeving, op een enkele vervelende discussie na. En gaandeweg heb ik alles uitgezocht over plantaardige voeding, E-nummers, schoonmaakmiddelen en make up. Mijn bloedwaardes zijn helemaal goed; geen tekorten. Er bestond geen twijfel over mogelijk: ik wist precies hoe ik op een zo vegan mogelijke wijze in deze wereld kon staan.

Maar dan verandert alles: er is een vegan kindje op komst! Hartstikke gewenst natuurlijk, maar ik ben echt een groentje op het gebied van zwangerschap. Het is immers mijn eerste kindje. Maar ook weet ik nog niet zo heel veel over het zo verantwoord mogelijk opvoeden van een vegan kindje. Mijn omgeving verlangt dat wel van mij. En ik natuurlijk ook. Dus, o jee, er is een queeste ontstaan.

Vegan baby

Queeste

Er zijn zoveel vragen waar ik ineens onzeker over ben en waarop ik naarstig naar een antwoord zoek. Want hoe zit het nu als de borstvoeding echt niet lukt? Ik heb zelf wat gezocht naar vegan poedermelk dat geschikt is als back up, maar kan dat nergens vinden. En welke supplementen geef je je kindje en vanaf wanneer? Geef je voeding uit potjes of maak je zelf een vegan prakje en wanneer geef je peulvruchten en vleesvervangers? En hoe ga je om met weerstand uit je omgev-ing? Zeker nu een veganistische opvoeding zo in opspraak is gekomen in de media.

Gevangenisstraf

Neem nou het wetsvoorstel van conservatieve parlementariër Elvira Savino uit Italië. Ouders lopen in het wetsvoorstel de kans op maximaal vier jaar gevangenisstraf als zij hun kindje plantaardige voeding geven en hun kindje gezondheidsschade oploopt. Want het is volgens Savino eigenlijk het opleggen van je wil op je kinderen. Ik zie dat anders natuurlijk. Je zou het best eens om kunnen draaien: is het eten van vlees niet je wil opleggen? En wat is het nut van deze discussie? Want als je kindje de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, wat is het probleem dan?

Ervaringsdeskundigen

In mijn zoektocht naar antwoord op de vraag hoe ik mijn kindje het beste vegan groot kan brengen, kom ik veel ouders tegen die zich verdiept hebben in de materie. Die diëtisten consulteren met de vraag over hoe ze hun kindje het beste vegan te eten kunnen geven, zonder dat het tekorten oploopt. En die in de (wetenschappelijke) boeken duiken om antwoord te vinden op hun vraag. Dit in tegenstelling tot wat Elvira Savino beweert. En deze ervaringsdeskundigen helpen mij op weg tijdens mijn queeste. De komende weken ga ik opzoek naar vegan antwoorden voor mezelf, en tegelijkertijd voor jullie, VeganChallengers.

Over mij

Ik ben Anne-Jitske (35), woon met mijn man en twee hondjes in Amersfoort. Ik ben nu 2 1/2 jaar vegan en deze levenswijze is voor mij ondertussen leven van alle dag. Geen vragen meer, weet er zo goed als alles over. Maar toen werd ik zwanger en ineens heb ik een heleboel vragen. Want hoe voed je je kindje het beste vegan op? Daar gaan mijn blogs voor de VeganChallenge over. Ik neem jullie mee in mijn zoektocht naar de beste weg om mijn toekomstig kindje vegan groot te brengen.

In mijn dagelijks leven ben ik freelance webredacteur en founder van Wereld van Culturen, een online magazine met passie voor culturen. Naast veganisme, is het slaan van bruggen tussen verschillende culturele groepen voor mij belangrijk. Juist in deze tijd van polarisatie. Immers, als je meer weet over iemands achtergrond, begrijp je die persoon wellicht beter. Ook heb ik als trav-elwriter persreizen gemaakt en verhaalt over een aantal prachtige landen van onze wereld.

Tags:

Meer blogs lezen…

admin

Blogger