Veganist voor de dieren: de bio-industrie

Achter gesloten staldeuren
“Voor de dieren!” Nummer één reden voor veel veganisten om geen dierlijke producten meer te eten. Volgens 
Wakker Dier worden alleen al in Nederland dagelijks 1,8 miljoen dieren geslacht en de realiteit is dat deze dieren achter gesloten staldeuren niet goed behandeld worden. Winst maken komt in de vee-industrie voor dierenwelzijn. Varkens staan opeen gepropt in veel te kleine stallen en door hun absurd snelle groei kunnen vleeskuikens niet meer op hun benen staan. Zo snel en goedkoop mogelijk klaar zijn voor de slacht, daar gaat het om. De meeste dieren zullen het daglicht nooit zien… 

En de visindustrie dan?
Ook in de visindustrie gaat het er niet bepaald zachtzinnig aan toe. Op pijnlijke manier komen vissen aan hun einde. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben vissen zeker wel gevoel. 

De oplossing op je bord
Is er dan een oplossing? Jazeker, en daar kun jij onderdeel van uitmaken. Sterker nog: jij bént al onderdeel van de oplossing. Alleen al door anders te eten, maak je het verschil. Geen of minder vlees eten betekent nee zeggen tegen de uitbuiting van dieren voor menselijke consumptie. Tenslotte zijn dieren – net als mensen – gevoelige levende wezens die stuk voor stuk recht hebben op een vrij en pijnloos leven.

Het moge duidelijk zijn dat je door vlees te eten de dieren pijn doet. Ze zijn er tenslotte zelf van gemaakt. Maar waarom eten veganisten eigenlijk ook geen zuivelproducten, eieren en honing? Dit onderwerp nemen we morgen onder de loep.

 
 
Recepten
 
Framboos-banaan-avocado smoothie
Ontbijt
Sinaasappel-perzikhavermout
Lunch
Andijviestamppot met zontomaatjes en walnoten
Diner
 
weekmenu
 
 
 
 
Blog
 
Vegan supermarkt: vleesvervangers
Aardappels, groente en vlees, oftewel AVG: het typische Nederlandse avondeten. Ook als veganist kun je gewoon blijven genieten van een AVG, maar dan staat de V wel voor vleesvervanger. Inmiddels wordt het aanbod voor lekkere en kant-en-klare veganistische eiwitbronnen in de supermarkt steeds groter, waardoor het als veganist alleen maar makkelijker wordt.
 
lees meer
 
 
Waarom eigenlijk geen vis?
Weet jij wat je kan zeggen als iemand je vraagt waarom je eigenlijk geen vis eet? Mirte vertelt je graag meer over het verhaal achter vis. Vis heeft onder de gemiddelde Nederlander een imago van gezond en ‘minder dierenleed’. Veel mensen die zich vegetariër noemen (maar eigenlijk pescotariër zijn), eten geen vlees maar wel vis.
 
lees meer
 
 
Hoe zit het eigenlijk met vleeskuikens?
“Kip, het meest veelzijdige stukje vlees.” Wijzig deze slogan maar in “Kip, het meest mishandelde stukje vlees”, want zo zit de industrie in elkaar. Vleeskuikens hebben een kort maar zeer ellendig leven. Elise legt uit over de kippenindustrie.
 
lees meer
 
 
Facebook Twitter Instagram Pinterest
Groetjes,
Het VeganChallenge Team
Elk jaar doen meer dan 10.000 mensen mee aan de VeganChallenge. Wij informeren hen met ruim 20 vrijwilligers over veganisme en de voordelen voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid. De VeganChallenge is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Wil je andere deelnemers spreken, meld je dan aan voor onze Facebookgroep of kijk op het forum.
Uitschrijven    |    E-mail archief    |    Bekijk in browser