Vitamine B12: een vitamine om in de gaten te houden

We zijn vandaag aanbeland bij de veelbesproken 
vitamine B12! Dé vitamine waar iedereen naar vraagt wanneer je eenmaal als ervaren veganist deze aardbol bewandelt.

Een belangrijke vitamine
Vitamine B12 is een in water oplosbaar vitamine die wordt aangemaakt door bacteriën. Bacteriën die je bijvoorbeeld in de grond vindt. Voor een goede celdeling, vorming van rode bloedlichaampjes en een gezond zenuwstelsel, is voldoende vitamine B12 nodig. Ook ter ondersteuning van je immuunsysteem en het vrijmaken van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten die je via je voeding binnenkrijgt, is vitamine B12 erg belangrijk. Je inname van vitamine B12 in de gaten houden, kan dus geen kwaad.

Vitamine B12 bronnen
Van nature komt vitamine B12 niet in plantaardige producten voor. Daarnaast is het een vitamine die je lichaam niet gemakkelijk opneemt. Om aan vitamine B12 te komen, zou je een aantal producten kunnen eten. Sommige voedingsmiddelen, zoals sojaproducten, cornflakes en vleesvervangers zijn namelijk verrijkt met B12. Is dit genoeg? Om hier zeker van te zijn, nemen veel vegans zo nu en dan een supplement, waar overigens ook niet-vegans wel wat van kunnen gebruiken! 

Vitamine B12 test
Wil jij weten hoe het met jouw gezondheid staat of ben je benieuwd of je wel genoeg vitamine B12 binnenkrijgt? Dan kun je je huisarts vragen om een bloedtest.
 Maak je je toch zorgen of wil je wat meer zekerheid? Dan raden we je aan je nieuwe eetstijl te bespreken met je dokter of vegan diëtist. De opname van voedingsstoffen verschilt namelijk per persoon en ook niet ieder supplement zal dezelfde uitwerking hebben in elk lichaam.

Zoals met alle manieren van eten, is het goed om aandacht te besteden aan wat je in je lichaam stopt. Je weet nu meer over belangrijke voedingsstoffen, maar hoe zorg je dat je ze allemaal binnenkrijgt? Morgen vertellen we over het koken als vegan.

 
 
Recepten
 
Speculaashavermout
Ontbijt
Avocadosoep
Lunch
Auberginestoofpotje met peer en falafel
Diner
 
weekmenu
 
 
 
 
Blog
 
Alles wat je moet weten over vitamine B12
Wist je dat als je een tekort aan vitamine B12 opbouwt, je dit nooit meer goed kunt maken? En dan wist je zeker ook niet dat er zelfs bij vleeseters een groot B12-tekort voor komt. Elise vertelt in dit blog alles wat je moet weten over vitamine B12.
 
lees meer
 
 
Edelgist – het gezonde alternatief voor kaas!
Kaas - een product wat veel mensen denken te gaan missen als ze veganist worden. Gelukkig bestaan er allerlei veganistische vervangers voor kaas, waaronder edelgist. In deze blog legt Ilona je uit wat edelgist is en hoe je het kunt gebruiken. Zo hoef je de lekkere hartige smaak van kaas nooit meer te missen!
 
lees meer
 
 
Vegan tapas ideeën
Met pasen at Jetske heerlijke tapas. Hoewel pasen al voorbij is, kun je dit ook makkelijk serveren tijdens een heerlijke lente-picknick of tapas met vrienden. Check de video voor inspiratie.
 
lees meer
 
 
Facebook Twitter Instagram Pinterest
Groetjes,
Het VeganChallenge Team
Elk jaar doen meer dan 10.000 mensen mee aan de VeganChallenge. Wij informeren hen met ruim 20 vrijwilligers over veganisme en de voordelen voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid. De VeganChallenge is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Wil je andere deelnemers spreken, meld je dan aan voor onze Facebookgroep of kijk op het forum.
Uitschrijven    |    E-mail archief    |    Bekijk in browser