Vegan Mac & Cheese
Mac & Cheese is een typisch Amerikaans gerecht, maar ook in Nederland is deze macaroni met kaas populair. Deze veganistische versie is net even anders, maar zeker net zo lekker!
Ingrediënten
Voor de saus:
- 35 gram Edelgistvlokken
- 35 gram bloem
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels uienpoeder
- 1/4 theelepel zout
- snufje kurkuma
- 2 eetlepels bouillonpoeder (of 1 blokje)
- 500 milliliter water
- 1 theelepel mosterd
- 250 gram (volkoren) macaroni
- 500 gram broccoli
Bereiding
Snijd de broccoli in roosjes. Kook de pasta en stoom de broccoli in 8 minuten gaar. Omdat ze even lang moeten koken kan je makkelijk de broccoli boven de pasta stomen!
Meng de edelgist, bloem, knoflook- en uienpoeder, zout, kurkuma en bouillonpoeder in een sauspan. Voeg het water toe en klop met de garde de klontjes eruit. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken totdat het iets indikt. Voeg op het einde de mosterd toe en meng dan met de pasta en de broccoli.
Tip: Ben je dol op dit recept? Maak dan wat extra saus en vries het in (bijvoorbeeld in ijsblokvormpjes). Zo heb je altijd wat achter de hand voor als je dit gerecht snel klaar wil hebben.
Twist
Liever een glutenvrij gerecht? Vervang de bloem van de saus door een gekookte zoete aardappel en meng dit met de overige ingrediënten in een blender. Daarnaast wordt de saus nog romiger door de groentebouillon en het water te vervangen door 2 el tahini (sesampasta) en 125 ml (ongezoete) plantaardige melk. Ook is de volkoren pasta te vervangen door linzen- of kikkererwtenpasta. Dit geeft het gerecht gelijk een boost in eiwitten!
- Menugang:
- Lunch, Hoofdgerecht
- Keuken:
- Brits / Amerikaans
- Type:
- Kaasvervanger, Pasta
- Seizoen:
- —
- Gelegenheid:
- —
- Smaak:
- Hartig
- Allergieën en diëten:
- Notenvrij, Pindavrij, Sojavrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- Budgetvriendelijk, Supermarktvriendelijk