Waarom meedoen aan de VeganChallenge?

pig

Dieren

Waarom zou je meedoen aan de VeganChallenge? Eén veganist maakt op jaarbasis al een aanzienlijk verschil voor tientallen dieren. Veganisme is een duidelijk statement tegen een systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvoorwerp of productiemiddel. In de bio-industrie, maar ook in de biologische veehouderij is het winstoogmerk helaas belangrijker dan een dierenleven.

De dieren worden gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdig gedood. Veel mensen kiezen voor een veganistische levenswijze omdat zij niet meer bij willen dragen aan dit dierenleed.

people2

Mensen

Voor de productie van vlees, zuivel en eieren wordt op zeer grote schaal veevoer (zoals soja en maïs) verbouwd. Dit is een feit waar veel mensen geen weet van hebben. Op dit moment houdt de veeteelt meer dan 70% van de landbouwgrond bezet. Bovendien zijn er meerdere kilo’s veevoer nodig om 1 kilo vlees te produceren.

Wat betekent dit voor het meedoen aan de VeganChallenge? Dat het efficiënter is deze landbouwgrond te gebruiken voor het verbouwen van voedsel voor mensen. Veganisme kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van honger in de wereld.

world

Milieu

Opwarming van de aarde staat direct in verband met het eten van dierlijke producten. Ook dit kan een reden zijn om mee te doen aan de VeganChallenge. De veehouderij is namelijk verantwoordelijk voor de grootste uitstoot van broeikasgassen zoals methaan en CO2 (18% van het totaal!). De Verenigde Naties wijzen vleesproductie aan als 2e grootste oorzaak van alle milieuproblemen.

Bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit (o.a. door het kappen van regenwouden). Eet plantaardig en draag bij aan een schonere en leefbare planeet.

apple

Gezondheid

Gevarieerde plantaardige voeding biedt alle voedingsstoffen om gezond en energiek te zijn. Resultaten van steeds meer onderzoeken vertellen ons dat je door plantaardiger te eten het risico op hart- en vaatziekten, sommige soorten kanker, diabetes type 2 en obesitas verkleint. Het Voedingscentrum adviseert ook minder dierlijke producten te eten.

Steeds meer topsporters gaan vegan. De sterkste man van Duitsland bijvoorbeeld. En ook Mike Tyson en Venus Williams eten plantaardig. Meer weten over veganisme en gezondheid? Het boek ‘De Vegarevolutie’ van Lisa Steltenpool is een goede om mee te beginnen.

Tijd voor actie?

Wil je meer leren over veganisme? Of het zelfs een tijdje veganisme proberen? Meld je dan aan voor de VeganChallenge!

Referenties

Chatham, M. (2014, 1 september). Could veganism end world hunger? Opgehaald op 12 december 2014 van http://gentleworld.org/could-veganism-end-world-hunger. Livestock’s Long Shadow. Rome: FAO.