Honing is de zoete substantie die door honingbijen gemaakt wordt van de nectar van bloemen. Het is niet veganistisch, omdat het door dieren gemaakt wordt. Maar hoe dieronvriendelijk is deze zoetstof eigenlijk? Daniëlle legt het je vandaag uit.
De honingbij leeft voornamelijk van nectar en stuifmeel. Honing gebruiken ze om de winter door te komen. Het is hard werken: een bij moet zo’n tweehonderd keer uitvliegen om één gram honing te maken.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen. Dit wordt (natuurlijk naast het gebruik van landbouwgiffen) in verband gebracht met het afnemen van bijenpopulaties in de wereld.
Los daarvan, brengt het winnen van de honing ook leed voor de bijen met zich mee. Het is voor mensen lastiger zich in te leven in insecten dan in zoogdieren, maar probeer het toch even. De koningin wordt vaak kunstmatig geïnsemineerd. Het zaad dat hier voor nodig is, wordt verkregen door in het achterlijfje van een bij te knijpen. Voor een inseminatie zijn 10 tot 12 zaadwinningen nodig, terwijl het in de helft van de gevallen niet eens lukt het zaad goed te verkrijgen. Het zaad wordt vervolgens met een klein pipet ingebracht bij de koningin.
De koningin wordt overigens vaak gemerkt, zodat ze herkend kan worden in de kast. Tijdens dit merken raakt de koningin vaak even buiten bewustzijn. Men denkt dat dit komt door de stress. Sommige imkers knippen daarbij nog een stuk van een vleugeltje van de koningin, om te voorkomen dat ze wegvliegt. Imkers die dit niet doen, houden de koningin vaak opgesloten in een deel van de kast. Het lijkt dus niet te voorkomen dat dieren gewond raken tijdens of hinder hebben van het productieproces. Overigens gebeurt het ook dat hele bijenvolken in het najaar gedood worden, zodat de imker in het voorjaar met een nieuw volk van start kan gaan.
Gelukkig kan honing gemakkelijk vervangen worden. Wanneer je het als zoetstof gebruikt, zou je bijvoorbeeld agavesiroop kunnen gebruiken. Dat is tegenwoordig in de meeste supermarkten verkrijgbaar. In biowinkels zijn nog meer vloeibare zoetmiddelen te koop, zoals ahornsiroop, rijststroop of haverstroop. Verder heeft Veggiedeli een aantal plantaardige honing soorten in het assortiment.