Vegan in sociale situaties: bij iemand eten

Vegan eten is meestal heel makkelijk, totdat je in bepaalde sociale situaties komt. Geen zorgen, want hier hebben veel beginnende vegans moeite mee. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je nog bij andere mensen kunt gaan eten, zonder dat je dierlijke producten hoeft te eten of alleen maar blaadjes sla krijgt?

  • Leg uit wat veganisme inhoudt. Als je een uitnodiging krijgt om ergens te gaan eten, laat dan tijdig weten dat je veganistisch wil eten. Vergeet ook niet te vertellen wat je wel en niet eet, want er zijn nog genoeg mensen die niet precies weten wat veganisme is. Het is heel vervelend als iemand met de beste bedoeling een heerlijk gerecht voor je heeft klaargemaakt, maar niet wist dat je geen kaas of honing eet. Door vooraf duidelijk te vertellen dat je geen vlees, vis, melk, eieren, kaas, honing en gelatine eet, voorkom je teleurstelling en ongemakkelijke situaties.
  • Geef tips over vegan producten. Om het je host makkelijk te maken, kun je tips geven over vegan producten in de supermarkt. Bij producten als bijvoorbeeld pesto kun je vertellen dat er bijna altijd kaas in zit, maar dat de pesto Genovese van Costa Ligure (AH) bijvoorbeeld veganistisch is. Kijk voor de details even op Vegan Wiki. Zo voorkom je dat je host alle etiketten in de supermarkt moet bekijken. Tegenwoordig vind je in sommige supermarkten ook een groen label/bordje bij de producten die veganistisch zijn!
  • Neem zelf eten mee. Als je merkt dat er erg moeilijk gereageerd wordt op het feit dat je vegan wilt eten, biedt dan aan om zelf een gerecht mee te nemen. Zo hoeft de host wat minder moeite te doen en weet je ook zeker dat er wat te eten voor jou is. Als je wat extra van je gerecht maakt, kunnen de andere gasten het ook proeven. Ze kunnen dan zien hoe lekker veganistisch eten kan zijn (en voorkom je dat jouw gerecht ineens op is, voordat je er zelf van hebt gegeten).
  • Help in de keuken. Als de host graag voor je wil koken, maar niet precies weet hoe hij/zij bepaalde gerechten klaar moet maken, kun je ook aanbieden om mee te helpen in de keuken. Dit is niet alleen erg gezellig, maar ook erg leerzaam.
  • Houd het simpel. Hoewel je als veganist hele ingewikkelde dingen kunt eten, kan het ook heel simpel zijn. Als iemand nog nooit eerder een vegan maaltijd heeft klaargemaakt, kan het heel moeilijk lijken. Zorg dat je een aantal simpele suggesties kan geven die klaargemaakt kunnen worden, zoals groente, aardappels en een vegan vleesvervanger of spaghetti bolognese met vegan gehakt in plaats van normaal gehakt. Je kunt ook verwijzen naar onze receptendatabase, daar staan een heleboel makkelijke recepten in.
  • Bedankt de host. Als iemand heel veel moeite voor jou heeft gedaan, vergeet dan nooit om te bedanken voor het eten. Het is voor de host erg fijn om te weten dat de extra moeite gewaardeerd wordt. (Welgemeende) complimenten doen het altijd erg goed! Door je dankbaarheid te tonen, wordt de kans groter dat je de volgende keer weer uitgenodigd wordt.

Eet smakelijk en vergeet niet te genieten van de gezelligheid!