Vegan in sociale situaties: vragen van niet-vegans

4129322738_d4e5fafd54_o

 

Misschien heb je het al wel eens meegemaakt: mensen die je vragen stellen over veganisme. Soms zijn dit leuke vragen die duidelijk uit interesse worden gesteld, maar sommige vragen kunnen aanvallend of juist ongeïnteresseerd overkomen. We zetten een paar veel gestelde vragen met antwoord op een rij.

“Maar planten hebben toch óók gevoel?”

Nee, planten hebben geen gevoel. Dieren hebben een zenuwstelsel, waardoor ze pijn en emoties kunnen ervaren. Planten hebben dit niet.

Als je daar niet volledig van overtuigd bent, kun je alsnog beter vegan eten. Voor dierlijke producten worden namelijk veel meer planten gebruikt, omdat de dieren voer nodig hebben. Indirect eet je als vleeseter veel meer planten dan als veganist.

“Wat zou je dan doen als je op een onbewoond eiland zat, en je wel vlees móest eten?”

Dit is een typisch voorbeeld van een vraag die zó hypothetisch is dat het eigenlijk niet eens de moeite waard is om hem te beantwoorden. Maar toch: Als er dieren op dat eiland zouden leven, dan zouden die ook iets eten. Je zou kunnen zoeken naar wat zij eten en dat zelf ook eten. Ook zal er waarschijnlijk zeewier in de zee rond het eiland groeien, wat je prima kan eten.

Veel belangrijker is wat je doet in deze wereld waarin je wél in leeft, waar je kunt kiezen voor compassie en duurzaamheid. Er zijn zoveel alternatieven dat het helemaal niet nodig is om dierlijke producten te consumeren.

“De mens is toch gemáákt om vlees te eten?”

De mens is geëvolueerd vanuit de hoofdzakelijk plantenetende aap, naar de omnivore mens. Dat heeft de mens een voordeel geboden. Op deze manier had de soort een hogere overlevingskans, omdat er in tijden van schaarste meer voedselbronnen konden worden gebruikt. Vandaag de dag is dat totaal irrelevant. We hebben meer dan genoeg eten in de westerse wereld. Ook voor onze gezondheid hebben we helemaal geen dierlijke producten nodig. Nu hebben we de luxe om te kunnen kiezen wat we willen eten.

Daarnaast: men leefde in de oertijd ook in grotten, maar jij woont desondanks dat toch ook liever in een huis met internet?

Als je de vraag benadert vanuit het idee van schepping: er zijn wereldwijd allerlei vegan organisaties opgericht vanuit verschillende religies/ geloofsovertuigingen. Misschien vind je het bijvoorbeeld interessant om een kijkje te nemen op de facebookpagina van stichting Vegan Church.

“Wat moeten we dan met al die dieren, als iedereen veganist zou worden?”

Het zal nooit gebeuren dat iedereen van de ene op de andere dag veganist wordt. Daardoor zitten we niet ‘ineens’ met een hele veestapel zitten die plotseling ‘waardeloos’ is geworden. Als het gebruik van dierlijke producten langzaam afneemt, zal het fokken van dieren ook afnemen. Als dat niet meer nodig is, zullen de dieren en in de eerste plaats al helemaal niet zijn. Probleem opgelost 🙂

Deel in de Facebookgroep de vragen die niet-vegans aan jou stellen. Hoe heb jij gereageerd?