Suikervrij bananenbrood
Dit recept komt van Desiree en kun je ook op haar blog bekijken: http://www.aandachtigeblog.nl/recept-het-allerlekkerste-bananenbrood-ever-suikervrij/
Ingrediënten
- 3 bananen (het liefst zo rijp mogelijk)
- 90 gram volkoren tarwemeel
- 90 gram havervlokken
- ong. 50 gram rozijnen (een grote hand)
- 6 medjoul dadels
- 1 el cacaopoeder
- 1 el kaneel
- 1 el biologische pindakaas
- 1 tl baking soda (+ iets zuurs om te activeren)
- 100 ml plantaardige melk of water (ik gebruik ongezoete sojamelk)
- optioneel: 2 el geraspte kokos
Bereiding
Verwarm de oven op 190 graden Celsius.
Prak 2,5 banaan met een vork. Snijd de dadels in hele kleine stukjes en voeg ze bij de geprakte banaan in een grote kom.
Voeg ook de cacaopoeder, kaneel en pindakaas toe en roer totdat er een homogene massa is ontstaan. (Let op! Dit mengsel is echt súper lekker, dus probeer niet alles op te eten voordat het in je bakvorm belandt).
Voeg de havervlokken en tarwemeel toe aan het bananenmengsel en roer alles goed door. Voeg ongeveer 100 ml plantaardige melk toe, zodat het geheel beter door te roeren is. Afhankelijk van hoe groot je bananen zijn, moet je iets meer of minder vocht toevoegen.
Als laatste voeg je baking soda toe aan het geheel. Activeer dit met iets zuurs, zoals citroensap of een beetje azijn.
Schep het mengsel over in een broodvorm (voor het echte ‘broodgevoel’) of in welke andere taart- of cakevorm dan ook. Snij de laatste halve banaan in plakjes en leg deze op de bovenkant van je bananenbrood. Eventueel kun je het geheel afmaken door twee eetlepels geraspte kokos eroverheen te strooien.
Zet je bananenbrood 40 minuten in de oven. De binnenkant moet na 40 minuten droog zijn. Is dat niet het geval, dan moet het geheel nog wat langer in de oven.
Tips:
- Hou je van chocolade? Voeg dan meer cacaopoeder toe. Je bananenbrood wordt dan een beetje brownie-achtig. Als je echt fancy wilt doen, kun je zelfs nog stukjes pure chocolade toevoegen.
- Geen dadels in huis? Gebruik dan meer rozijnen toe. Je kunt de dadels ook vervangen met ander gedroogd fruit, zoals pruimen of abrikozen.
- Eet je liever glutenvrij? Vervang het tarwemeel dan voor een ander glutenvrij meel of glutenvrije havervlokken.
- Om een fijner en luchtiger brood te maken, kun je de havervlokken tot meel malen met een keukenmachine of blender. Je kunt de havervlokken ook vervangen door een ander soort meel.
- Last van een pinda-allergie? Vervang de pindakaas dan voor een eetlepel (kokos)olie. Dan krijg je dezelfde smeuïge smaak. Je Je kunt het ook weglaten en dan smaakt het bijna net zo lekker.
- Dit is een basis recept waar je naar hartenlust mee kunt experimenteren. Op basis van dit recept maakte ik al eerder een aardbeien-bananenbrood en een appelcake. Ik heb nog een heleboel andere ideeën die waarschijnlijk ook erg lekker zijn. Het kan bijna niet mis gaan!
- Menugang:
- Ontbijt, Brunch, Lunch, Tussendoor, Dessert
- Keuken:
- Brits / Amerikaans
- Type:
- Koek, Cake & Crumble
- Seizoen:
- —
- Gelegenheid:
- —
- Smaak:
- Zoet
- Allergieën en diëten:
- Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- Supermarktvriendelijk