Wat staat er standaard op Alissa’s boodschappenlijst?

Ken je dat? Het is 19:00u, je hebt honger, maar de koelkast is leeg. We hebben het allemaal al weleens meegemaakt. Om dit soort trieste situaties te vermijden, probeer ik een aantal basisproducten altijd in huis te hebben. Het gaat om producten die ik lekker vind en die ik gemakkelijk kan klaarmaken. Mijn boodschappenlijstje ziet er elke week dan ook ongeveer hetzelfde uit. Nu vraag je je natuurlijk af: “Wat staat er standaard op Alissa’s boodschappenlijst?”.

Groenten en fruit

Dit staat volgens mij wel op elk boodschappenlijstje. Ik wissel zelf graag af tussen verse en diepgevroren producten. Bepaalde dingen als broccoli, prei, wortelen, vind ik lekkerder vers. Soepgroenten, spinazie of groentemengelingen haal ik dan weer uit de diepvriesafdeling. Dat bespaart heel wat tijd door de week. Het volstaat om deze gewoon in de pan te gooien. Ook fruit haal ik voornamelijk uit de diepvriesafdeling. Bessen en frambozen zijn op deze manier een stuk goedkoper én perfect om in een smoothie te doen.

Granen

Er zijn tegenwoordig eindeloos veel variëteiten op de markt. Het komt er dus op neer om te experimenteren. Bulgur en quinoa vind ik zelf de lekkerste en meest gebruiksvriendelijke granen. Beiden maak je op minder dan twintig minuten klaar en zijn een goede bron van complexe koolhydraten, eiwitten, B-vitaminen en foliumzuur. Heb je coeliakie of een glutenintolerantie? Dan zijn quinoa, bruine rijst of boekweit goede opties.

Plantaardige zuivelproducten

Dit is een goede bron van calcium en vitamine B12, als je ten minste de verrijkte varianten koopt. Ik heb altijd ongezoete sojayoghurt (of ‘kwark’) en amandelmelk in de koelkast staan. Beiden zijn lekker in een smoothie. Sojayoghurt is bovendien een eiwitrijke snack. Lekker met wat bruine suiker of confituur.

Koekjes

Niet om meteen het hele pak leeg te eten voor de televisie (hoewel dat ook leuk is) maar om mee te nemen naar het werk. De gemiddelde supermarkt heeft een degelijk aanbod aan ‘toevallige’ vegan koekjes! Mijn favorieten: LU Grany granenbiscuits, LU Time Out Robuuste Koeken en Oreo’s. Vaak kan je ook scoren bij de huismerken. Ga zelf maar eens op onderzoek of kijk eens op Gewoon Vegan in de categorie ‘Koekjes‘!

Tofu, seitan en tempeh

Veganisme en eiwitten: de eeuwige discussie. Wij weten natuurlijk al langer dat een plantaardig dieet voldoende eiwitten bevat. Om een echte boost te krijgen, eet ik elke dag een portie tofu, seitan of tempeh. Deze zijn onbewerkt en dus ideaal om zelf op smaak te brengen. Ook vegan ‘kipstukjes’ eet ik wekelijks. Tofu, seitan en tempeh zijn ook heel budgetvriendelijk.

Variatie

Het voordeel van een reeks basisproducten steeds in huis te hebben, is dat je altijd wel iets kunt klaarmaken waarvan dat je weet dat het lekker zal zijn. Welke producten dit exact zijn, is voor iedereen weer anders. Dat hangt vooral af van smaak, toegankelijkheid en behoefte. Vergeet ook zeker geen nieuwe dingen te proberen. Variatie is niet alleen belangrijk voor je gezondheid; het is ook veel lekkerder. Wie weet worden deze wel snel onderdeel van je wekelijkse boodschappen!

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger