Sociale situaties: vegan vakantie

Als je als veganist op vakantie gaat, kan het even zoeken zijn naar wat je daar kan eten.  In je eentje is het soms al moeilijk, maar hoe doe je dat als je met het hele gezin op vakantie gaat? Ervaren vegan Tim Tat deelt zijn tips voor een vegan vakantie met kinderen. 

Vakantie is de periode waar iedereen naar uit kijkt. Niet alleen de hardwerkende ouders, maar zeker ook de kinderen. Vaak is het het hoogtepunt van het jaar, op je verjaardag na dan. Maar op vakantie gaan met de kinderen zorgt vooral wat veganistisch eten betreft voor uitdagingen. Je wilt de kinderen lekkere dingen geven, want het is tenslotte vakantie. Maar dat moet dan wel betaalbaar en diervriendelijk blijven. Aangezien nog niet iedere vakantiebestemming een ‘Veganistische Snackbar’ (sluikreclame 😉 ) of veganistische all inclusive resorts heeft, deel ik een paar tips met jullie:

  • Het ene land is meer ingesteld op veganisten dan het andere. Duitsland is een Walhalla (zeker Berlijn!), maar zuidelijke landen zijn vaak wat lastiger. Dan is het handig om een koelbox met eigen eten mee te nemen.
  • In de meeste Europese landen zijn Lidl en Aldi goed vertegenwoordigd tegenwoordig en die verkopen vaak dezelfde spullen als in Nederland. Kijk op hun websites voor de filialen. Aldi verkoopt tegenwoordig sojayoghurt en amandelmelk en ook bij Lidl is er genoeg keuze als veganist.
  • HappyCow laat je zien waar vegan (friendly) restaurants, markten en winkels zijn. Het is een uitstekende gids voor veganistische reizigers! Als je Nederland blijft, kun je Vegan Compass gebruiken.
  • Je kunt in bijna alle pizzatenten een pizza zonder kaas, vlees en vis bestellen. Vraag wel even of het deeg zonder dierlijke ingrediënten is!
  • Waterijsjes en sorbetijs zijn bijna altijd diervriendelijk en ook steeds vaker bij benzinepompen onderweg te koop.
  • Als je low budget gaat kamperen, kan je met pannenkoeken een heel eind komen voor de kinderen, zowel zoet als hartig (bijv. paddenstoelen of spinazie) belegd.
  • Voor pretparken en zwemparadijzen geldt: neem je eigen eten mee, want een broodje karma shoarma of een soja milkshake zal je daar niet vinden.
  • Een document/boekje om niet te vergeten als je naar een land gaat waar je de taal niet van spreekt en men over het algemeen geen Engels spreekt is het Veganistisch Paspoort. Hierin staat in verschillende talen precies uitgelegd wat veganisten wel en niet eten. Een handige app vind je op deze website.

Als je meer informatie wilt over veganistisch eten en leuke diervriendelijke uitjes, dan zijn er genoeg groepen op Facebook van veganisten die je verder willen helpen. Hier vind je een overzicht!

Ik wens jullie allemaal een fijne en diervriendelijke vegan vakantie toe.