Zomerse zuurkoolsalade

Is zuurkool een typische wintergroente? Voor mij niet. Ik vind ‘m heerlijk in deze voedzame maaltijdsalade waar verder nog gekookte bietjes, pittige tempeh, walnoten en nog veel meer lekkers in zit.

Zomerse zuurkoolsalade

Ingrediënten

Voor de dressing:

Voor de marinade:

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat vervolgens afkoelen.

Meng in een schaal de ingrediënten voor de marinade. Snijd de tempeh eerst in plakken van ½ cm dik, en die in kleine stukjes. Schep deze om met de marinade tot ze ermee volledig bedekt zijn. Zet afgedekt in de koelkast en laat minimaal een half uur marineren, maar het liefst zo lang mogelijk. Je kunt de tempeh ook de avond van tevoren vast in de marinade zetten.

Voor de rode bieten: verwarm de oven voor op 180 ℃. Schil de bieten en snijd ze in blokjes. Hussel de blokjes in een kom om met 1 el. olijfolie en spreid ze uit op de bakplaat, waar je een vel bakpapier op gelegd hebt. Rooster dit in de oven gedurende 30 à 45 minuten, tot ze gaar zijn. - In plaats van te roosteren, kun je ook de blokjes biet koken in een bodempje water, gedurende 20 minuten of tot ze gaar zijn. Als je gekookte bieten koopt, kun je deze stap overslaan.

Bak de tempeh bruin in de koekenpan met wat olie tot knapperig en bruin. Intussen: Was de rozijnen en laat ze 15 min. wellen. Snijd de zuurkool wat kleiner. Ontdoe de appel van het klokhuis en snijd in stukjes. Hak de groene kruiden grof.

Vermeng nu in een grote slakom alle ingrediënten behalve de tempeh en de sla of rucola. Proef of er wat azijn bij mag en eventueel meer zout en peper. 

Was de blaadjes sla of rucola, drapeer op de borden en schep de salade er op. Strooi tenslotte de tempeh erover en klaar.