Sinaasappelbavarois

Bavarois is een luchtige pudding, waarvoor traditioneel gelatine gebruikt werd om het gerecht te doen ‘geleren’, opstijven. Maar gelatine wordt gemaakt van botten. Een plantaardige vervanger is agar agar, gemaakt van zeewier. Het is te koop in poedervorm en vlokken in de biologische winkel en de aziatische toko.

Sinaasappelbavarois

Ingrediënten

Bereiding

Als de slagroom nog geklopt moet worden, doe dat eerst, met je elektrische mixer en zet het in de koelkast. Gebruik je slagroom uit een spuitbus, laat die dan nog even staan.

Doe de helft van het sinaasappelsap in een steelpannetje, meng het agar agarpoeder er doorheen en breng aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken. Haal het dan van het vuur en doe het met de rest van het sinaasappelsap in een kom. Zet even de elektrische mixer erin om eventuele klontjes fijn te maken. Laat afkoelen onder regelmatig roeren. Rasp de schil van de sinaasappel en voeg dit toe aan het sap. Na een paar minuten merk je dat het begint te geleren: het wordt wat dikker. Haal nu de slagroom tevoorschijn en roer eerst ⅓ hiervan goed door het sinaasappelsap, als het goed vermengd is nog ⅓ en tenslotte de rest.

Verdeel over 4 coupes en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Schil nog de sinaasappel en haal de partjes tussen de velletjes uit. Versier de coupes met de partjes sinaasappel.

Tip: steek eventueel een vegan wafeltje in iedere coupe.

Tip 2: om een aardbeien- of frambozenbavarois te maken, gebruik je 250 gram met de staafmixer gepureerd fruit in plaats van het sinaasappelsap.